8 Kasım 2020 Pazar

Eski Sümer metinlerine göre insanoğlunun kökenleri.

 























Eski Sümer metinlerine göre insanoğlunun kökenleri.
Sümer veya 'uygar kralların ülkesi', günümüzde Irak olan Mezopotamya'da MÖ 4500 civarında gelişti . Sümerler, kendi ayrıntılı dil ve yazı, mimari ve sanat, astronomi ve matematik sistemiyle gelişmiş bir medeniyet yarattı. Onların dini sistemleri, yüzlerce tanrıdan oluşan karmaşık bir sistemdi. Eski metinlere göre, her Sümer şehri kendi tanrısı tarafından korunuyordu; ve insanlar ve tanrılar bir arada yaşarken, insanlar tanrılara hizmet ediyordu.
Sümer yaradılış efsanesi Nippur bir tablet kullanarak bulunabilir, antik Mezopotamya şehri yaklaşık 5000 yıllarında kurulmuş.
Sümer tabletlerine göre Dünya'nın ( Enuma Elish ) yaratılışı şöyle başlar:
Yükseklikte cennetin adı verilmediğinde
Ve alttaki yer henüz bir isim taşımadığında, Ve
onları
doğuran ilkel Apsu, Ve kaos, Tiamut, ikisinin de
suları birbirine karıştı
ve hiçbir tarla oluşmadı hiçbir bataklık görülmeyecekti;
Tanrılardan hiçbiri var edilmediğinde,
Hiçbiri bir isim taşımadı ve hiçbir kader tayin edilmedi;
Sonra cennetin ortasında tanrılar yaratıldı,
Lahmu ve Lahamu yaratıldı ...
Sümer mitolojisi, başlangıçta insan benzeri tanrıların Dünya'yı yönettiğini iddia ediyor. Dünya'ya geldiklerinde yapılacak çok iş vardı ve bu tanrılar toprağı çalıştırdılar, onu yaşanabilir hale getirmek için kazdılar ve minerallerini çıkardılar.
Metinler, bir noktada tanrıların emeklerine karşı isyan ettiklerinden bahsediyor.
Erkekler gibi tanrılar
işi taşıdığında ve bedelini çektiklerinde
Tanrıların zahmeti büyüktü,
İş ağırdı, sıkıntı çoktu.
Tanrıların tanrısı Anu , emeklerinin çok büyük olduğunu kabul etti. Oğlu Enki veya Ea, emeği üstlenecek bir adam yaratmayı teklif etti ve böylece üvey kız kardeşi Ninki'nin yardımıyla yaptı. Bir tanrı öldürüldü ve vücudu ve kanı kille karıştırıldı. Bu malzemeden, tanrılara benzer şekilde ilk insan yaratıldı.
Bir tanrıyı birlikte
katledin Onun kişiliğiyle
ağır işini kaldırdım
, emeğini insana dayattım.
… Çamurda
tanrı ve insan
bağlanacak,
Bir araya getirilecek bir birliğe;
Öyle ki günlerin sonuna kadar , bir tanrıda olgunlaşan
Et ve Ruh
-
Kan akrabalığındaki o ruh bağlı olsun.
Bu ilk insan, "düz arazi" anlamına gelen Sümerce bir kelime olan Eden'de yaratıldı . In Gılgamış Destanı'ndan Eden tanrıların bahçesi olarak zikredilir ve Dicle ve Fırat nehirleri arasında Mezopotamya yerde bulunur.
Başlangıçta insanlar kendi başlarına üreyemediler, ancak daha sonra Enki ve Ninki'nin yardımıyla değiştirildi. Böylece Adapa , tamamen işlevsel ve bağımsız bir insan olarak yaratıldı. Bu 'değişiklik' Enki'nin erkek kardeşi Enlil'in onayı olmadan yapıldı ve tanrılar arasında bir çatışma başladı. Enlil, insanın düşmanı oldu ve Sümer tableti, insanların tanrılara hizmet ettiğinden ve birçok zorluk ve acı çektiğinden bahseder.
Adapa, Enki'nin yardımıyla Anu'ya çıktı ve burada 'hayatın ekmeği ve suyu' ile ilgili bir soruyu cevaplayamadı. Görüşler Bu yaratılış hikayesi ve İncil'deki hikayesinin arasındaki benzerliklere göre değişebilir Adem ve Havva içinde Eden .
Not: Eski Sümer çevirileri William Bramley'in The Gods of Eden kitabından alınmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder