12 Ocak 2021 Salı

Gaugamela Savaşı, MÖ 331

 


Gaugamela Savaşı, MÖ 331
Doğu emniyete aldıktan sonra Akdeniz kıyılarının ve Mısır , Büyük İskender içine doğu itilmiş Mezopotamya getirme niyeti ile Darius için savaş . Fırat Nehri'ni karşı çıkmadan geçtikten sonra, Dicle Nehri'ni geçmeden önce ordusunu doğuya, Ermeni dağlarının eteklerinde yürüdü. Dicle'yi geçtikten sonra Makedon atlı gözcüler, uzaktan Pers süvarilerini gördüklerini bildirdi. İşi şansa bırakma Alexanderordusunu savaş sırasına göre topladı ve birliklerinin çoğunluğu ihtiyatlı bir şekilde ilerlerken, şahsen bir atlı ve hafif piyade birliğini bu Perslere karşı dağıtarak ve esir alarak yönetti. Esirlerinden Darius'un onu Bumodus nehrinin yanındaki küçük bir köy olan Gaugamela'da beklediğini anladı.
İskender kamp kurar
İskender ordusunu durdurdu ve müstahkem bir kamp inşa etti. İki ordu arasındaki boşluk şimdi yaklaşık yedi mil idi, ancak iki taraf da diğer tarafa görünmüyordu çünkü aralarında alçak tepeler vardı. Bagajını, kamp takipçilerini ve mahkumlarını gözetim altında bırakan İskender, akşam karanlığının ardından ordularını savaşa hazırlayarak kamptan ayrıldı.
Yaklaşık gece yarısı Makedon ordusu tepelerin tepesine tırmandı ve aşağıdaki binlerce Pers kamp ateşini yanına aldı. Adamlar durup dinlenirken, İskender ovayı keşfetmek için bazı Ashab'larını ve hafif piyadeleri indirdi. Generalleri onu bir gece saldırısı yapmaya çağırdı, ancak İskender reddetti - iyi bir şey, çünkü Persler böyle bir hamle bekliyordu ve tüm orduları silah altındaydı, adamlar zaten savaş düzenlerindeydi.
İskender, ele geçirdiği Perslerden çok şey öğrenmişti. Darius'un savaşı için seçtiği ova, atlılarının ve savaş arabalarının etkili bir şekilde manevra yapmasını sağlamak için daha da düzleştirildi ve tuzaklar yatıyordu. İskender bu tuzakları biliyordu ve ne zaman olduğu belli olmasa da zararsız hale getirildiler.
Savaş Hatları
Savaş sabahın ortasında başladı. İskender'in ordusunun karşısına çıkan sahne hayranlık uyandırmış olmalı. Pers hattı, Makedonların çok ötesine geçerek düzlük boyunca uzanıyordu. Perslerin sol kanadı süvarilerden oluşuyordu - İmparatorluğun en iyi atlı savaşçılarından bazıları olan Baktriyalılar, İskitler ve Arakotyalılar . Bu gücü taramak için daha fazla süvari ve 100 tırpanlı savaş arabası vardı. Darius'un konuşlandırıldığı merkezde, büyük bir Pers piyade ordusu ve Darius'un 2.000 - 10.000 paralı Rum ordusu vardı. Bu adamlar, Ahameniş ordusundaki en iyi piyadelerdi ve Darius, korkunç Makedon falanksının ilerlemesini durdurmak için onlara güveniyordu. Merkezde 50 tırpanlı araba ve 15 fil daha görüntülendi.
Pers sağı çoğunlukla süvariler - Suriyeliler, Mezopotamyalılar ve Basra Körfezi'nden savaşçılar tarafından tutuldu. Bir milyon piyade ve 40.000 süvari sayısı (200 tırpanlı savaş arabası ve 15 fil dahil) neredeyse kesinlikle abartılı olsa da, İskender'in 40.000 piyade ve 7.000 süvari ile ordusu yine de ağır bir şekilde sayıca üstündü. Modern tahminler, Darius kuvvetinin boyutunu 90.000 ila 250.000 erkek arasında herhangi bir yere koyuyor.
Yine de aleyhlerine dizilen sayılara rağmen, Makedonlar bazı avantajlara sahipti. Piyade, pezhetairoi veya phalangites , yoğun bir şekilde paketlenmiş falanks oluşumunda savaştı. Baş silahları olan sarissa , uzunluğu on iki arşın (18 ft) kadar olan bir pike idi. Tek başına uzunluk açısından Makedon piyadelerine muazzam bir avantaj sağladı, çünkü düşman hala kendi silahlarını taşımaya çalışırken katliama başlayabilirlerdi. Buna ek olarak, piyade askerleri ya geleneksel Yunan xipho'ları ya da kavisli kopiler gibi bir kılıçla donatılmışlardı.Falanksın ön saflarında savaşan bu falangitler, zırhlar, miğferler ve baldırlarla iyi zırhlanmışlardı ve tüm askerler iki fit genişliğinde dairesel bir kalkan taşıyordu.
Aksine, Pers piyadeleri çok az zırh giyiyordu veya hiç giymiyordu ve çoğu sarissae'nin acımasız gücüne karşı hiçbir savunma sağlamayan hasır kalkanlar taşıyordu . Çoğu, az askeri eğitime sahip askerlerdi ve Pers ordusu çok geniş olmasına rağmen, uyum ve disiplin açısından pek çok şeyden yoksundu. Akıllarındaki en önemli şey , Issus savaşında krallarını yenmiş bir generalle karşı karşıya oldukları bilgisi ve Darius'un Issus'tan kaçtığı gerçeğiydi . Bu bilgi aynı zamanda İskender'in adamlarını da etkilerdi.
PERSLERİN YARARLANDIĞI BAŞLICA AVANTAJLAR SÜVARİLERİ VE HAZIRLIKLI SAVAŞ ALANIYDI. TERSİNE, DÜZ DÜZLÜK DE MAKEDON FALANKSININ KONUŞLANDIRILMASI İÇİN İDEALDİ.
Perslerin yararlandığı başlıca avantajlar süvarileri ve hazırlıklı savaş alanıydı. Tersine, pürüzsüz ova Makedon falanksının konuşlandırılması için de idealdi - en ufak bir eğim veya engel, ilerleyen bir falanksın bütünlüğünü bozabilir ve ışıltılı mızrakların kıllı çitleri herhangi bir atı caydırabilirdi.
İskender, yoldaşı ve paralı süvarilerinin çoğunluğu ve çok sayıda psiloi (hafif piyade) ile birlikte Makedon sağına yerleşti . Yoldaş süvariler , iki elle kullanılan uzun, çift başlı bir mızrak olan xyston'u taşıyordu . Şaft sık sık yaptığı gibi kırılırsa, savaşçı onu tersine çevirebilir ve diğer ucuyla itebilirdi. Yoldaşlar göğüs zırhları ve miğferler giydiler ve yakın dövüşün acımasız kargaşasında bir kopis (helikopter) kullanıyorlardı.
Makedon piyadeleri, tüm hattı kademeli olarak dizilmiş ve sol kanada çapraz olarak geriye doğru eğimli olarak merkezi tutuyordu. Solda, General Parmenio daha fazla piyade ve Selanik süvarisine komuta etti (bazen İskender'in ordusundaki en iyi süvari olduğu söylenir) ve ona zor bir görev düştü: İskender ve arkadaşları ölüm darbesini verirken ana Pers saldırısını kontrol altına almak. Darius'un ordusu.
O ve süvarileri nişanlanırken falanksın savunmasız kalacağının farkında olan İskender, çoğunlukla Yunan paralı askerlerinden oluşan ana savaş hattının arkasına başka bir falanks yerleştirdi. Bu arka falanks, Darius'un muazzam sayıları göz önüne alındığında, büyük olasılıkla bir kuşatma durumunda karşılaşacaktı.
Açılış Hareketleri
Başlangıçta, İskender süvarisini sağa doğru yönlendirdi. Darius, kuzeni Bessus'un komutasındaki sol görüşlü Baktriya ve İskit süvarilerine, İskender'in kuşatma hareketine ayak uydurmalarını emretti. Dahası, Makedon soyu ilerledikçe, 'falanks kaymasına' maruz kaldılar - her bir adam içgüdüsel olarak sağ el eşlerinin kalkanının arkasında toplanarak yavaş yavaş sağa doğru yengeç kaymasıyla sonuçlanan bir fenomen. Makedon hattının bu şekilde hazırlandığı yerden çıkabileceğinin farkında olan Darius, sol kanadına İskender'in paralı süvarilerini sarmasını emretti.
İskender daha sonra İskitli ve Baktriyalı atlıların karşı saldırısına uğrayan kuşatıcı Pers sol kanadının ortasına kararlı bir saldırı başlattı. İlk zarf geri atılsa da, Baktriyalı süvarilerin taze rezervleri kaçan sol kanadı topladı ve her iki tarafın da hayatını kaybettiği vahşi bir süvari savaşı patlak verdi. İskender'in süvarileri, antik dünyanın en iyi atlılarından bazılarına karşı savaşıyordu - birçok İskit veya Saka, katafrakt tarzında özellikle iyi zırhlıydı. Ancak İskender saldırısında ısrar etti ve Pers solu sonunda tereddüt etmeye başladı.
Süvarilerinin İskender'in arkasındaki manevrayı kontrol altına almadaki başarısızlığına tanık olan Darius, savaş arabalarını ve fillerini işledi. Arabanın dizginlerini yakalayan ve atları ve sürücüleri öldüren Makedon hafif piyadelerinden oluşan kalın bir perdeyle karşılaştılar . Diğer savaş arabaları ve filler, psiloi'yi geçerek falanksa saldırmaya çalıştılar - falangitler saflarını açtılar, arabaların geçmesine ve Hipaspistler ve at-seyisleri tarafından arkadan ele alınmasına izin verdi. pezhetairoiAyrıca sarrissae'lerinin şaftlarını kalkanlarına vurarak korkunç bir gürültüye neden olarak at arabaları ekiplerini panikledi. Ne kadar başarısızlık tartışmaya açık olsa da, savaş arabası saldırısı bir başarısızlıktı: Diodorus, etkisiz hale getirilmeden önce korkunç kayıplar vermeyi başardıklarını belirtiyor.
Savaş Ortası Manevraları
Darius, İskender'in hakkını kontrol altına almak için Pers süvarilerini yedekledi ve böylece merkezinde bir boşluk açtı. Komutanı Aretas'ı ve bazı süvarileri, hâlâ Makedon sağ kanadını kuşatmaya çalışan Pers atlılarıyla başa çıkmak için geride bırakan İskender, filolarını sola doğru çevirdi; bu, Makedon'un disiplinini ve eğitimini vurgulayan tam bir dönüş. Manevra, artık savaş alanını kaplayan boğucu toz ve genel kargaşanın kalın solgunluğuyla daha da karmaşıklaşacaktı.
Süvarilerini, ucunda kendisi ve arkadaşları ile devasa bir kama haline getiren İskender, merkezindeki sağcı piyade unsurlarıyla karşılaştı ve Pers hatlarındaki boşluğa Darius'un kendisi için şiddetli bir hücum başlattı. Trakyalı paralı askerler ve hafif piyadelerle birlikte falanks takip etti ve saldırılarının katıksız ivmesi onları Pers hatlarının derinliklerine taşıdı. Darius ortalıkta dolaşmamaya karar verdi: Kaçtı ve kavga, uçuşuna tanık olan Perslerin arasından çıktı. Binlerce Pers piyade sahadan kaçmaya başladı. Solda, Bessus sonunda Admetus süvarilerinin önünde yol verdi.
Bu arada Makedon solunda Parmenion'un başı beladaydı. Hattın sağ kanat unsurları İskender'i İran'ın merkezine kadar takip etmişlerdi, ancak yoldaşları sol kanadın yardımına gitmek zorunda kalmışlardı. Bu, Makedon savaş hattında bir boşluk yarattı ve Pers ve Hint süvarileri bu boşluğu doldurdu. Bazıları arkadan soldan Makedon'a saldırmak için sallandı, ancak çoğu arka falanksı atlayarak birkaç mil ötedeki Makedon kampına gitti. Bu ciddi bir taktiksel hataydı: Hepsi Makedon soluna saldırmak üzere savrulmuş olsalardı, İskender'in ordusunun büyük bir bölümünü yok etmeyi başarmış olabilirlerdi.
Olduğu gibi, Makedon kamp muhafızları katledildi ve esirler serbest bırakıldı ve bunlar şimdi savaşa katıldı. Makedon arka falanks kampı kurtarmak için geri koştu, savaşın belki birkaç saattir şiddetlendiği ve koşuyu tam zırhla ve silahlarını taşıyarak yaptıkları göz önüne alındığında etkileyici bir başarı.
Perslerin komutanı Mazaeus, avantajını kullandı. Darius'un sahadan kaçtığının farkında değildi ve muhtemelen Pers sağı, savaşı kazandıklarına inanıyordu. Parmenion neredeyse kuşatılmıştı ve İskender'i bulup yardım istemek için bir haberci gönderdi. Mucizevi bir şekilde, bu haberci görevini başardı ve İskender, kaçan Pers merkezini takip etmekten vazgeçti ve Parmenion'a yardım etmek için dörtnala geri döndü. Yolda, o ve arkadaşları, çoğu bagajını yağmaladıktan sonra geri dönen binlerce geri çekilen İranlı ve Kızılderili süvarisine karşı kafa kafaya koştu ve Sahabeler, Makedon soluna ulaşmak için onlardan bir yol kesmeye zorlandı.
İskender'in gelişiyle Mazaeus, Pers ordusunun ilerlediğini fark etti ve Parmenion'un Thessalian atı tarafından acımasızca takip edilerek geri çekilmeye başladı. İskender, yorgun adamlarını dinlenip Lycus nehrinde atlarını sulayabilmeleri için durdurmadan önce, 500 süvari ile Darius'un peşine düştü, kaçan Persleri alacakaranlığa kadar kovalayıp katletti. Gece yarısı, daha sonra Darius'un savaş arabasını, silahlarını ve hazinesini buldukları Arbela'ya doğru ilerlediler. Parmenion, Fars kampını işgal etti, deve ve fillerinden oluşan bagaj trenlerini ele geçirdi (ilginç bir şekilde fillerin savaştaki rolünden çok az bahsediliyor).
Zafer
Toplamda Arrian , 300.000'den fazla Pers'in öldürüldüğünü ve daha fazlasının yakalandığını ve sadece 100 Makedon'un öldüğünü belirtiyor. Bu rakamlar neredeyse kesinlikle büyük ölçüde şişirilmiş durumda. Daha muhafazakar bir tahmin, 40.000 Pers ölüdür ve İskender, ordusunun yaklaşık 500 öldürüldüğünü ve 5.000 yaralandığını iddia etti. Çok değişken yaralı listeleri ile, Gaugamela'da kaç kişinin hayatını veya uzuvlarını kaybettiğini belirlemek neredeyse imkansızdır.
İskender'in kasıtlı olarak Darius'u, Makedon dış kanat hareketine karşı koymak ve böylece ölümcül bir boşluk yaratmak için merkezden adamları çıkarması için kışkırtma niyetinin olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak eylemleri bunu akla getiriyordu ve İskender bu fırsatı yakaladığında hızlı davrandı.
Darius hala yaşamasına rağmen, yetkisi eski zamanların zayıf bir gölgesiydi ve sonunda kuzeni Bessus tarafından öldürülecekti. Yenilgisiyle ve birliklerini bir ay Arbela'da dinlendirdikten sonra, İskender'in Ahameniş Perslerinin kalbi üzerinde yürümesinin yolu açıldı .
Savaş, 2004 yapımı Alexander filminde canlandırıldı , ancak falanksın saflarını açan ve Darius'un arabalarını tuzağa düşürmek için 'kutular' yarattığı tasviri, oyuncu kadrosunun askeri eğitmeni Yüzbaşı Dale Dye ve Cleitus'un oynadığı sahne tarafından icat edildi. Siyah, İskender'in hayatını kurtarır, aslında Granicus Nehri Savaşı'nda gerçekleşti,mes.
Öne çıkan resim Gaugamela savaşının , Büyük İskender'i Zafere götüren bir hamle olan Darius III'e saldırdığını gösteren bir harita .
Kaynakça
Gaugamela Savaşı: Alexander Versus Darius »HistoryNet 1 Aralık 2016'da erişildi.
History of Iran: The Battle of Gaugamela 1 Aralık 2016'da erişildi.
Farrokh, K. Çölde Gölgeler. Osprey Yayıncılık, 2007.
Sheppard, R. Büyük İskender Savaşta. Osprey Yayıncılık, 2008.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder