8 Ekim 2020 Perşembe

Mezopotamya Siyah Kireçtaşı Kudurru.

 




Mezopotamya Siyah Kireçtaşı Kudurru.
Mezopotamya
İkinci Isin Hanedanı, MÖ 1157-1025
Yükseklik 16,5 inç
Bu ince cilalı siyah kireçtaşı kudurru'nun üst kısmı, Mezopotamya tanrı ve tanrıçalarının büyük bir grubunu veya "toplanmasını" temsil eden semboller ve kutsal hayvanlarla girift şekilde oyulmuş kabartma kabartmalarla dekore edilmiştir.
Gökleri temsil eden kudurru'nun tepesi, büyük bir yılanın gövdesiyle çevrelenmiştir. Nirah (yılan tanrısı) dört astral tanrıyı, Şamaş'ın (güneş tanrısı) çok ışınlı dairesel bir güneş kursu olan Sin'in hilal ayını, Ishtar'ın (aşk tanrıçası) bir diskin içindeki yıldızını kapsar. cinsellik ve savaş) ve Nusku'nun (ateş ve ışık tanrısı) lambası. Mezopotamya'nın en önemli kadın tanrısı olarak kabul edilen İştar, sabah ve akşam yıldızı Venüs gezegeni ile ilişkilendirilir.
Bazen "sınır işaretleri" olarak da anılan Kudurrus, aslında krallar tarafından tercih edilen hizmetkarlarını ödüllendirmek için kullanılan arazi hibe belgeleriydi.

Mezopotamya panteonunun tüm gücü, tanrıların sembollerini ve kutsal hayvanlarını kudurru üzerine oyarak hem toprak bağışına tanıklık hem de garanti sağlamak için kullanılmıştır.
Silindirik bir oval şeklindeki bu özel kudurru, belki de arazi hibesini alacak olan kişi kesinleşmeden öldüğü için ya da kral fikrini değiştirip toprak hibe vermemeye karar verdiği için yazılmamıştı. .
Her kudurru benzersizdir; tanrıların sayısında ve seçiminde oldukça fazla çeşitlilik vardır
Bu anıtlar, kraliyet toprak bağışlarını kaydetmek için tapınaklarda kuruldu.














































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder