17 Ekim 2020 Cumartesi

Godin Tepe, İran'ın batısında, Kermanshah Eyaletindeki Kangavar vadisinde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır.

 






















Godin Tepe, İran'ın batısında, Kermanshah Eyaletindeki Kangavar vadisinde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. 1961'de keşfedilen site, 1965'ten 1973'e kadar T. Cuyler Young Jr. başkanlığındaki ve Royal Ontario Müzesi (Toronto, Ontario, Kanada) sponsorluğunda bir Kanada gezisi tarafından kazıldı.
Seviye VIII, Terminal Ubaid dönemiyle çağdaş olan MÖ 4200-4000 tarihlidir. Mitchell Rothman'a göre, bu zamanda, Geç Kalkolitik 1 döneminde (LC 1), bölgede metal ticareti ve değerli veya yarı değerli taşlar için bazı önemli ticaret ağları ortaya çıktı.
"Godin VIII, LC 1 döneminde, bu malların hareketinde gerçek bir artış bölge genelinde belirgindir. Örneğin, lapis lazuli, doğal olarak yalnızca kuzeydoğu'nun Badakshan bölgesinde doğal olarak ortaya çıktığı bilinen yarı değerli bir mavi taş Afganistan, önemli miktarlarda LC1 sitelerinde görünmeye başladı (Herman 1968).
Mitchell S. Rothman ve Virginia Badler, Yüksek Yolda: Godin Tepe Tarihi, İran. Bölüm 4. Godin Döneminde Temas ve Gelişim VI. Mazda Yayıncıları, 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder