30 Ekim 2020 Cuma

ZİGGURAT Ziggurat; Akkadça 'zaqa' kelimesinden türemiştir. Genel olarak ''yükseltilmiş, yükselmiş alana kurmak'' anlamında kullanılmıştır

 


ZİGGURAT

Sümerler çoklu tanrı anlayışına sahipti. Belli başlı şehirleri bulunuyordu ve her şehrin koruyucu bir tanrısı vardı. Şehrin yöneticisinin asli görevlerinden biri; bu koruyucu tanrıya tapınak yapmak ve bu tapınağın bakımını sağlamaktı. Mezopotamya'da kaya çok bulunmadığı için bu tapınaklar tuğladan yapılırdı. Zigguratlar çok katlı ve teraslı inşa edilirdi. En üst oda yöneticiye aitti. Yönetici (kral veya kraliçe) tanrıya adakları bu odada sunardı.



Gezinti kısmına atlaArama kısmına atla
İran'daki Çoga Zanbil Zigguradı
Sümerler uygarlığının Ur hanedanlığından kalma MÖ 4100 yıllık Ziggurat (Nasiriye-İrak)

Ziggurat (Akatça ziqqurrat, zaqā "yükselmiş yere kurmak"), Antik Mezopotamya vadisinde ve İran'da terası bulunan piramitlere benzeyen tapınak kulesidir.

Zigguratlar eski Mezopotamya'da Sümerlerde, Babillerde ve Asurlarda bir çeşit tapınaktır. En eski ziggurat örnekleri basit yükselti platformları iken Ubaid döneminde MÖ 4000'li yıllara aitti. En sonuncusu da MÖ 6. yüzyıldadır. Piramitlerin aksine zigguratların üstü düzdür. Basamak piramidi tarzı ilk krallık dönemleri sonunda olmuştur. Dikdörtgen, oval ya da kare platformlar üzerinde kurulan zigguratların pramitsel tasarımı mevcuttu. Güneşte ısıtılmış tuğlalar zigguratların dışındaki görüntüsünü yaratmıştır. Bu tuğlalar genelde astrolojik anlamlarından dolayı değişik renklere sahipti. Kat sayısı 2 ila 7 arasındaydı ve tepesinde ya bir tapınak ya da türbe bulunurdu. Türbeye ulaşmak için bir tarafında rampalar yapılır ve bu rampa en aşağısından en yükseğine kadar uzanırdı.Tanınmış örnekleri arasında Nasiriye'da bulunan Büyük Ur Zigguradı bulunur.

Mezopotamya zigguratları sadece halkın ibadet ettiği ya da seremoni yaptığı yerler değildi. Bu yerlerde tanrıların bulunduğuna inanılırdı. Zigguratlar sayesinde tanrıların insanlara yakın olduğuna inanılırdı. Her şehrin kendi tanrısı mevcuttu. Sadece rahipler zigguratın içerisindeki odalara girebilirdi ve onların sorumluluğu altında tanrıların gereksinimleri karşılanırdı. Bu vesile ile, zigguratların içerisinde tanrılarla yüz yüze karşılaştıklarını ve diyalog kurabildiklerini iddia eden rahipler böylece Sümer halkının en güçlü üyelerinden olmuştur.

Bilinen 32 ziggurat vardır. Bunlardan 4'ü İran'da, gerisi Irak'tadır.En son keşfedilen ziggurat İran'ın merkezi Tepe Sialk'ta bulunmuştur.

Günümüzde eski halini en iyi koruyan zigguratlardan biri de İran'ın batısında Koka Zanbil'dedir; İran-Irak Savaşında birçok arkeolojik yer yokolsa da burası ayakta kalmıştır. Tepe Sialk ise günümüzde mevcut olan en eski ziggurat olduğu tahmin edilmektedir ve MÖ 3000'li yıllardan kalmaktadır. Ziggurat tasarımları basit bir tepe üzerine oturulmuş mimariden, matematiği ve inşaatın mucizesine kadar ulaşabilen birçok çeşittedir.

Basit bir ziggurata örnek, Sümerler döneminden kalan Uruk'taki Beyaz Tapınak'dır. Ziggurat kendiliğinden Beyaz Tapınağın bulunduğu yerdir. Amacı da ne kadar gökyüzüne yakın olursa, tanrılara ulaşımın o kadar kolay olduğuna inanılırdı.

Bilinen en büyük ziggurat ise, Babil'den kalma Marduk zigguratıdır (ya da Etemenanki). Ne yazık ki, bu tapınağın tabanından bile kalıntısı fazla kalmamıştır, ancak arkeolojik araştırmalar ve tarihsel kayıtlar sayesinde bu zigguratın renkli 7 katlı, ve tepesinde de dev bir tapınaığın bulunduğu gösterir. Tapınağının renginin indigo (mora yakın) olduğu düşünülmekte, ve en üst katlarda da bu renk kullanılmaktadır. Tapınağın üstüne giden 3 merdivenin bulunduğu bilinir, ve bunlardan ikisi zigguratın yarısına kadar ulaşır.

Bu zigguratın diğer ismi Etemenanki,Sümerce'de "Cennet ve Dünya'nın kuruluşu" manasına gelir. Hammurabi tarafından inşa edildiğine inanılır, ve bu zigguratın içinde bulunanlar bundan daha önce bulunan zigguratlarda da bulunur. En üst katı 15 metre uzunluğunda tuğla gelişimiyle Kral Nabukadnezzar tarafından yapılmıştır.

28 Ekim 2020 Çarşamba

İKİ ASLAN ŞEKİLLİ BAKIR PEGS, NERGAL TAPINAĞI TEMELİNDE BULUNDU, VE AKKADIAN DÖNEMİNİN EN ESKİ BİLİNEN HURRIAN CUNEIFORMUNUN TAŞIYICILIĞI (C. MÖ 2300-2159). URKESH, MESOPOTAMYA (MOZAN, SURİYE ' ).

 



İKİ ASLAN ŞEKİLLİ BAKIR PEGS, NERGAL TAPINAĞI TEMELİNDE BULUNDU, VE AKKADIAN DÖNEMİNİN EN ESKİ BİLİNEN HURRIAN CUNEIFORMUNUN TAŞIYICILIĞI (C. MÖ 2300-2159). URKESH, MESOPOTAMYA (MOZAN, SURİYE ' ).

27 Ekim 2020 Salı

Josef Wiesehöfer - Antik Pers Tarihi (Kısa süreli paylaşım)

 



Josef Wiesehöfer - Antik Pers Tarihi (Kısa süreli paylaşım)

https://yadi.sk/i/tHmLtgFGEHWKGQ?fbclid=IwAR1IDnaiGZJ7HbWskVpF4x7XPSYJF0ePNFawEPuV_x5xHSgpeXF43_v-mRs

























Ördek şeklinde biten bilezik. İran İran, Ahemenid Ortası VI-IV BB. milattan önce altın, masmavi, turkuaz, onyx, dağ kristal.

 




Ördek şeklinde biten bilezik. İran İran, Ahemenid Ortası VI-IV BB. milattan önce altın, masmavi, turkuaz, onyx, dağ kristal. Bu bileziğin kuyumcusu ördekleri bitirmek için seçti ve onları oldukça ağır görünümlü bir hulahopa bağladı. Ördekler ayrı üretilmiştir ve tüm tüyler ve gözler ilk olarak inkrustasyona sahiptir. Ördek gagaları devam etmiyor. Önden gelen ayrıntıları için renkli yapıştırma kullanımı, Ahemenid becerisinde Mısır trendlerinin özelliğidir.

Firdevsi



 Firdevsi

https://yadi.sk/d/MGhYPZKU8HvNwg?fbclid=IwAR1uQuItPo2QiBW9Eo5x98JqYh1dfqedgv35h1-Acbp6rPUBdXxtIQrZq9E

25 Ekim 2020 Pazar

Akdeniz havzası, Asya ve kuzey ülkelerinde, anaerkil aile geleneğinin analık, üreme, dişilik simgesi olarak Ana Tanrıça’nın Anadolu’daki geçmişi MÖ 6500–7000 yıllarına dayanıyor

 



Akdeniz havzası, Asya ve kuzey ülkelerinde, anaerkil aile geleneğinin analık, üreme, dişilik simgesi olarak Ana Tanrıça’nın Anadolu’daki geçmişi MÖ 6500–7000 yıllarına dayanıyor. Anadolu’da matriyarkal( Anaerkil) toplumun büyük ana tanrıçasının adı yerine göre değişiklik gösterir. Hiçbir mitolojide hiçbir tanrı, Ana Tanrıça kadar çeşitli adlarda anılmamıştır. Bu ad ve sıfat çokluğu Ana Tanrıçanın kaynağı Anadolu'da olmak üzere uluslar üstü bir nitelik kazandığını kanıtlamaya yeter .Ataerkil toplumlarda da , inanç devam eder.











24 Ekim 2020 Cumartesi

521 yılında dağa kazınmış bir yazıt,peki ne yazıyor :

 





521 yılında dağa kazınmış bir yazıt,peki ne yazıyor :
Yaklaşık 521 yılında, Pers kralı Darius I the Great , yeni bir alfabe geliştirilmesini emretti. Bu, Achaemenid Kraliyet Yazıtları olarak bilinen küçük bir yazıt külliyatı için kullanıldı . Tüm yazıtlara genel bir bakış burada bulunabilir .
Darius'un oğlu ve halefi Xerxes (r.486-465) , eski Urartu'nun başkenti Tušpa kalesinin kayalık güney yamacında XV olarak bilinen bir yazıt bıraktı . Neredeyse komik bir metin şu şekilde özetlenebilir: Darius burayı bir yazıt için hazırladı ama asla yazmadı ve bu nedenle - Xerxes bize bildiriyor - yazıt yoktu. Yani bundan sonra okunacak bir şey var.
Metin Farsça (soldaki sütun), Babil ve Elam dilinde yazılmıştır ve mükemmel durumda kalmıştır . İran dışındaki tek Ahameniş kraliyet yazıttır.
Farsça Metin
baga \ vazraka \ Auramazdâ \ hya \ mathi
šta \ bagânâm \ hya \ imâm \ bûm
im \ adâ \ hya \ avam \ asmânam \
adâ \ hya \ martiyam \ adâ \ hya \
sisiyâtim \ adâ \ martiyahyâ \
hya \ Xšayâršâm \ xšâyathiyam
\ akunaush \ aivam \ paryunyam \ x
šâyathiyam \ aivam \ parûnâm \
framâtâram \ adam \ Xšayâršâ \
xšâyathiya \ vazraka \ xšâyathiya \
xšâyathiyânâm \ xšâyathiya \ da
hyûnâm \ paruv \ zanânâm \ xš
âyathiya \ ahyâyâ \ bûmiyâ \ va
zrakây \ dûraiy \ apiy \ Dâraya
vahauš \ xšâyathiyahyâ \ puça \ Ha
xâmanišiya \ thâtiy \ Xšayâršâ
\ xšâyathiya \: Dârayavauš \ xšâya
thiya \ hya \ manâ \ pitâ \ hauv \ va
šnâ \ Auramazdâha \ vasiy \ tya \
naibam \ akunaush \ utâ \ ima \ st
ânam \ niyaštâya \ katanaiy
\ yaniy \ dipim \ naiy \ nipišt
âm \ akunauš \ pasâva \ adam \ ni
yaštâyam \ imâm \ dipim \ nipa
ištanaiy \ rims \ Auramazdâ \ pâ
tuv \ hadâ \ bagaibiš \ utâmai
y \ xšaçam \ utâ \ tyamaiy \ kartam
Tercüme
Büyük bir tanrı, bu dünyayı yaratan, o gökyüzünü yaratan, insanı yaratan, insana mutluluk yaratan, Xerxes'i kral yapan, herkes için tek kral, herkes için tek hükümdar yapan tanrıların en büyüğü olan Ahuramazda'dır .
Ben Xerxes, büyük kral, kralların kralı, her türlü kökene sahip her tür halkın kralı, bu dünyanın büyük ve geniş kralı , Ahameniş kralı Darius'un oğluyum .
Kral Xerxes şöyle diyor: Kral Darius, babam, Ahuramazda'nın lütfuyla iyi olan çok şey inşa etti ve bu nişin kazılması emrini verdi, ancak bir yazıt yapmadığı için bu yazıtın yapılmasını emrettim.
Ahuramazda ve diğer tanrılar beni, krallığımı ve yaptıklarımı korusun.
Van, Kale, Batıdan Yaklaşım 1.foto. / Van, Citadel, Yazıt XV 2.foto. / Van, CItadel, Xerxes Yazıtı 3.foto.
(Kaynak : Livius.org)
Anladığınız gibi Büyük Darius'un oğlu demiş ki ; Babam burayı hazırlattı ama bir şey yazmadı,ben de bunu yazdım.Doğrusu oğul Sehas'ın bunu yazdırdığında kaç yaşında olduğunu merak ettim.

