18 Ocak 2020 Cumartesi

SÜMER KRAL LİSTESİ MÖ.4000 3000



Fotoğraf açıklaması yok.

SÜMER KRAL LİSTESİ
MÖ.4000 3000
Bir zamanlar gelişmekte olan Sümer şehirlerinin bulunduğu Irak'taki sitelerden kurtarılan birçok inanılmaz eserin arasından, Sumer Krallar Listesi adı verilen Yönetici Kralları listeleyen eski bir el yazması olan Kil Tablet bulundu.
Sumer Hanedanlar ve Saltanat saltanat sürelerinden ve Krallık Merkezlerinden bahseden bir listedir.
Bu eseri bu kadar benzersiz kılan şey, listenin görünüşte efsanevi Hanedanlık Öncesi hanedan hükümdarlarını, var olduğu bilinen tarihi yönetici kralların harmanlamasıdır.
Bu nadir ve benzersiz metnin ilk parçası olan 4.000 yıllık çivi yazısı tableti, 1900 yıllarının başında Alman-Amerikalı akademisyen Hermann Hilprecht tarafından Nippur Kentinde bulundu ve 1906 yılında yayınlandı.
Hilprecht'in keşfinden bu yana, en az 18 kralın listesinin diğer örnekleri bulundu, bunların çoğu Isin Hanedanının ikinci yarısından MÖ.2017-1794
Bu belgelerin hiçbiri aynı değildir. Bununla birlikte, listenin tüm versiyonlarında, Sumer tarihinin tek bir "ideal" hesabından türetildiklerini açıklığa kavuşturmak için yeterli ortak materyal vardır.
Sumer Kral Listesi Sumer Kral Listesi'nin tüm örnekleri arasında, Oxford'daki Ashmolean Müzesi çivi yazısı koleksiyonundaki Weld-Blundell prizması, Kral Listesinin en kapsamlı versiyonunu ve en eksiksiz kopyasını temsil eder.
8 inç yüksekliğindeki prizma, her iki tarafında iki sütun bulunan dört kenar içerir.
Başlangıçta ortasından geçen ahşap bir iğ olduğu ve dört tarafın hepsinde döndürülebileceği ve okunabileceği düşünülmektedir. Antediluvian /Selden Önceki hanedanlardan Isin Hanedanının on dördüncü hükümdarına MÖ yaklaşık 1763-1753 ait yöneticileri listeler.
Liste çok değerlidir çünkü çok eski gelenekleri yansıtırken, aynı zamanda Sumer ‘deki farklı krallık dönemleri ile ilgili önemli bir kronolojik çerçeve sağlar.
Sumer bazen Sumeria olarak da adlandırılır.
Mezopotamya'nın Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki en güney kesiminde, daha sonra Babil olan ve şimdiki Bağdat'tan Basra Körfezi'ne kadar olan Güney Irak'ta bilinen en eski medeniyetin yeridir. .
MÖ.3000 Sumer en az on iki ayrı şehir devletinin yeriydi:
Kish, Erech, Ur, Sippar, Akshak, Larak, Nippur, Adab, Umma, Lagash, Bad-tibira ve Larsa.
Bu eyaletlerin her biri duvarlı bir şehir ve çevresindeki köyler ve topraklardan oluşuyordu ve her biri tapınağı şehrin merkezi yapısı olan kendi tanrısına ibadet ediyordu.
Siyasi güç başlangıçta vatandaşlara aitti, ancak çeşitli şehir devletleri arasındaki rekabet arttıkça, her biri Krallık kurumunu benimsedi.
Sumer Kral Listesi, Sekiz Kralın Büyük Selden önce hüküm sürdüğünü kaydeder.
Tufan'dan sonra, çeşitli şehir devletleri ve onların kral hanedanları geçici olarak diğerleri üzerinde güç kazandı.

Sumer’in Efsanevi Geçmişi
Sumer Kral Listesi, ilahi bir kurum olarak görülen krallığın kökeni ile başlar:
“Krallık Gökten gelmişti.”
Hanedanlar hükümdarlar, fevkalade uzun süreler hüküm sürüyor olarak temsil edilir:
Krallığın gökten inmesinden sonra Krallık Eriduğ'daydı.
Eridug'da Alulim kral oldu; 28800 yıl hüküm sürdü.
Alaljar 36000 yıl hüküm sürdü.
2 kral; 64800 yıl boyunca hüküm sürdüler.
Etana, Lugal-banda ve Gilgamesh gibi erken listede belirtilen bazı yöneticiler, kahramanca özellikleri Sumer ve Babil anlatı kompozisyonlarının bir konusu olan efsanevi figürlerdir.
İlk liste, krallığın “Gökten indiği” zamandan “Sel” in toprağı süpürdüğü ve bir kez daha “Krallığın gökten indirildiği” zamana kadar toplam 241.200 yıl olan sekiz kralı isimlendirmektedir.

Uzun hükümdarların yorumu
Erken kralların inanılmaz uzun süreleri yorumlama girişimlerini kışkırttı. Bir uçta, astronomik olarak büyük figürlerin “tamamen yapay” olarak tamamen işten çıkarılması ve ciddi bir şekilde dikkate alınmadıkları görüşü.
Diğer uçta, sayıların gerçekte bir temeli olduğuna ve ilk kralların gerçekten de insanlardan daha uzun yaşayabilen tanrılar olduğuna inanmaktır.
İki uç arasında, rakamların göreceli gücü, zaferi veya önemi temsil ettiği hipotezi vardır.
Örneğin, Eski Mısır'da, “110 yaşında öldü” ifadesi, hayatı dolu dolu yaşayan ve topluma önemli bir katkıda bulunan birine atıfta bulundu. Aynı şekilde, erken kralların son derece uzun saltanat dönemleri, insanların gözünde oldukları kadar inanılmaz derecede önemli olduklarını temsil edebilir. Ancak bu, görev sürelerinin daha sonra neden gerçekçi zaman dönemlerine dönüştüğünü açıklamaz.
Bu bakış açısıyla ilgili olarak, Erken Kralların tarihsel olarak onaylanmamış olmasına rağmen, daha sonra mitleştirilen tarihi yöneticilerle olası yazışmalarını engellemediği inancıdır.
Son olarak, bazı akademisyenler rakamları matematiksel bir inceleme ve yorumlama yoluyla açıklamaya çalışmışlardır

Sümer Uygarlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder