8 Kasım 2020 Pazar

ABGAL- APKALLU Abgal, Sümer mitolojisinde Enki'ye (Akad’da Ea) Tufan’a kadar sırasıyla hizmet eden, yarı tanrı ve kralların danışmanı olan yedi büyük bilgeye verilen addır. Akad mitolojisinde Apkallu olarak adlandırılırlar.

 



ABGAL- APKALLU
Abgal, Sümer mitolojisinde Enki'ye (Akad’da Ea) Tufan’a kadar sırasıyla hizmet eden, yarı tanrı ve kralların danışmanı olan yedi büyük bilgeye verilen addır. Akad mitolojisinde Apkallu olarak adlandırılırlar.
Abzu’nun tatlı sularından çıkmışlardır. İnsanoğlunun eğitmenleridirler. İnsanoğluna toprağı nasıl işleyeceğini ve nasıl medenileşeceğini öğretirler. Öğrettikleri şeyler arasında yazı yazmak, matematik, şehirler ve tapınaklar inşa etmek, yasaları yapmak, sınırlar çizmek, tohum ekmek ve ekinleri hasat etmek vardır. İlk insanlara dünyanın nasıl yaratıldığını da öğretmişlerdir.
Çoğunlukla yarı balık yarı insan olarak tasvir edilmişlerdir ancak da Griffon başlı ve kanatlı insan olarak tasvirleri de vardır. Ellerinde kova ve tütsü taşırlar bunun amacı arınmadır.
İsimleri sırasıyla Adapa (Uanna), Uan-dugga, En-me-duga, En-me-galanna, En-me-buluga, An-enlilda and Utu-abzu’dur. M.Ö. 3. yüzılda yaşamış tarihçi, din adamı ve astronom Berossus’a göre ise bu isimler Oannes, Annedotos, Euedokos, Eneugamos, Eneuboulos, Anementos ve Odakon’dur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder