1 Ekim 2020 Perşembe

Hurrianlar ve Hititler

 






Hurrianlar ve Hititler

Hititler, geçtikleri kişilerden bronz yapmayı öğrendiler. Ve Kassitlerin Mezopotamya'ya gelişinden bir süre sonra Hititler atlar ve savaş arabaları aldılar. İyi eğitimli, yüksek disiplinli Hititler, atlar ve hafif savaş arabaları ile Küçük Asya'daki komşu halkları yeni bir fetih başlattı. Hafif bir arabaya binen bir at, sırtında bir adam taşıyan bir attan daha hızlıydı ve Hititler, bazen karanlığın altında hızla hareket edebiliyor, düşmanlarına ilkbahar sürpriz saldırıları yapabiliyorlardı.
Mezopotamya'da Hurrialılar iç çatışmalarla kendilerini zayıflattılar. Hititler Hürriyelilerle savaştı ve daha da zayıflattı ve bu, kuzeydoğu Mezopotamya'daki Asurluların Hurri hakimiyetinden kurtulmalarına yardımcı oldu.
Hurrialılar altında baskı gören Asurlular, at yetiştiriciliği ve toprak sahibi asaletlerinin önderliğinde büyük bir askeri makine inşa etmek için motive edildi. Asur kralı Büyük Asurbanipal (1365'ten 1330'a kadar hüküm süren) kızını bir Babil ile evlendirdi ve Kassite soylularının torununu öldürmesinin ardından Babil'i işgal etti. Ashur'un halefleri Asur'un Babillilere ve Hurriyelilere karşı savaşına devam etti ve 1300 civarında Asurlular tüm Mezopotamya'yı kontrol etti.
Resim: Bir Hurri aslanı ve taş tablet
Hititler, Asurlular ve Arameanlar.
Hititler, onları işgal edenlerden bronz yapmayı öğrendi. Kassitler Mezopotamya'ya geldikten bir noktada Hititler atlar ve savaş arabaları aldılar. İyi eğitimli Hititler, atlar ve hafif savaş arabaları ile Küçük Asya'daki komşu halkların yeni bir fetihini başlattı. Hafif bir arabaya binen bir at, sırtında bir adam taşıyan bir attan daha hızlıydı ve Hititler hızlı, bazen karanlıkta hareket edebiliyor, rakiplerine sürpriz bir yayla saldırabiliyordu.
Mezopotamya'da Horitler, iç çatışmalarla kendilerini zayıflattılar. Hititler, Hurrianlarla savaştı ve onları daha da zayıflattı ve bu, kuzeydoğu Mezopotamya'daki Asurluların kendilerini Hurri hakimiyetinden kurtarmasına yardımcı oldu.
Hurrialıların yönetimi altında zulüm gören Asurlular, at yetiştiriciliği ve toprağın asaleti tarafından yönetilen büyük bir askeri makine inşa etmeye hevesliydi. Asur kralı Asurbanipal (1365'ten 1330'a kadar hüküm sürdü) kızını Babil ile evlendirdi ve Kassite soylularının torununu öldürmesinin ardından Babil'i işgal etti. Asur'un halefleri, Asurların Babillilere ve Hurriyelilere karşı savaşını sürdürdüler ve 1300'de Asurlular tüm Mezopotamya'yı kontrol etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder