7 Haziran 2020 Pazar

İnsanlar arasında da fena etki yapan kimseler var ki, bunlara cadı deniyor (keşpu) .
















İnsanlar arasında da fena etki yapan kimseler var ki, bunlara cadı deniyor (keşpu) .

 Onlar yaptıkları büyülerle insanların ağızlarını , dillerini bağlarlar. Yiyecek ve içeceklerini bozarlar, insanları birbirlerine düşman ederler. Fakat böyle büyüler devlet ve mabet tarafından yasak edilmiştir. 
Hammurabi kanununda (Ch.Madde
2) , Asur kanununda (Madde 47) kötülük için büyü yapanlar kanıtlanınca öldürülüyor

Fena cinlere karşı 7 tane de iyi cin var. Bu cinlerin çeşitli şekillerde olduğu düşünülmüş. Asur Kralı Asurbanıpal'e (MÖ 7 . yüzyıl) yazılan bir mektup da Namtar, labartu ve !atarak cinlerinin resimleri yaptırıldığı yazılı. Bunlar insan vücutlu panter, arslan, köpek, öküz, keçi , yırtıcı kuş ve yılan başlı oluyorlar. Bunlardan bazıları­nın edebi eserlerde tarifleri yazılmış. Örneğin, labartu cini insan
vücutlu, arslan başlı, yırtıcı kuş pençeli olup elinde iki yılan tutuyor, bir köpek ile domuz da memesini emiyormuş . Kendisi de gemide giden bir eşek üzerinde duruyormuş. Bunlarda bu cinlerin tarifleri yazılı). Asur cinleri kanatlı insan veya akbaba başlı ve kısmen balık maskeli. Asur saraylarının duvarlarını süsleyen kabartmalar arasında böyle iki cin, stilize edilmiş bir hurma ağacını yapay döllerken gösterilmiştir. Bunların taşlar üzerine yapılmış resimleri İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder