19 Eylül 2020 Cumartesi

Lamashtu şeklinde bir çizim ile muska Mezopotamya'dan MÖ 800 civarında. Anneleri ve çocukları besleyen şeytani bir idol

 








Lamashtu şeklinde bir çizim ile muska
Mezopotamya'dan MÖ 800 civarında.
Anneleri ve çocukları besleyen şeytani bir idol ...

Lashto ' nun şerrinden korunmuş bir maskot, eski çağlarda yeraltı dünyasının vahşi bir idolü. Modern edebiyat genellikle Lamashto ' yu şeytani tanrılar olarak tanımlasa da, çivi yazılarındaki ismi Babil ve Asher ülkelerinin merhametli tanrıları arasında olduğunu gösteriyor. Sadece tanrıların talimatıyla hareket eden şeytanların çoğunun aksine, Lamshto onun isteği ve girişimiyle kötülük uygulayarak, sadece zarar ve zarar vermek için. Bu ürkütücü şeytanı kovduğu için cuneform dilinde büyünün arkasına bir marş kazındı.
Lamshto ' nun asıl kurbanları embriyolar ve yeni doğanlardı, hamile kadının evine geçip doğmadan önce fetüsü öldürmek için yedi kez midesine dokunmaya çalıştığı veya ışığı gördükten sonra yeni doğanı kaçırdığı bildiriliyor. Lamachtu 'nun kötülüğünü önlemek için çeşitli sihirli tedbirler insanlar arasında yayıldı, pazuzu' nun yüzünü temsil eden bronz bir kafa takmak da dahil. Bu tahtalardan bazıları hamile kadının yerine yatağının resmini gösteriyor, belki de hastalığın sebebi Lamshto.
Mashto ' nun eski metinlerinde aslan başı, eşek dişleri, çıplak emzirme, kıllı vücut, boyalı örtülü eller, uzun parmaklar ve tırnaklar ve kuş pençeleri olduğunu açıklıyor. Bazı tahtalarda göründüğü gibi bir domuz ve yavru köpek emziriyor, elinde yılanları tutuyor, kutsal hayvanı bazen yeraltı dünyasında yelken açan eşeğin arkasında duruyor.
Lamashtu figürü ile muska
Mezopotamya ' dan, MÖ 800 civarı
Anne ve çocukları avlayan şeytani bir ilahi
Bu Lamashtu ' nun koruyucu bir görüntüsü, yeraltı dünyasının korkunç bir kadın ilahisi, kötülüğü uzak tutmak amaçlı. Modern eserlerde genellikle şeytan olarak tanımlanmasına rağmen, Cuneform 'daki isminin yazılması Babil ve Asur' da bir tür tanrıça olarak görüldüğünü gösteriyor. Sadece tanrıların emriyle hareket eden şeytanların çoğunluğunun aksine Lamashtu, görünüşe göre kendi iyiliği ve kendi inisiyatifi için şeytani uyguladı. Tersinde onu korkutmak için bir çivi büyüsü var.
Lamashtu ' nun ana kurbanları doğmamış ve yeni doğmuş bebeklerdi. Hamile bir kadının evine girerek, doğmamış bebeği öldürmek için kadının karnına yedi kez dokunmaya çalışıyor, ya da çocuğu kaçırıyor. Lamashtu 'ya karşı sihirli önlemler Pazuzu' nun bronz başını giymek dahil. Bu plakaların bazıları hamile bir kadından ziyade yatağan bir erkeği gösteriyor, bu yüzden hastalık getiren biri olarak Lamashtu ile ilişkilendiriyor gibi görünüyorlar.
Lamashtu, metinlerde aslanın başını, eşeğin dişleri, çıplak göğüsleri, kıllı bir vücudu, lekeli elleri, uzun parmakları ve parmak tırnakları ve kuşun pençeleri olarak tanımlanır. Plaques ayrıca elinde yılanları tutarken bir domuz emzirdiğini ve bir domuz yavrusu da gösteriyor. Kutsal hayvanının üzerinde duruyor, bazen bir teknede gösterilen eşek, yeraltı dünyasından geçiyor.
HWF Sagggs, Babilliler (Londra, British Museum Press, 1995)
J. J. Siyah ve A. Yeşiller, Tanrılar, şeytanlar ve semboller-1 (Londra, British Museum Press, 1992)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder