3 Kasım 2019 Pazar

Bronz Çağı - Bronze Age


Bronz Çağı - Bronze Age

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yayılması metalurji içinde Avrupa ve Küçük Asya  - karanlık alanlar eski bulunmaktadır.
Tunç Çağı tarihsel bir dönem kullanımı ile karakterize bronz ve bazı bölgelerde proto-yazma ve kentsel diğer erken özellikleri medeniyet . Tunç Çağı ikinci temel dönemdir üç yaş Taş Bronz-demir sistemine göre modern zamanlarda önerdiği gibi, Hıristiyan Jürgensen Thomsen sınıflandırmak ve antik toplumlar eğitimi için.
Kadim bir medeniyet ya üreterek Tunç Çağında olarak tanımlanır bronz ile eritme kendi bakır ve alaşımlarken kalay , arsenik ya da diğer metaller veya başka bir yere üretim alanlarından bronz ticaret yaparak. Tunç kendisi Tunç Çağı uygarlıkları teknolojik bir avantajı kazanmak için izin anda mevcut diğer metaller, daha sert ve daha dayanıklıdır.
Karasal iken demir doğal bol, 1,538 ° C (2,800 ° F) yüksek erime noktası, ikinci M.Ö. sonuna kadar yaygın olarak kullanılan ulaşamayacağı bir yerleştirdi. 231,9 ° C (449,4 ° C) ve 1,085 ° C (1,985 ° F) bakırın nispeten orta erime noktasının Tin en düşük erime noktalı Neolitik yetenekleri dahilinde yerleştirdiler seramik fırın geri 6000 M.Ö. tarih ve üretilmesi mümkün 900 ° C (1,650 ° F) daha büyük sıcaklıklarda. Hiçbir kalay bronz vardı aslında yansıtılan Bakır-kalay cevherleri, nadir Batı Asya başlayan bronz ticareti önce üçüncü binyıl . Dünya çapında, Tunç, genellikle ardından Neolitik ile, nokta Kalkolitik bir geçiş olarak da kullanılmaktadır. Her ne kadar Demir Çağı genellikle (örneğin bazı alanlarda Tunç, ardından Sahra Altı Afrika ), Demir Çağı gibi erken MÖ 2500 olarak başladı.
Tunç Çağı kültürleri kendi içinde farklılık ilk yazının gelişmesi . Arkeolojik bulgulara göre, içinde kültürler Mezopotamya ( çivi yazısını ) ve Mısır ( hiyerogliflerle ) en erken yaşayabilir yazı sistemlerini geliştirdi.

Tarih

Bronz teknolojisinin tanıtımı ve geliştirme yeri ve zamanı evrensel senkron değildi gerçi genel döneminde bronz yaygın kullanımı ile karakterizedir. İnsan yapımı kalay bronz teknoloji üretim tekniklerini set gerektirir. Kalay (çoğunlukla kalay cevheri olarak çıkarılmış olmalıdır cassiterite ) ve ayrı olarak eritildiği, sonra bronz alaşım yapmak erimiş bakır ilave edildi. Tunç Çağı metallerin yoğun kullanım ve (Bkz ticaret ağlarını geliştirmenin bir dönemdi Kalay kaynakları ve eski çağlarda ticaret ). Bir 2013 raporunda en erken kalay alaşımlı bronz bir orta 5 binyıl kadar uzanır düşündürmektedir Vinča kültürü içinde sitede Pločnik ( Sırbistan bu kültür geleneksel Tunç Çağı'nın parçası olarak kabul edilmese de,). Folyo partner itiraz edildi.

Yakın Doğu

Batı Asya ve Yakın Doğu yükselişi ile başlayan Tunç, giren ilk bölge oldu Mezopotamya uygarlığı Sümer orta 4. binyıl içinde. Antik Yakın Doğu (genellikle "birini denilen Kültürler medeniyet beşiği "), bir yazı sistemi geliştirdi icat, yoğun yıl boyunca tarım yapan çömlekçi çarkı merkezi hükümet, yazılı hukuk kodları, şehir ve ulus devletleri ve imparatorlukları yarattı , gelişmiş mimari projeler girişti tanıtıldı sosyal tabakalaşma , ekonomik ve sivil yönetim, kölelik ve organize harp, ilaç ve dinini. Bölgedeki Dernekleri temellerini atan astronomi , matematik ve astroloji .
Tarihler yaklaşık değerlerdir, detaylar için belirli yazı danışın
New Kingdom of EgyptMiddle Kingdom of EgyptOld Kingdom of EgyptEarly Dynastic Period of EgyptNaqada IIIAncient EgyptKassitesBabyloniaAssyriaThird Dynasty of UrAkkadian EmpireCities of the ancient Near EastAncient Near East
Antik Yakın Doğu Tunç Çağı şöyle ayrılabilir:
Doğu Tunç Çağı Bölümler civarında
Yakın Doğu arketipik Tunç Çağı bölünmeler ifade köklü bir üçlü netlik var. Aşağıda dönem tarihleri ​​ve fazlar Yakın Doğu'ya yalnızca ilgili ve dolayısıyla uygulanamaz evrensel bulunmaktadır.
Erken Tunç Çağı (EBA)
3300-2100 M.Ö.
3300-3000: EBA I
3000-2700: EBA II
2700-2200: EBA III
2200-2100: EBA IV
Orta Tunç Çağı (MBA)
Ayrıca, Orta Tunç Çağı (IBA)
2100-1550 M.Ö.
2100-2000: MBA I
2000-1750 MBA II A
1750-1650 MBA II B
1650-1550 MBA II C
Geç Tunç Çağı (LBA)
1550-1200 M.Ö.
1550-1400: LBA I
1400-1300: LBA II A
1300-1200: LBA II B ( Tunç çökmesi )

Anadolu

Hitit İmparatorluğu kuruldu Hattuşa 18. yüzyıl M.Ö. kuzey Anadolu'da. 14. yüzyıl M.Ö. yılında Hitit Krallık orta Anadolu, güneybatı kapsayan, yüksekliği idi Suriye'yi kadar Ugarit ve üst Mezopotamya . 1180 M.Ö. sonra genel kargaşa ortasında Levant ani geliş ile ilişkili bulunmuştur conjectured Deniz Halkları , krallık gibi geç 8. yüzyıldan olarak dek hayatta bazıları birkaç bağımsız "Hitit" şehir-devletleri, içine parçalandı İSA'DAN önce.
Arzawa ikinci yarısında Batı Anadolu'daki ikinci binyıl olasılıkla yakınından ulaştığı bir kuşağında güney Anadolu'da boyunca uzatıldı Türk Göller Bölgesi için Ege kıyıları. Arzawa bazen rakip bazen bir vasal - - batı komşusu olan Orta ve Yeni Hitit .
Assuwa lig önceki altında Hititler tarafından yenildi batı Anadolu'da devletler konfederasyonu oldu Tudhaliya I 1400 M.Ö.,. Arzawa çok daha karanlık ilişkilendirilmiştir Assuwa genel olarak kuzeyinde yer almaktadır. Bu muhtemelen sınırlı, hatta (en azından bazı dönemlerinde) bunun için bir alternatif terim olabilir.

Mısır

Erken Tunç hanedan
Bronz ayna tabanında bir dişi insan figürlü, Mısır Onsekizinci Hanedanı (1540-1296 BC)
Sfenksi-aslan Thutmose III 1479-1425 M.Ö.
Gelen Eski Mısır'da Tunç Çağı başlar Hanedan dönemine , c.  3150 MÖ. Arkaik Mısır erken Tunç Çağı olarak bilinen Mısır'ın Erken Hanedan Dönemi , hemen Aşağı ve Yukarı Mısır, c birleşmesini takip eder.  3100 MÖ . Genellikle yaklaşık 2686 BC, ya da Eski Krallık başına kadar Mısır Hanedan Döneminden süren Birinci ve İkinci Hanedanları içerecek şekilde alınır. İlk Hanedanı ile, sermaye taşındı Abydos'ta Mısırlı tanrı-kral tarafından yönetilen bir birleşik Mısır ile Memphis'e. Abydos güneydeki büyük kutsal toprakları kalmıştır. Böyle sanat, mimarlık ve din birçok yönünde eski Mısır uygarlığının özellikleridir, Erken Hanedanlar döneminde şekillendi. Memphis Erken Tunç Çağı'nda zaman büyük şehriydi. Eski Krallık bölgesel Tunç Çağı Mısır karmaşıklığı ve başarı medeniyet ilk sürekli zirveye ulaşmış zaman M.Ö. 3. bin yılın dönemine verilen addır - medeniyet yüksek noktalarını işaretleyin üç "Krallık" dönemleri, ilk içinde alt Nil Vadisi (diğerleri Orta Krallık ve Yeni Krallık ).
Mısır Birinci Ara Dönem genellikle antik Mısır tarihinde bir "karanlık dönem" olarak tanımlanan, 2055 M.Ö. yaklaşık 2181 den Eski Krallık bitiminden sonra yaklaşık 100 yıl süren. Çok az anıtsal kanıt özellikle bunun başlarında gelen, bu döneme hayatta kalır. : Birinci Ara Dönem Mısır kural kabaca iki rakip güç üsleri arasında bölünmüştü dinamik kez Heracleopolis Aşağı Mısır ve içinde Thebes Yukarı Mısır'da. Bu iki krallık sonunda Theban krallar, kuzeye fethediyor 11 Hanedan ikinci bölümünde sırasında tek cetvel altında Mısır'da yeniden birleştirilmesi ile sonuçlanan ile çatışır hale gelirdi.
Orta Tunç hanedan
Mısır Orta Krallık M.Ö. 2055 den 1650 kadar sürdü. Bu dönemde, Osiris cenaze kült Mısır popüler dini hakim yükseldi. Thebes'teki yöneten ve 12. ve 13. Hanedanlar merkezli 11. Hanedanı: süresi iki fazdan oluşurlar el-Lisht . Birleşik krallık daha önce 11. ve 12. Hanedanları içerdiği düşünülmektedir, ancak tarihçiler şimdi en azından kısmen Orta Krallık ait olduğu 13th Dynasty dikkate edildi.
Sırasında İkinci Ara Dönem , Antik Mısır Orta Krallık sonu ve Yeni Krallık başlaması arasında, ikinci kez kargaşa içine düştü. Böylesi daha iyi bilinir Hyksoslar kimin saltanat 15. ve 16. hanedanlıklarından oluşmaktadır. Hyksos ilk 11 Hanedan sırasında Mısır'da ortaya çıktı 13. Hanedanı iktidara tırmanmaya başladı ve kontrolünde İkinci Ara Dönem çıktı Avaris ve Delta . 15 Hanedanı, onlar Mısır düşük yöneten ve onlar 17 Hanedanı'nın sonunda ihraç edildiler.
Geç Tunç hanedan
Mısır Yeni Krallık da Mısır İmparatorluğunun olarak anılacaktır, 11. yüzyıl M.Ö. için 16. sürdü. Yeni Krallık İkinci Ara Dönem izledi ve bıraktı Üçüncü Ara Dönem . Bu Mısır'ın en zengin bir dönemdi ve Mısır'ın gücünün zirve yaptığı. Sonra New Krallık, 19. ve 20. hanedanları (1292-1069 BC), yani olarak da bilinir Ramesside dönemi Ramses adını aldı onbir firavunlar sonra.

İran Platosu

Marvdasht, Geç 3. binyıl gümüş kupa Fars doğrusal Elamite yazıt ile.
Elam bir oldu öncesi Iranic Mezopotamya'nın doğusunda yer alan antik uygarlık. Eski Elam döneminde (Orta Tunç Çağı) olarak, Elam üzerinde krallıktan oluşan İran Yaylası merkezli, Anshan ve orta 2 binyıl, bu merkezli edildi Susa içinde Huzistan alçak. Onun kültürü çok önemli bir rol oynamıştır Kut İmparatorluğu ve özellikle sırasında Iranic Akamanış hanedanının bunu başardı.
Amu Derya medeniyet bir Tunç Çağı idi Orta Asya c tarihli kültürü.  2300-1700 BC ve üst merkezli Amu Darya (Oxus). Erken Tunç Çağı'nda kültürü Kopet Dağları vahalar ve Altyndepe bir proto-kentsel toplumu geliştirdi. Bu seviye IV e karşılık gelen Namazga-Tepe . Altyndepe o zaman bile önemli bir merkez oldu. Çömlekçilik tekerlekli zorlandı. Üzüm büyütüldü. Bu kentsel gelişim yüksekliği Orta Tunç Çağı c ulaşıldı.  MÖ 2300 yıllarında , Namazga-Depe düzeyinde V karşılık gelir. Bu Tunç Çağı kültürü denir Baktria-Margiyana Arkeoloji Bölgesi (BMAC).
Kulli kültür benzer, Indus Valley medeniyet , güney bulunan Belucistan (Gedrosya) c.  2500-2000 M.Ö. . Tarım bu insanların ekonomik üs oldu. Çeşitli yerlerde de barajlar çok gelişmiş bir su yönetim sistemi için kanıt sağlayan bulundu.
Hayvanlar hâkimi de klorit , Jiroft uygarlığı , c. 2500 BC, Tunç Çağı I İran Ulusal Müzesi
Konar Sandal hipotezi "ile ilişkili Jiroft kültürü ", 2001 yılında el konulan eserlerden oluşan bir koleksiyona temelinde öne bir 3. binyıl-BC kültürü.

