20 Kasım 2020 Cuma

"Sonsuzluk ya da Ölümsüzlük Otu.. Gılgamış Destanı’nda söz edildiği üzere aslında Gılgamış’ın amacı ölümsüzlüğe ulaşmaktır, Gılgamış sonsuzluğu aramaktadır. Utnapiştim ölümsüzlük bitkisine nasıl ulaşılacağını öğrenmek isteyen Gılgamış a bu kıymetli bilgiyi verir..

 



"Sonsuzluk ya da Ölümsüzlük Otu..
Gılgamış Destanı’nda söz edildiği üzere
aslında Gılgamış’ın amacı ölümsüzlüğe ulaşmaktır, Gılgamış sonsuzluğu aramaktadır.
Utnapiştim ölümsüzlük bitkisine nasıl ulaşılacağını öğrenmek isteyen Gılgamış a bu kıymetli bilgiyi verir..
Gılgamış ölümsüzlük otunu bulabilmek için çaba sarf eder ve sonsuz bir denizin dibinden
yıllardan beri aradığı ölümsüzlük otuna ulaşır. Gılgamış, evine doğru yol alır ancak yorulduğunu fark eder ve dinlenmek için bir pınarda yıkanırken, sonsuzluk otunun mis kokusuna bir yılan yaklaşır ve otu orada yer. Yılan deri değiştirirr ve gençleşir. Gılgamış’ın tüm çabası boşa gitmiş olur.
Dünyanın bir çok coğrafyasında karşımıza çıkan bu söylence Yunan edebiyatında ilk defa Ibykos’ta görülür. Zeus, Prometheus’un jurnallenmesi karşılığında insanlığa ödül olarak yaşlılığa karşı bir ilaç vereceğini vaat eder. İlaç bir eşeğe yüklenir ve gönderilir. Eşek bir pınara varır ve su içmek ister. Ancak bir yılan onu engeller. Eşek bitkiyi yılana verir ve suya ulaşır. Sonuç itibariyle, yılan deri değiştirerek, gençleşir ve insanoğlunun eli boşta kalır."
Yunan Kültüründe Yakındoğu Etkileri,Walter Burkert

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder