26 Eylül 2020 Cumartesi

DEMONLARIN (İBLİS- RUH vb.) MEZOPOTAMYA TIBBINA KATKISI

 



DEMONLARIN (İBLİS- RUH vb.) MEZOPOTAMYA TIBBINA KATKISI
Mezopotamya bakışına göre hastalıklar demonların eseridir. Akad uygarlığına ait Atrahasis Destanı'na göre tanrılar ade­ta insan nüfusunun kontrolü için hastalıkları yaratmışlardır. Ya­pılan kötülüklerin cezalandırılmasında demonlar kullanılarak, tanrılar insanlara hastalık gönderiyordu. Antik dünyanın nere­deyse her yerinde hastalıklar demonların saldırısı olarak algıla­nırdı. İşlenen günahlar, yerine getirilmeyen ya da eksik yapılan ritüellerin karşılığında tanrılar hastalık göndererek, ahlak ve sosyal yapı arasında teolojik bir ilişki kurmuş oluyorlardı. Akadca Erra şiiri günah işleyen halkın Marduk tarafından nasıl felakete uğratıldığını anlatır. Tanrıların işlenen günah­lar karşılığında hastalıklar göndermesi "tanrının eli" (kt ili) ya da "tanrıçanın eli" (kt iştar) ifadesiyle belirtilir. Sebtu, Marduk, Şamaş, Sin, Lugalgirra gibi pek çok tanrı hastalık gönderebilirdi.
Her hastalığın ayrı bir cini vardı. Tüberküloz cini Asakku, ciğerle ilgili diğer hastalıkların cini Akhkhazu, cinsel hastalık cini Labartu, başağrı­sı cini ti'u, diş çürüklerine sebep olansa demonik bir kurtçuktur.
Benzeri bir fenomen ise, Zagros Dağları'ndaki vahşi Guti halkının kişileştirilmiş hali olan Asakku'ların, hiçbir sebep yok­ken insanlara bela ve hastalık getirebileceğine dair yaygın ina­nıştı. Asakkular ; tanrıların iradesinin dışında tamamen kendi başlarına avlanabilirlerdi.
Eski Mezopotamya Dinlerine Giriş
Kürşat Demirci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder