6 Aralık 2021 Pazartesi

Mitanni İmparatorluğu, c. MÖ 1500-1300

 


Mitanni İmparatorluğu, c. MÖ 1500-1300
Mitanni İmparatorluğu 'nun değişen servetlerini gösteren bir harita, kuzey Mezopotamya' dan Hint-İran toplumu, Khabur Nehri bölgesinde, yüksekliğinde. MÖ 1500, Doğuda Zagros Dağları 'ndan Asur yoluyla Akdeniz' in Levantine sahiline kadar uzandı.

25 Eylül 2021 Cumartesi

Mitanni Krallığı, (Assurlular Hanigalbat, Mısırlılar Naharin ve Metani olarak adlandırmaktadır) bir zamanlar bugünkü Kuzey Irak’tan Suriye’nin aşağısına uzanan ve Türkiye’yi de kapsayan, büyük bir ulus olarak kabul edilmektedir.

 



Mitanni
Mitanni Krallığı, (Assurlular Hanigalbat, Mısırlılar Naharin ve Metani olarak adlandırmaktadır) bir zamanlar bugünkü Kuzey Irak’tan Suriye’nin aşağısına uzanan ve Türkiye’yi de kapsayan, büyük bir ulus olarak kabul edilmektedir.
Mitanni kralları Hint-İranlıyken, o zamanlar Hint-İran dil ailesine mensup olmayan ve yerel halkın konuştuğu dili kullandılar. Bu dilin adı Hurricedir ve bu yüzden bu topraklar, bazı eski kayıtlarda “Hurriler veya Hurri Ülkesi” olarak anılmaktadır. Tarihçi Leick[1] “Mitanni’nin nüfusu ağırlıklı olarak Hurri asıllıydı. Ancak yönetici elitler, kendilerini Mariannu olarak adlandıran ve Indar, Uruwana ve Devalar[2] gibi Vedizmden geçen isimlere sahip tanrılara tapmış Hint-Avrupa savaşçılarıydı. Bu elitler, çocuklarının isimlerinden de anlaşıldığı gibi yerel halkla evlenmişlerdir” diye yazmıştır (120). Mitanni’nin başkenti Fırat Nehri’nin bir kolu olan Habur Çayı bölgesinde bulunan Wassukanni’dir.Washukanni ismi, Kürtçe “bashkani” kelimesine benzerlik gösterir; “bash” kelimesi “iyi” anlamında kullanılır ve “kanî” kelimesi kuyu veya kaynak anlamına gelmektedir; bu nedenle “iyiliğin kaynağı” ve ayrıca “zenginlik kaynağı” olarak tercüme edilir.
MÖ 16. yüzyılda en tanınmış krallar Kirta, Shuttarna ve Barratarna gibi gözüküyor. Kral Shaushtatar (hükümdarlığı takriben 1430 yıllar), Mitanni’nin sınırlarını Alalah, Nuzi, Assur ve Kizzuwatna’ya kadar genişletti. III. Tuthmosis (1479-1425) döneminde Mısır, Suriye bölgesini kendi denetimine alma konusundaki uzun süren mücadelesi neticesinde Mitanni’yi hâkimiyetinde olan Halep şehrinde bozguna uğrattı. Daha sonra Mısır Hanedanları ile Mitanni arasında, iki ulusun gücünü dengelemek maksadıyla anlaşmanın bir parçası olarak Mitanni Kralı Tushratta’nın kızı Taduhepa ile III. Amenhotep’in evlenmesine karar verildi. Bu anlaşma, Washukanni’de süren Tushratta ve önceki kralın akrabası Shuttarna (Artatama II olarak da bilinir) arasındaki iktidar mücadelesi esnasında yapıldı. Bu iktidar mücadelesinde Mısır Tushratta’yı desteklerken, Hitit Kralı I. Suppiluliuma da II. Artatama’yı destekledi. Hititlerin gittikçe artan gücünden korkan Mısır desteğini çekmesine rağmen Tushratta başarılı olmak için dimdik ayakta durdu.
I. Şuppiluliuma, diplomatik bıkkınlık ve artık Mısır’ın karşılık vermeyecek olmasının verdiği güvenle askerî güçlerini Washukanni’ye yönlendirdi ve bu şehre harabeye çevirdi. Tushratta oğlu tarafından öldürüldü; muhtemelen şehri en az hasarla kurtarmak için. Bu yenilgiden sonra Mitanni, Hitit kralları tarafından yönetildi.
Suppiluliuma, eski krallığı (Mitanni) başkentleri Halep ve Karkamış olmak üzere iki eyalete böldü. Bölgenin bir kısmı vassal bir devlet (Hanigalbat) olmasına rağmen bir dereceye kadar özerklik tanıdığı yerler de oldu. Belli bir noktadan sonra, bir zamanlar Mitanni egemenliğinde olan bölge, artık Assur İmparatorluğu’nun hâkimiyetine girdi. Bu Assur egemenliğinin tam olarak ne zaman olduğu belli değil ancak muhtemelen Hitit Kralı II. Murşili (MÖ 1321-1295) döneminde ve kesinlikle IV. Tudhaliya hükümdarlığından ve MÖ 1245 yılındaki Nihriya Savaşı’ndan[4] önceydi. Assur kralı I. Adad Nirari (MÖ 1307-1275 yıllarında hükümdarlığı sürdü), bir Hitit-Hanigalbat kralı Shattuara’nın sonradan görme olduğunu, onun gücüne nasıl meydan okuduğunu ve Mitanni’ye doğru ilerleyip, onların askerlerini nasıl ezdiğini ve I. Shattuara’yı zincirleyerek Assur kentine götürüp Assur hükümdarlarına sadakat yemini ettirdiğini anlatan yazıtlar bıraktı. Hâlihazırda özerk bir devlet olmasına rağmen, krallık Assur’a haraç vermek ve biat etmek zorunda kaldı ve artık Mitanni, bu olaydan sonra, bölgedeki diğer güçlerle eşit olarak kabul edilmemeye başlandı.
Şalmaneser (Shalmaneser) dönemine ait eski Assur kayıtlarında, Mitanni Kralı II. Shattuara’nın MÖ 1250 yıllarında, Ahlamu olarak bilinen göçebe bir kabilenin yardımıyla Assur’a karşı nasıl isyan ettiği anlatılmaktadır. Shattuara’nın askeri güçleri iyi örgütlenmişti ve tamamen silahlanmıştı; Assur askerlerinin su ihtiyaçlarını engellemek için su kaynaklarını ve yiyecek arama girişimlerini engellemek için de tüm dağ geçitlerini işgal etmişti. Tüm bunlara rağmen aç ve susuz olan I. Şalmaneser’in ordusu ezici bir zafer elde etmişti. Kayıtlarda 14.400 erkeğin öldürüldüğünü ve sağ kalanların ise kör edilip rehin olarak götürüldüğünü iddia ediyor. Yazıtlarında dokuz müstahkem tapınağın fethinden, 180 Hurri şehrinin “moloz tepelerine dönüştürüldüğünden” ve Şalmaneser’in “tıpkı bir koyun gibi Hitit ve Ahlamu müttefiklerini kılıçtan geçirdiği” bahsedilmektedir. Taidu’dan (Taite olarak da bilinir) Irridu’ya kadar olan şehirler ele geçirildi (bu bölge, bugün Kuzey Irak ve Suriye arasındaki yerdir) ve ele geçirilen yerler ayrıca Kaşiyari Dağları’nın etrafındaki bütün bölgelerin yanı sıra Eluhat şehrine (Eluhut olarak da bilinir; günümüzde Türkiye’nin Güneydoğusu’nda yer alır) değin uzanır. Ele geçirilen bölgelerdeki insanların büyük bir kısmı köle olarak satıldı ve sürgüne gönderildi. Mitanni daha sonra tamamen Assur İmparatorluğu’na karışmıştır ve yavaş yavaş tarihten silinmiştir.
Gorgon Dergisi/Arman Tekin
Kaynakça
Indo-Iranians of Asia Minor: Mitanni
Mitanni History
Durant, W. Our Oriental Heritage.(Simon & Schuster, 1954).
Leick, G. The A to Z of Mesopotamia.(Scarecrow Press, 2010).
Yazının Orijinali İçin:
Joshua J. Mark / Ancient History Encyclopedia

19 Eylül 2021 Pazar

Etana cennetine çıkışı gösteren silindir mühür.

 


Etana cennetine çıkışı gösteren silindir mühür. Bir ağacın her iki yanında birer aslan; soldaki arka ayakları üzerinde dururken sağdaki sola doğru ilerliyor. Ağacın dallarında, sağ pençesinde küçük bir hayvanı, muhtemelen bir aslan yavrusunu tutan yayılmış bir kartal vardır. Ağacın sağında, bir çobanın sürüsünü götürdüğü yolu temsil edebilecek dikey olarak taranmış bir kare vardır. Çoban bir etek giyer, bir değnek tutar ve sağ kolunu ağaçtaki kartala doğru ya da muhtemelen bu gruptaki diğer mühürlere benzeterek ağacın yanında "Etana"yı taşıyan kartala doğru kaldırmıştır. Sürüsü bir markhor tipi keçi ve hepsi uzun tüylü üç koyundan oluşur; bir başka çoban da onu takip eder, o da etek giyer, sol omzunda bir kırbaç taşır ve sağ elini kaldırır. Yukarıdaki alanda oturan, sapından büyük bir çömlek tutan ve sağ kolunu kaldıran (muhtemelen bir yayık olan çömleğin boynunda, sapa bir parça iple tutturulmuş bir tıpa vardır); dikdörtgen bir şeklin hemen önüne bakan diz çökmüş bir figür; daha yüksek bir seviyede sola bakan diz çökmüş bir figür, önünde bir mataradan (?) bir miktar sıvı döküyormuş gibi görünen on delik (peynir kalıbı?) ile. "Etana" kartal tarafından kaçırılırken, iki oturan köpek yerde yüz yüze gelir ve kartal yönünde havlar. Aralarında bir kova ve saplı dikdörtgen bir nesne var.


URUK / CEMDET NASR KAHVERENGİ TAŞI SİLİNDİR MÜHÜR M.Ö. 3000

 


URUK / CEMDET NASR KAHVERENGİ TAŞI SİLİNDİR MÜHÜR M.Ö. 3000
Sola doğru yürüyen üç dörtlü ile, merkezde çenesi açık bir aslan dahil, bir geyik kanadına saldırmaya hazırlanıyor, bir köpek takip ediyor.
Kaynak :- Surna koleksiyonu
Geç Orok döneminden bir CD mührü / Frozen Nasr. MÖ 3000 civarı
Ortasında çenesi açık bir aslan olmak üzere sağa sola yürüyen üç ayaklı sürü, köpeğin arkasındaki geyiğe saldırmaya hazırlanıyor.


"SARGON"

 





"SARGON"
Sargon, yüce kral, Akad Kralı'yım ben. Annem bir rahibeydi, babamı bilmem, ama onun kardeşi dağlarda yaşadı.
Fırat'ın kıyısında yer alan şehrim Azuripani' de, annem, rahibe, beni doğurdu. Gizli bir yerde beni dünyaya getirdi.
Beni sazlardan yapılma bir sepete koyup, açıklığını ziftle kapladı ve nehre bıraktı ama nehir beni boğmadı. Nehir beni su taşıyıcı Akki'ye götürdü. Su taşıyıcı Akki kalbindeki şefkatle beni aldı.
Su taşıyıcı Akki beni kendi oğlu gibi büyüttü. Su taşıyıcı Akki beni bahçıvanı yaptı. Bahçıvan olarak çalışırken İştar beni kıymetli saydı. Kral oldum ve kırk beş yıl boyunca krallık yönetimini sürdürdüm.
Sargon MÖ 2334-2279 arasında hüküm sürdü. Kuzey Mezopotamya'daki Nineveh'deki (modern Ninawa Valiliği, Irak) Asurbanipal'in kütüphanesinden. Neo-Asur dönemi, MÖ 7. yy. (British Museum, Londra).
Kısmen parçalanmış metnin farklı çevirileri sadece önemsiz detaylarda farklılık gösteriyor.
Kaynaklar
Hommel, Babil ve Asur Tarihi (Berlin, 1885, s.302)
A. Jeremias, Eski Doğunun Işığında Eski Ahit, (ad ed. Leipzig, 1906, s. 410)


Büyük Sargon (MÖ 2334 - MÖ 2279; (Akatça: Šarukinu 𒈗𒁺, hükümdar meşrudur), Akad İmparatorluğu'nun ilk hükümdarı. Akad sülalesinin kurucusu, Kral Urzababa'nın baş muhasebecisi olan ve Sami halkına mensup olan Sargon, MÖ 2350 yılında bir savaştan yenik dönen kralına darbe düzenleyerek tahta geçmiştir.
Ölüm: MÖ 2215; Akad


7 Ağustos 2021 Cumartesi

Cailloux Michaux (Michaux Stone) olarak bilinen bu taş stel, çivi yazısının modern deşifre edilmesinde özel bir yere sahiptir.

 







Cailloux Michaux (Michaux Stone) olarak bilinen bu taş stel, çivi yazısının modern deşifre edilmesinde özel bir yere sahiptir.

Bir botanikçi taşı 1786'da Bağdat'tan Paris'e getirdi. Avrupa'da görülen ilk önemli çivi yazılı anıttı. O zaman, yazıtı okunamadı ve insanlar ne söyleyebileceği hakkında hayali fikirler icat etti.

Yaklaşık bir yüzyıl sonra, Babil çivi yazısı deşifre edildiğinde, bilginler sonunda yazıtın şifresini çözebildiler.

Bunun, genellikle kraldan aile üyelerine toprak veya vergi ayrıcalığı hediyesini kaydeden kudurru adı verilen bir tür stel olduğu ortaya çıktı. Bu durumda, MÖ 12. yüzyıldan kalma Nirahnasir adında bir adam, kızı Dur-Sharrukin-aia'itu'ya düğün hediyesi olarak toprak hediye etti.

Muhtemelen bir tapınağa yatırılan bu mülk tapusu, hayvan amblemi yılan-ejderha, stelin üst kayıtlarında görünen katiplerin hamisi tanrı Nabu'nun koruyucu yetkisi altına alındı.

29 Temmuz 2021 Perşembe

İnsanlığın Yeme Tarihi - Tom Standage

 


Tom Standage - İnsanlığın Yeme Tarihi
Besin, tarihte karın doyurmaktan çok daha fazlasını yapmıştır. İmparatorlukların kurulmasına yardım eden, sanayileşmeye katkı sağlayan, savaşların kaderini tayin eden ve bu sayede insanlığın gelişimine yön veren bir teknolojik araç olmuştur. Tom Standage, Çin’de M.Ö. 7500’de çiftçiliğin ortaya çıkışından, günümüzde yakıt üretimine kadar, toplumları şekillendirmede ve dönüştürmede besinin oynadığı rolü gözler önüne seriyor. Bunu yaparken arkeoloji, antropoloji ve iktisat gibi alanlardan yararlanıyor.

28 Temmuz 2021 Çarşamba

GİRİŞ ile TERCÜME TEOMAN DURALI  GILGAMIŞ DESTANI

 

https://disk.yandex.com.tr/i/sskDYNSD4ChoTg?fbclid=IwAR1SL2j5G-hSKbE_4ShrIlpc7Y1wQlBWDEVfNYCdkMhI-UCOcsA_mKcvP_g

Arkeologlar, B 'nin son kralını tasvir eden petroglif' i keşfediyor Keşif Kuzey Suudi el-Hadeed ilinde gerçekleşti. Petroglif MÖ 556-539 yüzyıldan geriye doğru tarihler ve MÖ 556-539 yılları arasında hüküm süren NewBilon Devleti ' nin son hükümdarı Nabonid ' i, Labaszi ' nin Labaszi ' nin sarayda yükselmesi sonucu tahta geçtiğini tasvir ediyor - Marduk devrildi.

 


Arkeologlar, B 'nin son kralını tasvir eden petroglif' i keşfediyor
Keşif Kuzey Suudi el-Hadeed ilinde gerçekleşti. Petroglif MÖ 556-539 yüzyıldan geriye doğru tarihler ve MÖ 556-539 yılları arasında hüküm süren NewBilon Devleti ' nin son hükümdarı Nabonid ' i, Labaszi ' nin Labaszi ' nin sarayda yükselmesi sonucu tahta geçtiğini tasvir ediyor - Marduk devrildi. 17 yıllık saltanattan sonra, Babil ' e Pers imparatorluğuna katılan Pers kralı II. Cyrus tarafından devrildi. Elinde asa ile sunulan hükümdardan başka dört sembolü görebilirsiniz: papazlar, güneş, yılan ve güllük gülistanlık, Babil ilahlarının pantenine ilişkin semboller - tanrıça İştar, tanrı Shamasz ve Nanna (ayrıca Sin olarak da adlandırılan) Nabonid, Tanrı Marduk ' un üzerinde yükselmeye çalıştı. Kaya ayrıca 26 sıra kazınmış ve Suudi Arabistan ' da keşfedilen en uzun yazı haline getiriyor.
Fotoğraf: Suudi Basın Ajansı.


18 Temmuz 2021 Pazar

Neo-Sümer İmparatorluğu ' nun Kral Ur-Nammu tarafından yaklaşık 4000 yıl önce inşa edilen Büyük Ziggurat

 





Neo-Sümer İmparatorluğu ' nun Kral Ur-Nammu tarafından yaklaşık 4000 yıl önce inşa edilen Büyük Ziggurat ' ın hafriyatından ve restorasyonundan önce ve sonra, Ay Tanrısı, Nanna ' ya adanmış
Kaynak :- Tarihi görüntüler FP.


Babil kralı Hamurabi ' nin kraliyet başı olarak bilinen heykel

 




 Babil kralı   Hamurabi ' nin kraliyet başı olarak bilinen  heykel

MÖ 1792 yılına kadar tarih

Louvre Babylon Somer Müzesi 'nin Irak' a yerleştiği yer

Sousse İran ' ın keşif yeri

Dünya müzelerinde Irak eserlerini tanıtmakla ilgilenen bir kanal aşağıdaki linkte

https://t.me/iraqmuseum

Hammurabi ' nin başı olarak bilinen kraliyet başı

YERLER VE TARİHLER

1792-1750 MÖ

Menşei yeri

Babil = Irak mezopotamya sümer

Keşif yeri

Susa İran

Mezuniyet: heykel (kafa)

Hammurabi ' nin sözde kraliyet kafası kullanımı başlığı

YERLER VE TARİHLER

Babil 'in 1 hanedanlığı mezopotamya Irak' ın tarihi

4 Temmuz 2021 Pazar

Ur Kraliyet Mezarlarından Hazineler

 



Ur Kraliyet Mezarları Hazineleri
Mezopotamya ' da ortaya çıkan bir kraliçenin hazinesi, törenlerde kullanılan altın hançer ve altın boğa kafasıyla süslenmiş bir arpın ses kutusunu içerir.

Irak ' ın tarihi şehirleri

 


Irak da Mezopotamya topraklarında ortaya çıkan medeniyetler

1-Sümer Uygarlığı
2-Akkad Uygarlığı
3-Asur Uygarlığı
4-Babil uygarlığı
5-Medea Uygarlığı
6-İslam Medeniyeti

Irak ' ın tarihi şehirleri

1-Essen.. Afak El Kadisiyah şehrinin güneybatısında, şu anda İshan Bahriat olarak bilinmektedir.
2-Larsa.. Diwaniyah ' ın 30 mil kuzeybatısında
3-Ashnona.. Tigris nehirleri arasındaki verimli topraklarda, doğudaki Zagros dağlarına ulaşıyor
4-Meryem.. Tel Hariri, Irak ve Suriye sınırlarında Albukamal ' dan Anbar
5-Lagash... Maysan
6-Ur.. İbrahim el-halil ' in doğum yeri, sallallahu aleyhi ve sellem, Dhi Qar yakınlarında
7-Nebournefer.. Al-Muthanna
8-Onaylandı.. Orta Irak
9-Babil... Irak ' ın merkezi
10-Eridu.. Ur ' un güneybatısında yer alıyor
11-Uruk.. Irak 'ın güneyinde, Irak' ın adının bulunduğu Gılgamesh şehri
12-Aşur.. Kuzey Irak
13-Hatra.. Kuzey Irak
14-Bağdat.. Abbasid devletinin başkenti
15-Jarmo, Kerkük ' ün doğusu
16-Tal Halaf.. Khabour kaynaklarında yer alıyor
17-Teppagora... Nineveh 'in Tigris' inde
18-Kish, Babil ' in doğusu
19-Adaba.. artık Nieburnfar ' ın güneyinde Basmaya deniyor
20-Kiosklar.. Akkad ' ın kuzey sınırında yer alıyor
21-Nuh ' un şehri Shuruppak, aleyhisselam ve doğum yeri
22-Nozo, Kerkük ' ün güneybatısında
23-Borsippa.. Antik bir Babil şehri
24-Korigalzo rolü.. Şu anda Akerkov
25-Sippar.. Bağdat ' ın güneybatısında
26-Nimrod Kalkho.. Musul
27-Khorsabad.. Dokuz
28-Arbeilo.. Kuzey Irak
29-Basra.. Güney Irak
29-Sarman gördü... Irak merkezinde Samarra
30-Kufa, Najaf, Orta Fırat
31-El-Madaen.. Orta Irak









                          Yüzen evler  IRAK  Dicle nehri havzası (tamamen kamıştan yapılmış ada'lar)


29 Haziran 2021 Salı

Leonard William King - Babil Mitolojisi Mitolojiler tamamen hayal ürünü müydü, yoksa başka dünyaların hikâyeleri miydi?

 


Leonard William King - Babil Mitolojisi
Mitolojiler tamamen hayal ürünü müydü, yoksa başka dünyaların hikâyeleri miydi? Birçok farklı kültürün ve coğrafyanın mitolojisini tek tek ele alacak dizimizin ikinci kitabı, kadim bir coğrafya olan Mezopotamya’nın mitolojisi.
Medeniyet, bundan sekiz bin yıl önce, Fırat ve Dicle nehirlerinin arasındaki verimli topraklarda doğdu. Çevredeki dağlardan ve çöllerden gelen insanların burada kurduğu Babil, antikçağın en önemli ve görkemli şehirlerindendir. Mezopotamya’da gerçekleştirilen kazılar sonucunda elde edilmiş yazıtlara dayanan bu araştırma, Babil, Asur ve Sümer mitolojisiyle ilgili temel gerçekleri ortaya çıkarıyor. Bu kitap sizi tanrılarla şeytanların, kahramanlarla kralların büyülü dünyasına davet ediyor.


11 Haziran 2021 Cuma

İştar Yıldızı 8 köşeli Sümer yıldızı

 





            İştar Yıldızı     8 köşeli  Sümer yıldızı


İştar Yıldızı ya da İnanna Yıldızı, antik Sümer tanrıçası İnanna ve onun Doğu Semitik muadili olan tanrıça İştar'ın Aslanın yanı sıra) sembollerindendir. Yıldız aynı zamanda Venüs gezegeni ile ilişkili olduğu için (Venüs Yıldızı) olarak da bilinir.

Tarih

Babil kralı - II. Meli-Shipak'ın Kudurru'su üzerinde İştar yıldızının tasviri.(sol-üstte) MÖ 12.yy

İnanna yıldızı genellikle sekiz köşelidir[1] ve köşe sayısı bazen değişir[2], Altı köşeli yıldızlarda sık sık ortaya çıkar fakat sembolik anlamları bilinmemektedir.[3] Yıldız, İnanna'nın en yaygın sembolüydü[1] ve daha sonraki zamanlarda, İnanna'nın Doğu Semitik muadili olan, tanrıça İştar'ın en yaygın sembolü haline geldi.[1] Başlangıçta genel anlamda bir gökyüzü ilişkisi kurulmuş gibi görünsede,[1] eski Babil döneminde, tanrıça İştar'ın özdeşleştiği Venüs gezegeni ile özel olarak ilişkilendirilmiştir.[1] Aynı dönemden başlayarak, İştar'ın yıldızı dairesel bir disk içine alınmıştı ve kapalıydı [3]

Sonraki zamanlarda, İştar'ın tapınaklarında çalışan köleler bazen sekiz köşeli bu yıldızın mührüyle damgalanırdı.[3] Sekiz köşeli yıldız, bazen sınır taşları ve silindir mühürlerin'de, bazen de Ay tanrısı Sin'in sembolü olan Hilal ile ve Güneş tanrısı Şamaş'ın sembolü olan ışımaklı Güneş diskinin yanında gösterilir.[4][2]

İştar'ın bir diğer önemli sembolü ise aslen İnanna'ya ait olan Rozetti.[5] Yeni Asur dönemin'de Gül, sekiz köşeli yıldızı bile gölgede bırakıp İştar'ın birincil sembolü haline gelmiş olabilir[6] ve Asur kentindeki İştar tapınağı çok sayıda Rozet ile süslenmiştir.[5]

Dipnotlar

  1. ^ a b c d e Black & Green 1992, ss. 169-170.
  2. ^ a b Liungman 2004, s. 228.
  3. ^ a b c Black & Green 1992, s. 170.
  4. ^ Gressman & Obermann 1928, s. 81.
  5. ^ a b Black & Green 1992, s. 156.
  6. ^ Black & Green 1992, ss. 156-157.

Kaynaklar

  • Black, Jeremy; Green, Anthony (1992), Gods, Demons and Symbols of Ancient Mesopotamia: An Illustrated Dictionary, The British Museum Press, ISBN 0-7141-1705-6
  • Collins, Paul (1994), "The Sumerian Goddess Inanna (3400-2200 BC)", Papers of from the Institute of Archaeology5, UCL
  • Gressmann, Hugo; Obermann, Julian (1928), The Tower of Babel, Jewish Institute of Religion Press, s. 81
  • Liungman, Carl G. (2004), Symbols: Encyclopedia of Western Signs and Ideograms, Lidingö, Sweden: HME Publishing, ISBN 978-9197270502


16 Mayıs 2021 Pazar

Urartu Şamram Su Kanalı




 Urartu Şamram Su Kanalı

* Milattan önce 810 ile 786 yılları arasında hüküm süren Kral Menua ülkesinin yer aldığı dağlık coğrafyanın zorluklarını ancak imar faaliyetleriyle en aza indirileceği düşünerek, en büyük icraatı olan ve bugünlere kadar gelen, bir sulama kanalı yaptırdı.
* Yaklaşık 50 kilometre uzunluğundaki Şamram Kanalı Van’ın 2800 yıldır kesintisiz bir biçimde güneydoğusundaki Gürpınar ovasından başkent Tuşpa’nın bulunduğu Van Ovası’na tatlı su taşıyor.
* Milattan önce 810 ile 786 yılları arasında hüküm süren Kral Menua ülkesinin yer aldığı dağlık coğrafyanın zorluklarını ancak imar faaliyetleriyle en aza indirileceği düşünerek, en büyük icraatı olan ve bugünlere kadar gelen, bir sulama kanalı yaptırdı[1].
* Yaklaşık 50 kilometre uzunluğundaki Şamram Kanalı Van’ın 2800 yıldır kesintisiz bir biçimde güneydoğusundaki Gürpınar ovasından başkent Tuşpa’nın bulunduğu Van Ovası’na tatlı su taşıyor. Şamram’ın kökeni ise Asur Kraliçesi Sammuramat’a (Semiramis) kadar uzanıyor[2].
* Günümüzden binlerce yıl önce, bugünkü görkem ve teknolojik hassaslığı aratmayan Urartu su mimarisi anıtlarından bazılarının, yörede bugün bile yer yer işe yaraması şaşkınlık yaratıyor. Üstelik dönem ve dayanıklılık açısından bakıldığında, araştırmacılar Urartu baraj, gölet ve sulama kanallarının dünyanın hiçbir yerinde bir benzerlerinin daha bulunmadığını da kabul ediyorlar. Tabii bunların, Şamram Kanalı örneğinde olduğu gibi, çalışır durumda olması konunun önemini daha da arttırıyor. Çünkü bölge, birinci derecede deprem kuşağı içinde bulunuyor ve Urartu dışındaki uygarlıkların anıtları sarsıntıların etkisiyle yerle bir olurken, Urartuların bu yapıtı ise şaşılacak biçimde afetlere direnç göstermiş[3].
* [1] Öziş, Ü., 1987. Ancient water works in Anatolia, International Journal of Water Resources Development, 3(1),pp. 55-62
* [2] Unutmaz, İ.,2013. Anadolu’da antik dönemden günümüze Su mühendisliği harikaları.WILO, İstanbul, 294pp.
* [3] Öziş, a.g.y

10 Mayıs 2021 Pazartesi

Tanrıça Kibele, iki aslanın çektiği bir arabaya oturdu.

 



Tanrıça Kibele, iki aslanın çektiği bir arabaya oturdu. Yunanlılar arasında Kybele veya Tanrıların Büyük Annesi (Matar Kubileya, Frigya'da dağların annesi veya Neo-Hitit'te Kubaba) olarak bilinen, anne figürlerine tapınma geleneğinin olduğu Anadolu'da ortaya çıkmıştır. Kybele'nin vahşi hayvanlara hükmettiği erişilemeyen dağ tepelerinde yaşadığı tahmin ediliyordu. Bu Roma bronz heykelciği 2. yüzyıla kadar uzanıyor.

Xerxes( Serhas) Yazıtı Urartuların başkenti Tuşpa’da (Bugünkü Van Kalesi)

 



Xerxes( Serhas) Yazıtı Urartuların başkenti Tuşpa’da (Bugünkü Van Kalesi)
İran’ın dışında bulunan tek Ahameniş kraliyet yazıtıdır.yazıt 3 sütuna, Eski Persçe, Babilce ve Elamca olarak çivi alfabesiyle soldan sağa yazılmıştır. 27 satırdan oluşmaktadır. Serhas (hükümdarlık: MÖ 486 – 465) Ahameniş İmparatorluğu’nun Pers kralıydı.Yunanca Eski Pers hükümdar adlarından Xšayāršā (Hşayarşa) sözcüğünden gelen Serhas, “kahramanlar kralı” anlamına gelmektedir. Yazıt, Van Kalesinin güneyinde kimsenin ulaşamayacağı kayanın orta kısmındadır. İskit ve Med akınlarıyla zayıflayan Urartulardan sonra bölgeye egemen olan Ermeni Orontid Hanedanı’nın ardından Tuşpa’da kontrol Perslere geçmiş ve yazıt bu nedenle yazdırılmıştır.
''Yüce Ahura Mazda, tanrıların en büyüğüdür. O, Yer’i yarattı, Göğü yarattı, İnsan’ı yarattı, insan için mutluluğu yarattı. O, geçerli tek bir kanun altında yönetilsinler diye Serhası kral yaptı''dizeleriyle devam eden yazıt.