12 Mart 2020 Perşembe

Demon





























Demon
Lamaštu ismiyle bilinen dişi demon, canavar, kötü niyetli tanrıça veya yarı tanrıçadır. Lamaštu, kadınları doğum yaparken tehdit eder ve bebeklerini emzirme sırasında kaçırmaya çalışırdı. Kaçırdığın çocukların kemiklerini kemirir ve kanını emerdi.
Lamaštu'yu uzak tutmak için ona yaratık, çıyan ya da muska gibi nesnelerden sunumlar yapılır yahut Lamaštu'yu tasvir eden levhalar ve heykeller yapılırdı.
Lamaštu'nun kilden heykeli, bu demona maruz kalmış kişinin başında üç gün boyunca bekletilir, üçüncü günün öğleden sonrasının geç saatlerinde heykele hançerle vurulur, duvarın köşesine gömülür ve bu bölge un ile çevrelenirdi. (Butler, S.A. 2017. Mesopotamian Conceptions of Dream Rituals. University College London. P. 250)
Demon şeytan anlamındadır.
Eskiden hastalıklara neden olan mikropları bilmedikleri için insanlık vücuda giren şeytanların insanları öldürüp güçsüz bırakmak için hasta yaptıkları sanılırdı.
İran kültüründe tırnakların altındaki kirler için içinde şeytan var, ihtiyaç giderilen tuvaletlerin olduğu yerlerde çarpan şeytanlar olduğuna inanılırdı. Daha sonra bu inanış İslam dininin içinede hadisler yoluyla sokulmuştu. Ortaçağ Avrupasında ise içine şeytan giren insanları arındırmak için adaklar dahil çeşitli dua ve ritüeller yapılır ve hasta hala iyileşmemişse yakılırdı. Bu inanışlar ise hristiyanlık inancına pagan kuzey Avrupalılar tarafından sokulmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder