24 Eylül 2020 Perşembe

Hitit Imparatorluk Cağına tarihlenen Alaca Höyük Sfenksli Kapı. (Çorum ili Alaca ilçesi,Alaca Höyük beldesi)

 









Hitit Imparatorluk Cağına tarihlenen Alaca Höyük Sfenksli Kapı.
(Çorum ili Alaca ilçesi,Alaca Höyük beldesi)
Genisligi 10 mt .olan bu kapı Hitit çekirdek bölgesinde ;dışa bakan yüzü ,girişin sağında ve solunda kabartmalı ortostatlarla suslenmis tek Hitit Imparatorluk Çağı kapı yapısıdır. Bu özelliği ile Hattuşa'daki Kral kapı ve Aslanlı kapıdan farklıdır.
Sol kulede kaide uzerinde ayakta duran boğa Fırtına tanrısını sembollestirir. Izleyen blokta sunak önünde dua jestinde ilerleyen kral ve kraliçe,arkadaki bloklarda kült objeleri taşıyıcılarının önünde kurbanlık hayvanların getirilisini, merdiven ve hançerle gösteri yapan figürler izlemektedir.
Sağ kule ortostatlarinda da aynı şekilde bir dini tören sahnesi tasvir edilmiştir. Frizin başında tahtında oturan tanrıçaya doğru dua jestinde görevliler ilerlemektedir. Bu tanrıca Fırtına tanrısının eşi -Arinna Şehri'nin Güneş tanrıçası-olarak yorumlanmaktadır.
Tüm bu tasvirler gerçekte kült,libasyon, av ve eğlencelerden oluşan bir bütünü,yani Fırtına tanrısı onuruna kutlanan bir dini töreni temsil etmektedirler.
Sol kulenin köşe ortostatinin içine bakan yüzünde sembol asalarini taşıyan dört kişinin oluşturduğu ritüel tasvir edilmiştir




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder