20 Aralık 2020 Pazar

Bereketli Hilalde Tarım.

 


Bereketli Hilalde Tarım.
Eski Yakın Doğu ve özellikle Bereketli Hilal , genellikle tarımın doğum yeri olarak görülüyor . M.Ö. dördüncü bin yılda bu bölge bugün olduğundan daha ılıman bir bölgeydi ve verimli topraklar, iki büyük nehir (Fırat ve Dicle), kuzeydeki tepeler ve dağlarla kutsanmıştı.
Coğrafya
Bölge, hem bölgesel mahsul verimi hem de yıllık varyasyon açısından tarımsal üretim açısından oldukça çeşitliydi (özellikle iyi yıllarda 100 kat daha fazla tahıl hasadı yapıldı). Birçok hasat kuraklık veya sel nedeniyle tahrip edildi. Yapay sulama sistemleri vardı, ancak insanlar yağışın daha eşit bir şekilde yayılmasını sağlamak için yağmurlu, engebeli alanlara güvenmeyi tercih ettiler.
Daha kurak bölgelerde tarım ancak sulama kanalları ile mümkündü. Urartular kanal yapımında ustalardı ve sulama sistemlerinin çoğu hala var. Ana kanallar genellikle devlet tarafından, küçük kanallar ise çiftçilerin kendileri veya yerel topluluklar tarafından oluşturulmuş ve bakımı yapılmıştır. Sulanan tarım arazileri, bugün de olduğu gibi, sürekli tuzlanma tehdidi altındaydı.
Özellikle Babil ve Asur taşkın ovalarındaki toprak kurumaya, sertleşmeye ve çatlamaya meyilliydi. Toprağı tarıma elverişli kılmak için sabanın kullanılması gerekiyordu. MÖ 3000 yılına gelindiğinde sabanlar biliniyordu ve yaygın olarak kullanılıyordu - birçok Asur kralı yeni ve geliştirilmiş bir pulluk türü icat etmiş olmakla övünüyordu.
Mahsul
Tarım için kullanılan başlıca tahıl türleri buğday, arpa, darı ve emmerdi. Çavdar ve yulafın tarımsal kullanımı henüz bilinmiyordu. Babil, Asur ve Hitit topraklarında insan kullanımı için temel tahıl arpa idi: Yaygın olarak kullanılan bir ödeme şeklidir ve arpadan pide yapılırdı. En küçük ağırlık birimi bir taneye eşittir (1/22 g). Bira ve lüks yiyecekler buğday ve emmerden yapılmıştır.
Diğer tarım ürünleri , yaygın olarak yetiştirilen ve yağ yapımında kullanılan susamı (Akadca šamaššammu kelimesinden türetilmiştir ) içerir. Dağlarda zeytinyağı üretildi. Keten, keten bezi yapmak için kullanıldı. Bezelye Mezopotamya'da yetiştirilirken , Filistin'de mercimek tercih edilirdi . Bereketli Hilal boyunca incir, nar, elma ve fıstık bahçeleri bulundu. Güney Mezopotamya'nın köy ve şehirlerinde hurma ağaçları yaygındı. Hurmalar ya taze ya da kurutulmuş olarak yenirdi ve hurma ağacı da el sanatlarında kullanıldı , ancak inşaatta kullanılmadı.
Hasat ve Depolama
Kış gelmeden hasatı tamamlamak için muazzam bir zaman baskısı olduğu için, hasat önemli bir insan gücü gerektiriyordu. Tahıl bir orakla kesildi, kulübelerde kurutuldu ve tahılın "dışarı çıkması" için hayvanlar üzerinde sürülerek harmanlandı. Tahıl daha sonra ya tahıl ambarlarında depolandı ya da su yolları boyunca taşındı (hatta bazen başka ülkelere ihraç edildi). Tahıl ambarlarında, mahsulleri farelerden korumak için kediler ve firavun fareleri kullanıldı.
Jan van der Crabben
(TD:Öne çıkan resim:Bereketli Hilal Haritası
NormanEinstein (MES CC BY-SA)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder