28 Nisan 2021 Çarşamba

Etan'ın bir Kartal'ın arkasında cennete yükselme hayali.




Etan'ın bir Kartal'ın arkasında cennete yükselme hayali.

Kish şehri uzun zaman önce tanrılar tarafından tasarlanıp inşa edildikten sonra, tanrıça İştar, Etana'yı Kish'in kralı olarak seçti.

Kiş kentinde bir ağacın dallarında ve köklerinde bir kartal ve bir yılan yaşıyordu. Bir gün kartal yavru yılanları yiyip uçup gitene kadar yavrularını beslemek için işbirliği yaptılar.

Güneş tanrısı Shamash'ın rehberliğinde yılan, kartalı derin bir çukurun dibinde bir dağ yolunda ölüme terk ederek cezalandırdı.

Shamash, kartala, Etana'yı doğum bitkisini bulmak için dağlara göndererek kendisini kurtarması için bir şans verdi. Etana iyi bir kraldı ama oğlu yoktu. Kartalı kurtardı ve sağlığına kavuşturdu. Minnettar kartal, doğduğu bitkiyi bulmak için dağların etrafında uçtu, ancak başarılı olamadı.

Kartal, Etana'ya "Sırtıma otur," dedi. "Seni tanrıça İştar'a götüreceğim. O, doğum bitkisinin koruyucusudur. "

Gökyüzüne uçarlarken Etana aşağı baktı ve kentinin kaybolana kadar gittikçe küçüldüğünü gördü.

"Beni eve götür!" Diye haykırdı.

Kartal, Etana'yı üç kez sırtından fırlattı. Etana üç kez yere yuvarlandı. Üç kez kartalın uçup onu kanadının ucunda yakalamasıyla kurtarıldı.

Etana, Kish'e döndüğünde cennete uçtuğunu ve tanrıça İştar'ı pencereden gördüğünü hayal etti. Altında aslanların hırıldadığı bir tahtta oturuyordu. Pencereden içeri girdi ve İştar'a yaklaştı. Aslanlar ona atladı ve o rüyadan uyandı. Etana rüyayı kartala anlattı ve kartala onu tekrar göğe yükseltti.

Etana çivi yazısı tabletleri eksiktir, bu nedenle hikaye Etana'nın doğum bitkisini bulup bulmadığını söylemez. Ancak, tarihi kral listesi Kiş'in ikinci kralını Balih olarak adlandırıyor. Etana’nın oğlu olabilir. 

25 Nisan 2021 Pazar

Pazuzu:

 



Pazuzu:

Çoğu kadim Yakın Doğu iblisleri belirsizliğe düşmüştür - örneğin Humbaba gibi güçlü yaratıklar, MÖ 1. bin yılın başlarında Mezopotamya'da yaptıkları korkulu tepkiyi artık kışkırtmıyorlar.

Bunun istisnası, eski metinlerde "Hanbu'nun oğlu ve rüzgar iblislerinin kralı" olarak tanımlanan Pazuzu gibi görünüyor. İki ayak üzerinde duruyor ve pençelerle biten insan kolları, iki çift kanat, bir akrep kuyruğu, yılan başlı ve boynuzlu, sakallı bir kafa, şişkin gözler ve hırlayan köpek ağzı var. MÖ 1. binyılın başlarında tüm vücudunun ya da daha sık olarak sadece kafasının resimlerini taşıyan tılsımlar yaygındı. Antik Yakın Doğu'daki doğaüstü yaratıklarla insanlar arasındaki ilişkiyi incelemeliyiz. Modern bilimlerde genellikle kötü veya koruyucu olarak sınıflandırılsalar da, eski referanslardaki doğaüstü varlıklar büyük ölçüde ahlak dışı olarak sunuluyor gibi görünüyor. Zararlı veya faydalı etkileri manipüle edilebilirdi: teklifler ve büyülerle yatıştırılabilirler ve hatta yetenekli bir sihir uygulayıcısı tarafından birbirlerine karşı yönlendirilebilirler. Güçlü bir iblis olan Pazuzu, sık sık başka bir doğaüstü teröre karşı bir kalkan olarak kuruldu: Geniş ve çok çeşitli yıkıcı güçlere sahip bir dişi iblis olan Lamashtu, özellikle hamile kadınlar ve onun tercih ettiği (ama değil) yeni doğanların korktuğu sadece) kurbanlar.

Resim: - Solda: İblis Pazuzu'nun bronz heykelciği. Mezopotamya. MÖ 8. – 7. yüzyıl Louvre Müzesi, Paris, Département des Antiquités Orientales (MNB 467); Sağda: Roberto Cuoghi. Šuillakku, 2008. Frontispiece, Gioni, Massimiliano ve Margot Norton, eds. Roberto Cuoghi: Šuillakku Corral. New York: Yeni Müze, 2014

4 Nisan 2021 Pazar