23 Ekim 2020 Cuma

Babil Tıp

 



Babil Tıp

Tıptaki en eski Babil metinleri MÖ 2 milenyumun ilk yarısında İlk Babil Hanedanı ' na dayanıyor. Ancak en kapsamlı Babil tıbbi metni, ummânū 'nin veya Borsippa' nın baş alimi Esagil-kin-apli tarafından yazılan Tanı El Kitabıdır.
Babilliler, tanı, teşhis, fiziksel muayene ve reçeteler kavramlarını tanıttı. Tanı El Kitabı ayrıca terapi ve etiyoloji yöntemlerini ve tanı, teşhis ve tedavide kontrol, mantık ve rasyonalite kullanımını özetleyen terapi ve etiyoloji yöntemlerini tanıttı. Örneğin, metin tıbbi semptomların listesini ve genellikle hastanın vücudunda gözlemlenen belirtilerle birlikte tanı ve teşhis ile görülen semptomları birleştirmek için kullanılan mantıksal kurallar ile birlikte detaylı deneysel gözlemler içerir. Özellikle Esagil-kin-apli, çeşitli hastalık ve hastalıklar keşfetti ve belirtilerini tanı El Kitabında, epilepsi ve ilgili hastalıkların çeşitli türleri de dahil olmak üzere tanımladı.
Resim: Eski Mezopotamya ' dan kil tabletleri, erken tıp tarihine tamamen yeni bir bakış açısı kazandırıyor. (Fotoğraf: © British Museum ' un Kayyumları) https://courses.lumenlearning.com/.../babylonian-culture/
Babil ilacı
MÖ ikinci milenyumun ilk yarısında ilk Babil hanedanına dönen en eski Babil metinleri. Ancak, en kapsamlı Babil tıbbi metni, Omino 'nun yazdığı tanı rehberi veya Porsiba' dan Isaquel-Ken-Abli tarafından yazılmıştır.
Babilliler, tanı konseptleri, belirtiler, klinik muayene ve reçeteler sundu. Ayrıca, tanı broşürü tedavi yöntemleri sunar ve teşhis, belirtiler ve tedavide deneysel ve mantıksal mantık kullanımını belirler. Örneğin, metin, hastanın vücudunda gözlemlenen semptomları birleştirmek için kullanılan mantıksal kurallar ile birlikte tıbbi semptomların listesi ve genellikle detaylı deneysel notlar içerir. Özellikle Esagil-kin-apli çeşitli hastalık ve hastalıklar keşfetti ve belirtilerini tanı kitapçığında epilepsi ve ilgili hastalıklar da dahil olmak üzere birçok hastalık ve hastalık tespit etti.
Resim: Eski Mezopotamya ' dan kil panelleri, erken tıp tarihinin yepyeni bir vizyonu kazandırıyor.