23 Ekim 2020 Cuma

Babil Tıp

 



Babil Tıp

Tıptaki en eski Babil metinleri MÖ 2 milenyumun ilk yarısında İlk Babil Hanedanı ' na dayanıyor. Ancak en kapsamlı Babil tıbbi metni, ummânū 'nin veya Borsippa' nın baş alimi Esagil-kin-apli tarafından yazılan Tanı El Kitabıdır.
Babilliler, tanı, teşhis, fiziksel muayene ve reçeteler kavramlarını tanıttı. Tanı El Kitabı ayrıca terapi ve etiyoloji yöntemlerini ve tanı, teşhis ve tedavide kontrol, mantık ve rasyonalite kullanımını özetleyen terapi ve etiyoloji yöntemlerini tanıttı. Örneğin, metin tıbbi semptomların listesini ve genellikle hastanın vücudunda gözlemlenen belirtilerle birlikte tanı ve teşhis ile görülen semptomları birleştirmek için kullanılan mantıksal kurallar ile birlikte detaylı deneysel gözlemler içerir. Özellikle Esagil-kin-apli, çeşitli hastalık ve hastalıklar keşfetti ve belirtilerini tanı El Kitabında, epilepsi ve ilgili hastalıkların çeşitli türleri de dahil olmak üzere tanımladı.
Resim: Eski Mezopotamya ' dan kil tabletleri, erken tıp tarihine tamamen yeni bir bakış açısı kazandırıyor. (Fotoğraf: © British Museum ' un Kayyumları) https://courses.lumenlearning.com/.../babylonian-culture/
Babil ilacı
MÖ ikinci milenyumun ilk yarısında ilk Babil hanedanına dönen en eski Babil metinleri. Ancak, en kapsamlı Babil tıbbi metni, Omino 'nun yazdığı tanı rehberi veya Porsiba' dan Isaquel-Ken-Abli tarafından yazılmıştır.
Babilliler, tanı konseptleri, belirtiler, klinik muayene ve reçeteler sundu. Ayrıca, tanı broşürü tedavi yöntemleri sunar ve teşhis, belirtiler ve tedavide deneysel ve mantıksal mantık kullanımını belirler. Örneğin, metin, hastanın vücudunda gözlemlenen semptomları birleştirmek için kullanılan mantıksal kurallar ile birlikte tıbbi semptomların listesi ve genellikle detaylı deneysel notlar içerir. Özellikle Esagil-kin-apli çeşitli hastalık ve hastalıklar keşfetti ve belirtilerini tanı kitapçığında epilepsi ve ilgili hastalıklar da dahil olmak üzere birçok hastalık ve hastalık tespit etti.
Resim: Eski Mezopotamya ' dan kil panelleri, erken tıp tarihinin yepyeni bir vizyonu kazandırıyor.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder