22 Ekim 2020 Perşembe

KUDURRU TAŞLARI ÜZERİNDEKİ GÖRÜNTÜ ... Sentorların ilk görüntüleri 1750-1250 yılları arasında Eski Doğu'da ortaya çıktı. M.Ö. Kassite halkının mülklerinin sınırlarını çizdiği Kudurru sınır taşlarında görülebilirler.





KUDURRU TAŞLARI ÜZERİNDEKİ GÖRÜNTÜ ... Sentorların

ilk görüntüleri 1750-1250 yılları arasında Eski Doğu'da ortaya çıktı. M.Ö. Kassite halkının mülklerinin sınırlarını çizdiği Kudurru sınır taşlarında görülebilirler.

Bu sınır anıtlarında koruyucu tanrılar, bir at gövdeli kanatlı bir yaratık, iki yüzü - bir insan, ileriye bakan ve bir ejderha, arkaya dönük ve ayrıca iki kuyruklu - bir at ve bir akrep şeklinde tasvir edilmiştir. Ellerinde yay tutuyorlar ve

Centaur imajı, Kassitler tarafından MÖ 12. yüzyılın ortalarında ortadan kaybolan Miken kültürüne tanıtıldı. Girit'ten, Miken kahramanlarını kendisiyle birlikte emen Antik Yunanistan'a girdi.


Sınır taşları-kudurru'dan esinlenen görüntü, hayatta kalan en eski burçta burç Yay burcu şeklinde izini bıraktı. Burç, Keldani astrologlar tarafından MÖ 410 civarında derlenmiştir. Babil'de.


Centaur-Yay takımyıldızına ek olarak, Güney Centaur da var. Zodyak Oğlak adı altında İslam alemi sanatında tanındı.


İlginçtir ki, bozkır göçebelerinin dünyasında, yerleşik tarımsal ekümende olduğu gibi, centaur imajının yaygın olmaması ...


RESİM:

sınır taşı üzerinde bir centaur görüntüsü-kudurru.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder