28 Nisan 2021 Çarşamba

Etan'ın bir Kartal'ın arkasında cennete yükselme hayali.




Etan'ın bir Kartal'ın arkasında cennete yükselme hayali.

Kish şehri uzun zaman önce tanrılar tarafından tasarlanıp inşa edildikten sonra, tanrıça İştar, Etana'yı Kish'in kralı olarak seçti.

Kiş kentinde bir ağacın dallarında ve köklerinde bir kartal ve bir yılan yaşıyordu. Bir gün kartal yavru yılanları yiyip uçup gitene kadar yavrularını beslemek için işbirliği yaptılar.

Güneş tanrısı Shamash'ın rehberliğinde yılan, kartalı derin bir çukurun dibinde bir dağ yolunda ölüme terk ederek cezalandırdı.

Shamash, kartala, Etana'yı doğum bitkisini bulmak için dağlara göndererek kendisini kurtarması için bir şans verdi. Etana iyi bir kraldı ama oğlu yoktu. Kartalı kurtardı ve sağlığına kavuşturdu. Minnettar kartal, doğduğu bitkiyi bulmak için dağların etrafında uçtu, ancak başarılı olamadı.

Kartal, Etana'ya "Sırtıma otur," dedi. "Seni tanrıça İştar'a götüreceğim. O, doğum bitkisinin koruyucusudur. "

Gökyüzüne uçarlarken Etana aşağı baktı ve kentinin kaybolana kadar gittikçe küçüldüğünü gördü.

"Beni eve götür!" Diye haykırdı.

Kartal, Etana'yı üç kez sırtından fırlattı. Etana üç kez yere yuvarlandı. Üç kez kartalın uçup onu kanadının ucunda yakalamasıyla kurtarıldı.

Etana, Kish'e döndüğünde cennete uçtuğunu ve tanrıça İştar'ı pencereden gördüğünü hayal etti. Altında aslanların hırıldadığı bir tahtta oturuyordu. Pencereden içeri girdi ve İştar'a yaklaştı. Aslanlar ona atladı ve o rüyadan uyandı. Etana rüyayı kartala anlattı ve kartala onu tekrar göğe yükseltti.

Etana çivi yazısı tabletleri eksiktir, bu nedenle hikaye Etana'nın doğum bitkisini bulup bulmadığını söylemez. Ancak, tarihi kral listesi Kiş'in ikinci kralını Balih olarak adlandırıyor. Etana’nın oğlu olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder