6 Aralık 2021 Pazartesi
Mitanni İmparatorluğu, c. MÖ 1500-1300
25 Eylül 2021 Cumartesi
Mitanni Krallığı, (Assurlular Hanigalbat, Mısırlılar Naharin ve Metani olarak adlandırmaktadır) bir zamanlar bugünkü Kuzey Irak’tan Suriye’nin aşağısına uzanan ve Türkiye’yi de kapsayan, büyük bir ulus olarak kabul edilmektedir.
19 Eylül 2021 Pazar
Etana cennetine çıkışı gösteren silindir mühür.
Etana cennetine çıkışı gösteren silindir mühür. Bir ağacın her iki yanında birer aslan; soldaki arka ayakları üzerinde dururken sağdaki sola doğru ilerliyor. Ağacın dallarında, sağ pençesinde küçük bir hayvanı, muhtemelen bir aslan yavrusunu tutan yayılmış bir kartal vardır. Ağacın sağında, bir çobanın sürüsünü götürdüğü yolu temsil edebilecek dikey olarak taranmış bir kare vardır. Çoban bir etek giyer, bir değnek tutar ve sağ kolunu ağaçtaki kartala doğru ya da muhtemelen bu gruptaki diğer mühürlere benzeterek ağacın yanında "Etana"yı taşıyan kartala doğru kaldırmıştır. Sürüsü bir markhor tipi keçi ve hepsi uzun tüylü üç koyundan oluşur; bir başka çoban da onu takip eder, o da etek giyer, sol omzunda bir kırbaç taşır ve sağ elini kaldırır. Yukarıdaki alanda oturan, sapından büyük bir çömlek tutan ve sağ kolunu kaldıran (muhtemelen bir yayık olan çömleğin boynunda, sapa bir parça iple tutturulmuş bir tıpa vardır); dikdörtgen bir şeklin hemen önüne bakan diz çökmüş bir figür; daha yüksek bir seviyede sola bakan diz çökmüş bir figür, önünde bir mataradan (?) bir miktar sıvı döküyormuş gibi görünen on delik (peynir kalıbı?) ile. "Etana" kartal tarafından kaçırılırken, iki oturan köpek yerde yüz yüze gelir ve kartal yönünde havlar. Aralarında bir kova ve saplı dikdörtgen bir nesne var.
URUK / CEMDET NASR KAHVERENGİ TAŞI SİLİNDİR MÜHÜR M.Ö. 3000
"SARGON"
7 Eylül 2021 Salı
Osmanl_Devletinde_Katolik_Ermeniler_Sivasl_Mihitar_ve_Mihitaristler.
Osmanl_Devletinde_Katolik_Ermeniler_Sivasl_Mihitar_ve_Mihitaristler.
31 Ağustos 2021 Salı
Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü Tanrılar İfrider Semboller Jeremy Black, Anthony Green
Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü Tanrılar İfrider Semboller Jeremy Black, Anthony Green
14 Ağustos 2021 Cumartesi
10 Ağustos 2021 Salı
8 Ağustos 2021 Pazar
7 Ağustos 2021 Cumartesi
Cailloux Michaux (Michaux Stone) olarak bilinen bu taş stel, çivi yazısının modern deşifre edilmesinde özel bir yere sahiptir.
Cailloux Michaux (Michaux Stone) olarak bilinen bu taş stel, çivi yazısının modern deşifre edilmesinde özel bir yere sahiptir.
Bir botanikçi taşı 1786'da Bağdat'tan Paris'e getirdi. Avrupa'da görülen ilk önemli çivi yazılı anıttı. O zaman, yazıtı okunamadı ve insanlar ne söyleyebileceği hakkında hayali fikirler icat etti.
Yaklaşık bir yüzyıl sonra, Babil çivi yazısı deşifre edildiğinde, bilginler sonunda yazıtın şifresini çözebildiler.
Bunun, genellikle kraldan aile üyelerine toprak veya vergi ayrıcalığı hediyesini kaydeden kudurru adı verilen bir tür stel olduğu ortaya çıktı. Bu durumda, MÖ 12. yüzyıldan kalma Nirahnasir adında bir adam, kızı Dur-Sharrukin-aia'itu'ya düğün hediyesi olarak toprak hediye etti.
Muhtemelen bir tapınağa yatırılan bu mülk tapusu, hayvan amblemi yılan-ejderha, stelin üst kayıtlarında görünen katiplerin hamisi tanrı Nabu'nun koruyucu yetkisi altına alındı.
30 Temmuz 2021 Cuma
29 Temmuz 2021 Perşembe
İnsanlığın Yeme Tarihi - Tom Standage
28 Temmuz 2021 Çarşamba
Arkeologlar, B 'nin son kralını tasvir eden petroglif' i keşfediyor Keşif Kuzey Suudi el-Hadeed ilinde gerçekleşti. Petroglif MÖ 556-539 yüzyıldan geriye doğru tarihler ve MÖ 556-539 yılları arasında hüküm süren NewBilon Devleti ' nin son hükümdarı Nabonid ' i, Labaszi ' nin Labaszi ' nin sarayda yükselmesi sonucu tahta geçtiğini tasvir ediyor - Marduk devrildi.
27 Temmuz 2021 Salı
18 Temmuz 2021 Pazar
Neo-Sümer İmparatorluğu ' nun Kral Ur-Nammu tarafından yaklaşık 4000 yıl önce inşa edilen Büyük Ziggurat
Babil kralı Hamurabi ' nin kraliyet başı olarak bilinen heykel
Babil kralı Hamurabi ' nin kraliyet başı olarak bilinen heykel
MÖ 1792 yılına kadar tarih
Louvre Babylon Somer Müzesi 'nin Irak' a yerleştiği yer
Sousse İran ' ın keşif yeri
Dünya müzelerinde Irak eserlerini tanıtmakla ilgilenen bir kanal aşağıdaki linkte
https://t.me/iraqmuseum
Hammurabi ' nin başı olarak bilinen kraliyet başı
YERLER VE TARİHLER
1792-1750 MÖ
Menşei yeri
Babil = Irak mezopotamya sümer
Keşif yeri
Susa İran
Mezuniyet: heykel (kafa)
Hammurabi ' nin sözde kraliyet kafası kullanımı başlığı
YERLER VE TARİHLER
Babil 'in 1 hanedanlığı mezopotamya Irak' ın tarihi
16 Temmuz 2021 Cuma
4 Temmuz 2021 Pazar
Ur Kraliyet Mezarlarından Hazineler
Irak ' ın tarihi şehirleri
Yüzen evler IRAK Dicle nehri havzası (tamamen kamıştan yapılmış ada'lar)
29 Haziran 2021 Salı
Leonard William King - Babil Mitolojisi Mitolojiler tamamen hayal ürünü müydü, yoksa başka dünyaların hikâyeleri miydi?
11 Haziran 2021 Cuma
İştar Yıldızı 8 köşeli Sümer yıldızı
İştar Yıldızı 8 köşeli Sümer yıldızı
İştar Yıldızı ya da İnanna Yıldızı, antik Sümer tanrıçası İnanna ve onun Doğu Semitik muadili olan tanrıça İştar'ın Aslanın yanı sıra) sembollerindendir. Yıldız aynı zamanda Venüs gezegeni ile ilişkili olduğu için (Venüs Yıldızı) olarak da bilinir.
Tarih
İnanna yıldızı genellikle sekiz köşelidir[1] ve köşe sayısı bazen değişir[2], Altı köşeli yıldızlarda sık sık ortaya çıkar fakat sembolik anlamları bilinmemektedir.[3] Yıldız, İnanna'nın en yaygın sembolüydü[1] ve daha sonraki zamanlarda, İnanna'nın Doğu Semitik muadili olan, tanrıça İştar'ın en yaygın sembolü haline geldi.[1] Başlangıçta genel anlamda bir gökyüzü ilişkisi kurulmuş gibi görünsede,[1] eski Babil döneminde, tanrıça İştar'ın özdeşleştiği Venüs gezegeni ile özel olarak ilişkilendirilmiştir.[1] Aynı dönemden başlayarak, İştar'ın yıldızı dairesel bir disk içine alınmıştı ve kapalıydı [3]
Sonraki zamanlarda, İştar'ın tapınaklarında çalışan köleler bazen sekiz köşeli bu yıldızın mührüyle damgalanırdı.[3] Sekiz köşeli yıldız, bazen sınır taşları ve silindir mühürlerin'de, bazen de Ay tanrısı Sin'in sembolü olan Hilal ile ve Güneş tanrısı Şamaş'ın sembolü olan ışımaklı Güneş diskinin yanında gösterilir.[4][2]
İştar'ın bir diğer önemli sembolü ise aslen İnanna'ya ait olan Rozetti.[5] Yeni Asur dönemin'de Gül, sekiz köşeli yıldızı bile gölgede bırakıp İştar'ın birincil sembolü haline gelmiş olabilir[6] ve Asur kentindeki İştar tapınağı çok sayıda Rozet ile süslenmiştir.[5]
Dipnotlar
- ^ a b c d e Black & Green 1992, ss. 169-170.
- ^ a b Liungman 2004, s. 228.
- ^ a b c Black & Green 1992, s. 170.
- ^ Gressman & Obermann 1928, s. 81.
- ^ a b Black & Green 1992, s. 156.
- ^ Black & Green 1992, ss. 156-157.
Kaynaklar
- Black, Jeremy; Green, Anthony (1992), Gods, Demons and Symbols of Ancient Mesopotamia: An Illustrated Dictionary, The British Museum Press, ISBN 0-7141-1705-6
- Collins, Paul (1994), "The Sumerian Goddess Inanna (3400-2200 BC)", Papers of from the Institute of Archaeology, 5, UCL
- Gressmann, Hugo; Obermann, Julian (1928), The Tower of Babel, Jewish Institute of Religion Press, s. 81
- Liungman, Carl G. (2004), Symbols: Encyclopedia of Western Signs and Ideograms, Lidingö, Sweden: HME Publishing, ISBN 978-9197270502
16 Mayıs 2021 Pazar
Urartu Şamram Su Kanalı
Urartu Şamram Su Kanalı
10 Mayıs 2021 Pazartesi
Tanrıça Kibele, iki aslanın çektiği bir arabaya oturdu.
Xerxes( Serhas) Yazıtı Urartuların başkenti Tuşpa’da (Bugünkü Van Kalesi)