borçlarını ödemeden kaçmak

Kalkolitik bakır madeni Timna Vadisi , Negev Çölü , İsrail
Modern burs olarak Tunç Çağı Levant kronolojisi Erken / Proto Suriye bölünür; İlk Tunç karşılık gelir. Eski Suriye; Orta Tunç karşılık gelir. Suriye Orta; Son Tunç karşılık gelir. Terimi Neo-Suriye erken belirtmek için kullanılır Demir Yaş .
Eski Suriye dönemi hakimdi Eblaite ilk krallık , Nagar ve Mariote ikinci krallık . Akad Levant geniş alanlar ele ve izledi Amorit krallıklar , c.  2000 yılında ortaya çıkan -1600 M.Ö., Mari , Yamhad , Qatna , Asur . İleriye 15. yüzyıl M.Ö. itibaren terimi Amurru genellikle kadarıyla kuzey Kenan uzanan bölgeye uygulanır Kadeş üzerinde Asi nehri .
Bilinen en eski Ugarit Mısır ile temas (ve Ugarit medeniyet ilk tam partner) bir gelir akik Orta Krallık firavun I. Senusret, 1971-1926 M.Ö. ile özdeşleşmiş boncuk. Bir stela ve Mısır firavunları Senusret III ve Amenemhet III bir heykelcik de bulunmuştur. Ancak, bu anıtlar Ugarit gerekeni anda belli değildir. In Amarna mektupları , Ugarit c mesajlar.  1350 Ammittamru I, Niqmaddu II ve onun kraliçe tarafından yazılan M.Ö., keşfedilmiştir. 13. yüzyıla kadar, 16., Ugarit Mısır ve Kıbrıs (Alashiya adlandırılır) ile sürekli temas halinde kalmıştır.
Mitanni c kuzey Suriye ve Güneydoğu Anadolu'da bir gevşek organize devlet oldu.  , 1500 -1300 BC. Ağırlıklı olarak Hurri nüfusu idare bir Hint-Aryan egemen sınıf tarafından kurulan Mitanni Kassite Babylon Hitit imha Mezopotamya'da bir güç boşluğu yarattı sonra bölgesel bir güç olmaya geldi. Onun başında, Mitanni en güçlü rakibi Thutmosids altında Mısır oldu. Ancak, Hitit imparatorluğunun tırmanışı gerçekleştirerek, Mitanni ve Mısır Hitit egemenliği tehdidinden karşılıklı çıkarlarını korumak için bir ittifak yaptı. Gücünün doruğunda, 14. yüzyıl M.Ö. sırasında, onun başkenti merkezli karakolları vardı Vaşşuganni arkeologlar Habur Nehri ırmak kolları üzerinde yer var. Sonunda, Mitanni, Hitit ve daha sonra Asur saldırılarına yenik düştü ve Orta Asur İmparatorluğu'nun bir eyaleti düşürüldü.
İsrailliler bir edildi antik Sami konuşan insanlar arasında Eski Önasya kısmını yaşadığı Canaan sırasında aşiret ve monarşik dönemler (6 yy'lara 15) ve monarşinin yıkılmasından sonra daha küçük sayılarda bölgede yaşıyordu. Adı "İsrail" ilk c görünür.  1209 BC, sonunda Geç Tunç Çağı ve en başından Demir Çağı üzerinde, Merneptah Stel Mısır firavunu tarafından gündeme Merneptah .
Aramiler Geç Tunç Çağı ve Erken Demir Çağı'nda artık çağdaş Suriye (İncil Aram) ne kökenli bir Kuzeybatı Sami yarı göçebe ve pastoralist insanlardı. Kalabalık gruplar yerli Akad (Asur ve Babil) nüfusu ile iç içe Mezopotamya, göç. Aramiler birleşik imparatorluk yoktu; hepsi Yakın Doğu genelinde bağımsız krallıklara bölündü. Tunç Çağı çöküşü ardından, kendi siyasi nüfuzu tamamen MÖ 8. yüzyıl ile Yeni Assur İmparatorluğu'nun emilir edildi Geç Hititler, bir dizi ile sınırlı idi.

Mezopotamya

Mesopotamian Tunç 3500 BC başlayan ve sona erdi Kassite süre ° (c.  1.500 BC - c.  1155 BC). Bir Erken, Orta ve Geç Tunç Çağı içine zamanki üçlü bölünme kullanılmaz. Bunun yerine, bir bölümü temel olarak, teknikte tarihi ve tarihi özelliklerine göre daha yaygındır.
Eski Önasya şehirler onlarca binlerce insan bulunuyordu. Ur , Kiş , Işın , Larsa ve Nippur Orta Tunç Çağı'nda ve Babylon , Calah ve Asur Geç Tunç Çağında benzer büyük popülasyonları vardı. Akad İmparatorluğu (2335-2154 BC) bölgedeki egemen güç haline geldi ve düşüşünden sonra Sümerler ile doğuş yaşamıştır Neo-Sümer İmparatorluğu . Asur gibi erken 25 yüzyıl M.Ö. olarak gelen kaybolmamış oldu ve bir bölgesel güç haline geldi Eski Asur İmparatorluğu (c.  2025 -1750 BC). En erken söz Babylon (sonra küçük idari kasaba) döneminden itibaren bir tablet üzerinde görünür Akkad Sargon'un 23. yüzyıl M.Ö.. Amorit hanedanı kurdu şehir-devlet 19. yüzyıl M.Ö. Babil. 100 yıldan uzun bir süre sonra, bu kısaca diğer şehir devletlerinin devraldı ve kısa ömürlü Birinci kurdu Babil da adlandırılan sırasında Empire Eski Babil Dönemi . Akkad-Assur-Babil tüm yazılı kullanılan Doğu Sami Akad dili resmi kullanım için ve konuşma dili olarak. O zamana kadar, Sümer dili artık söylenmişti ama Asur ve Babil dini hala kullanımda olduğunu ve 1. yüzyıla kadar öyle kalırdı. Akkad ve Sümer kendisi yerel olmayan tarafından kurulmuştur (daha askeri güçlü Asur aksine) gelenekler hatta Babil'e olsa sonradan Asur ve Babil kültüründe önemli bir rol oynamıştır Amorites ve genellikle gibi olmayan başka yerli halkların, tarafından yönetilen kassitler , Aramiler ve Keldaniler , yanı sıra Asur komşular.

Asya

Orta Asya

Baktria-Margiyana Arkeoloji Bölgesi

Ayrıca Amu Derya medeniyet olarak bilinen Baktria-Margiyana Arkeoloji Bölgesi (BMAC), bir Tunç Çağı medeniyetiydi Orta Asya'ya c tarihli. 2400-1600 günümüz kuzey bulunan M.Ö., Afganistan , doğu Türkmenistan , güney Özbekistan ve batı Tacikistan üst merkezli, Amu Darya (Amu Derya Nehri). Onun siteleri keşfetti ve Sovyet arkeolog tarafından seçildiler Viktor Sarianidi (1976). Baktria alanında Yunanca adıydı Bactra (Modern Belh , kuzey Afganistan ne de) ve Margiana Pers satraplık Yunanca adıydı Margus , sermaye hangi oldu Merv modern günün güneydoğu Türkmenistan'da,.
Son çalışmalara göre BMAC bir katkıyı daha sonra Güney Asya genetik değildi.
Seima-Turbino Fenomeni
Altay Dağları şimdi güney ne de Rusya ve merkezi Moğolistan kültürel muamma kaynak noktası olarak tespit edilmiştir adlandırılan Seima-Turbino Fenomeni . MÖ 2000 yıllarında bu bölgede iklim değişiklikleri ve ardından gelen, ekolojik, ekonomik ve politik değişiklikler doğuya Çin'e ve güneye doğru, kuzeydoğu Avrupa'ya batıya hızlı ve kitlesel göçü tetikleyen tahmin ediliyor Vietnam ve Tayland'da yaklaşık 4.000 millik bir sınırı boyunca. Bu göç bazı alanlarda, at yetiştiriciliği ve binicilik içinde, sadece beş ila altı nesiller gerçekleşti ve led halklara Finlandiya'dan batıda Tayland doğuda aynı metal çalışma teknolojiyi kullanan ve. Ayrıca aynı göçler yaymak tahmin ediliyor Ural dahil hala kaybolmamış vardır bu grubun bazı 39 dilde: Avrupa ve Asya çapında dillerin grubunu Macar , Fin ve Estonca . Ancak, güney Sibirya ve sitelerin son genetik testleri Kazakistan ( Andronovo dönemler) yerine bir aracılığı bronz teknolojisinin yayılması destek vereceğini Hint-Avrupa göçler bu teknoloji de batı bölgelerinde uzunca bir süre tanınıyordu olarak, doğuya.

Doğu Asya

Çin
Bir Shang hanedanı iki saplı bronz gefuding GUI (1600-1046 BC)
Yay ve Sonbahar dönemi PU geçmeli ile bronz kap ejderha tasarım
Çin'de, en erken bronz eserler bulunmuştur Majiayao kültürü (3100 ve 2700 MÖ arasında) sitede.
dönem "Tunç Çağı" Batı Avrasya'nın bundan Çin'in arkeoloji transfer edildi ve hiçbir uzlaşma veya Çin tarih öncesi bağlamda "Tunç" sınırlayan evrensel kullanılan kongre var.
Kongre, Çin'de "Erken Tunç Çağı" ile bazen "eşdeğer olarak alınmıştır Shang hanedanı "eşdeğer olarak "Daha sonra Tunç Çağı" (11. yüzyıllar M.Ö. 16. ve) Çince tarih öncesi" dönemde ve Zhou hanedanı " dönemi (11. 3 yüzyıllar M.Ö., aynı zamanda "lakaplı 5. yüzyıldan kalma Demir Çağı ") yani bunun bir argüman olmasına rağmen, 'Tunç Çağı' bir "Demir Çağı'na hiçbir tanınabilir geçiş olmadığı için düzgün, Çin'de sona asla ". Önemli ölçüde, demir veya taş ile karşılaştırıldığında ondan önce yeşim sanat, bronz ritüel sanat için bir "ince" malzemesi olarak görüldü birlikte, taş sadece muhtemel Hint etkisi üzerine Han mezarları için popüler hale (o örneğe ahşap tapınak yerine ).
Bronz metalurji Çin'de olarak adlandırılan kökenli Erlitou ( Wade-Giles : Ehr-li-t'ou dönemi, bazı tarihçiler tarafından kontrol tarihleri aralığında yerleştirir iddia) Shang hanedanı . Diğer Erlitou siteleri önceki ait inanıyoruz Xia ( Wade-Giles : -Hsia sülalesi). ABD National Gallery of Art Erlitou kültürü ile başlar ve dağılmasıyla aniden biten bir süre "yaklaşık 2000 BC ve 771 M.Ö. arasındaki dönemde" olarak Çin Tunç tanımlayan Batı Zhou kuralı.
Çin metalurji ve kültürde bronz yaygın kullanımı önemli ölçüde daha sonra, muhtemelen Batı etkisine dayanmaktadır. Dış etkilerden ayrı olarak Çin'de iç geliştiğini bronzework inanmak için neden yoktur olsa da, Europoid keşfi Sincan'da mumyalar erken ikinci binyıl başlayan Batı'dan iletim olası bir güzergah önerir. Bu hala, ancak, doğrudan kanıt eksikliği olduğundan sadece spekülasyon. Tek başına Birkaç insan mumyalar metalurji bulaşma yeterli açıklama sağlayamaz. Ayrıca, Çin'de bulunan en eski bronz objeler bugüne kadar Gansu yerine Sincan'daki Majiayao yerinde keşfedildi
Shang Hanedanı (ayrıca Yin hanedanı olarak da bilinir) Sarı Nehir Vadisi sonrasında iktidara Xia hanedanı MÖ 1600'lerde. Kaplumbağa kabukları, sığır skapula veya diğer kemiklerde - - kaydedilen Çince karakter ilk önemli külliyatı oluşturan gliflere ayı Shang hanedanı hakkında bazı doğrudan bilgi bronz eserler üzerinde Shang dönemi yazıtları geliyor, çoğu oracle kemiklerinden gelir.
Demir adlı bulunursa Zhou hanedanı , ancak kullanımı çok az. MÖ 6. yüzyıla Çin edebiyatı partner demir eritme bilgisini kanıtlıyor, henüz bronz bundan sonra bir süre arkeolojik ve tarihi kayıtlarında önemi koltuğunu işgal etmeye devam ediyor. Tarihçi WC Beyaz demir "Zhou hanedanı (256 BC) bitmeden herhangi bir döneminde" bronz yerini vermedi ve o bronz kaplar, metal gemilerin çoğunluğa tüm yolu oluşturan savunuyor Daha sonra Han döneminde 221 BC, ya [ sic ? ].
Çin bronz eserler genellikle mızrak noktaları veya keser başları ya da benzeri, faydacı ya vardır "ritüel bronz" , gündelik damarlarının değerli malzemelerin daha ayrıntılı versiyonları olan, hem de araç ve silahlar. Örnekler olarak bilinen çok sayıda büyük geçici üç ayaklar olan vurmaya Çince; bir çok farklı şekiller bulunmaktadır. Hayatta kalan tanımlanan Çinli ayin tunçları yüksek sıklıkta dekore olma eğilimindedir taotie stilize hayvan yüzleri içeren motif. Sembolik hayvanların şeytanların olanlar ve soyut sembollerin: Bu üç ana motifi türleri görünür. Pek çok büyük tunçları da ayı dökme yazıtları erken hayatta kalan vücudun büyük bir yığın olan Çinli yazma özellikle Zhou hanedanı (1046-256 M.Ö.) sırasında ve yardımcı tarihçi ve arkeologların birlikte parça Çin'in geçmişi var.
tarihin Batı Zhou hanedanı belge büyük kısımlarının tunçları sık değil rütbe ve hatta sosyal sınıf değişen kişiler tarafından oluşmuştu kaybolmamış metinlerde buldular. Ayrıca, döküm bronz orta onlar el yazmaları tarafından zevk değil bir kalıcılığı korumak kaydını verir. Bu yazıtlar genellikle dört parçaya bölünebilir: tarih ve yere referans, olayın adlandırma, bronz karşılığında kişilerce verilen hediyelerin listesi ve bir özveri andı. Bu gemiler sağlamak referans nispi noktaları onları gemi ve onlar kayıt olayların evrimini izlemek için izin Batı Zhou döneminin belli bir zaman dilimi içinde gemilerin en yerleştirmek için tarihçiler sağladı.
Kore
Koreli Tunç Çağı
Yarımadada Bronz Çağı'nın başlangıcı etrafında M.Ö. 1000-800 olduğunu. Kore Bronz Çağı kültürünün gelmesine karşın Liaoning ve Mançurya, özellikle dinsel nesnelerde benzersiz tipoloji ve çeşitlerinin sergiler.
Mumun çömlek dönemi M.Ö. dönemin tüm uzunluğu boyunca çanak çömlek parçalarının büyük bir kısmını oluşturan bezemesizdir veya düz pişirme ve saklama kaplarının için Kore isim adını, ama özellikle 850-550 edilir. Mumun dönemi yoğun tarım ve Kore Yarımadası ve Japon Takımadaları hem de karmaşık toplumların kökeni ile tanınır.
Güney Orta Mumun çömlek dönemi kültür Kore Yarımadası'nın giderek bronz üretimi benimsemiş (c.  700 -600? BC) Liaoning tarzı bronz hançerler ve diğer bronz eserler Güney Yarımadası'nın iç kısmında (kadarıyla alışverişinde olduğu bir süre sonra c.  900 -700 BC). Bronz hançerler wielded ve bu şekilde güney kıyı merkezlerde yüksek statülü megalitik mezarlarında onlarla gömüldüğü personages prestij ve otorite ödünç Igeum-dong sitesinde . Bronz 100 kadar morg teklifleri için törenlerde ve önemli bir unsuru olmuştur.
Japonya
Japon Tunç Çağı
Japon adalar kıtadan gelen yerleşimciler tarafından getirilen metal işçiliği ve tarım uygulamalarının tanıtımı gördüm Erken Yayoi döneminde (≈300 BC), başından sırasında bronz giriş yaşadı. diğer antik Doğu Asya uygarlıklarının, Kore yarımadası ve antik Anakara Çin'den özellikle göç ve ticaret ile temas yoluyla Japon adalar yayılmış Bronz ve demir eritme teknikleri. ritüel ve tören eserler ağırlıklı olarak bronz yapılmıştır oysa Demir ağırlıklı, tarımsal ve diğer araçlar için de kullanılmıştır.

Güney Asya

Tarihler yaklaşık değerlerdir, detaylar için belirli yazı danışın
Cemetery H cultureMature HarappanIndus Valley CivilizationBronze Age India
Indus Vadisi
Kız dans ait Mohenco-daro , c. MÖ 2500 (yineleme).
Tunç Çağları Hindistan yarımadasında başlangıcıyla etrafında 3300 MÖ başladı İndus Vadisi uygarlığının . İndus Vadisi, sakinleri Harappans , metalurji ve üretilen bakır, bronz, kurşun ve kalay yeni teknikler geliştirdi. 1900-1400 M.Ö. büyük Geç Harappan kültürü, Demir Yaş bronz Yaş geçiş üst üste; bu nedenle bu geçiş doğru güncel zordur. 6.000 yıllık bakır iddia edilmiştir muska üretilen Mehrgarh tekerlek parmaklığın şeklinde en erken örneğidir kayıp balmumu döküm dünyada.

Güneydoğu Asya

Tayland
In Ban Chiang , Tayland , ( Güneydoğu Asya ) bronz eserler 2100 M.Ö. kalma keşfedildi. Ancak, Ban Chiang insan ve domuz kemiklerinin üzerinde radyokarbon tarihleme göre, bazı bilim adamları Ban Chiang ilk Tunç Çağı sonlarında 2. binyılda olduğunu öneriyoruz. Nyaunggan, In Burma , bronz aletler seramik ve taş eserler ile birlikte ortaya çıkarılmıştır. Arkadaş hala (3500-500 BC) şu anda geniştir. Charles Higham tarafından kazılan Ban Sigara Wat, bunlara bağlı sosyal değeri vardı bulunmuş birçok karmaşık bronz öğeleri panoda kazılan 640 üzerinde mezarın bulunduğu bir zengin site oldu.
Güneydoğu Asya'da gelince metalurji en açık kanıtı yerken Ban Chiang, ancak en iyice belgelenmiş sitesidir. İlk bin MS geç 3. binyıl kaba bir tarih aralığı ile, tek başına bu site böyle mezar (2100-1700 MÖ) seramik, Bronz parçaları, bakır taban bilezik, ve çok daha fazlası gibi çeşitli eserler vardır. Ne bu site hakkında ilginç Ancak sadece eserler yaşlılık ama bu teknoloji bünyesindeki en başından döküm önerdi gerçeği değil. Yerinde döküm Bronz ilk olarak tamamen Güneydoğu Asya'da tanıtılan nedenle Bronz aslında farklı ülkeden icad edildiğini gösteren geliştirildi teoriyi desteklemektedir. Bazı alimler bakır tabanlı metalurji böyle Guangdong eyaleti ve Yunnan eyaleti olarak ve nihayet M.Ö. 1000 civarında güneydoğu Asya'ya güney ve güneybatı bölgelerde aracılığı kuzeybatı ve orta Çin'den dağıtıldı inanıyoruz. Arkeoloji da Tunç Çağı metalurji diğer bölgelerde olduğu gibi Güneydoğu Asya'da sosyal tabakalaşma ve savaş önemli bir katalizör olarak olmamış olabilir düşündürmektedir, sosyal dağılımı heterarchical ağa uzak Şeflik-devletlerden kayması. Veri böyle Ban Lum Khao, Ban Na Di Sigara Nok Tha, Khok Phanom Di ve Nong gibi sitelerin analizleri Ne de tutarlı hiçbir forentrenched hiyerarşi olduğunu sonucuna araştırmacıları açmıştır.
Vietnam
Geri kalma Neolitik Çağ , ilk bronz davul denilen Dong Son davul ve çevresinde ortaya çıkarılmıştı Kızılırmak Deltası Kuzey bölgelerinde Vietnam ve Güney Çin. Bu tarih öncesi ile ilgili Dong Son Kültür Vietnam.
Kuzey Vietnam'da arkeolojik araştırma metalurji gelişiyle aşağıdaki bulaşıcı hastalık oranlarında bir artış olduğunu gösterir; Erken ve orta Tunç Çağı kanıtlara önceki dönemlerin sitelerinde daha lezyonların büyük bir kısmının kalma sitelerinde iskelet parçaları. Bunun birkaç olası etkileri vardır. Bunlardan biri, artan nüfus yoğunluğu ve arazi takas / tarım nedeniyle bakteriyel ve / veya mantar patojenler ile artış temastır. Diğeri nedeniyle tarım kaynaklanan diyet değişikliğine Metal çağında immünokompetansının seviyelerini azalır. Geçen metal dönemde daha öldürücü cinste dönüştü bulaşıcı Da hastalık Ama süresinin çıkması söz konusu olabilir olmasıdır.

Avrupa

kabaca göreli sırada Avrupa'da adında Tunç Çağı kültürlerinin Birkaç örnek.
Tarihler yaklaşık değerlerdir, detaylar için belirli yazı danışın
Nordic Bronze Ageen.wikipedia.org/..en.wikipedia.org/..Urnfield cultureen.wikipedia.org/..en.wikipedia.org/..en.wikipedia.org/..en.wikipedia.org/..Bedd Branwen PeriodBeaker cultureen.wikipedia.org/..en.wikipedia.org/..Bronze Age BritainLusatian cultureUrnfield cultureTumulus cultureUnetice cultureBeaker cultureCorded Ware cultureAegean CivilizationBronze Age Europe
Seçilen kültürler zaman içinde üst üste ve belirtilen süreler tam olarak tahmin derecelerde karşılık gelmez.

Balkanlar

Dergisinde bir çalışma Antiquity 2013 yılında yayınlanan bir kalay bronz folyo keşfini bildirdi Pločnik arkeolojik sit sıkıca c tarihli. 4650 M.Ö. yanı sıra 14 diğer eserler Sırbistan ve Bulgaristan 4000 M.Ö. erken kalay bronz göstermiştir önce tarihlenen önceden sanıldığından daha yaygın olduğunu ve 1500 yıl içinde ilk kalay bronz alaşımları önce bağımsız Avrupa'da geliştirilen Yakın Doğu . Karmaşık kalay bronz üretimi c sürdü. Balkanlar'da 500 yıl. Yazarlar bu tür kompleks bronz üretimi için kanıt "geç beşinci binyıl kuzey-doğu Bulgaristan ve Thracein, büyük kültür komplekslerinin çökmesi" rastlayan 5'inci yüzyılın sonlarına doğru kaybolur bildirdi. Kalay kullanarak bronz cassiterite teneke yine bazı 1500 yıl sonra bölgeye yeniden olacaktır.

Ege

Sırasında üretilen altın 'Agamemnon Maske' Miken medeniyet , gelen Mycenae , Yunanistan, 1550 M.Ö.
Medeniyetler ilk çok kapsamlı kurulan zaman Ege Tunç Çağı, M.Ö. 3200 civarında başladı ticaret ağı. Bu ağ, içe kalay ve kömür Kıbrıs , bakır çıkarılmış ve bronz üretmek için kalay ile alaşım edildi. Bronz nesneler daha sonra uzak ve geniş ihraç ve ticareti desteklendi. İzotopik bazı kalay analizi Akdeniz bronz eserler bunlar kaynaklanmış olabileceğini akla İngiltere .
Bilgi navigasyon iyi şu anda geliştirilen ve beceri değil (belki dışında aştı bir zirveye ulaşıldı Polinezya icadı zaman 1730 yılına kadar denizci) kronometresi kesin kararlılığını etkin boylam .
Minos uygarlığı merkezli Knossos adasında Girit koordine görünüyor ve onun Tunç Çağı ticaretini savundu. İliryalılar da erken Tunç Çağında kökleri olduğuna inanılmaktadır. Eski imparatorluklar değerli lüks mallar aksine temel gıda kıtlık yol açan.
Ege Collapse
Tunç Çağı, çöküşü sırasında Akınları, yıkım ve olası nüfus hareketleri c.   1200 BC.
Tunç Çağı çöküşü teorileri bu bölgede Çağı'nın sonuna yönlerini nitelendirdiler. Ege bölgesinde Tunç Çağı'nın sonunda, Miken bölgesel ticaret imparatorluğunun idaresi Minos üstünlüğü düşüş izlemiştir. Çeşitli Minos istemci devletler kıtlık ve / veya veba onların nüfusunun çoğunu kaybetti. Bu ticaret ağı daha önce böyle kıtlık ve yetersiz beslenme nedeniyle engelledi hastalık rahatlamış olacaktı ticareti engellemek, başarısız olmuş olabileceğini gösteriyor olacaktır. Aynı zamanda bu çağda olduğu bilinmektedir breadbasket Minos imparatorluğun kuzey alanı Karadeniz'de de aniden nüfusunun çok, hem de yol açmış olabilir Anadolu'da böylece muhtemelen bazı crops.Drought yetiştirmek için kapasite ve kıtlık kaybetti ticaret ağlarını engellemeden ve bu nedenle bronz ve lüks mallar erişmesini Ege'yi engelleyerek Ege göçmesi.
Ege Collapse tükenme sanılıyor Kıbrıslı bronz ticaretin sonuna neden ormanlar. Bu ormanlar daha sonraki zamanlarda içine var olduğu bilinmektedir ve deneyler göstermiştir ki kömür son Tunç Çağı bronz üretimi az elli yıl içinde onları bitkin olurdu için gerekli ölçekte üretimini.
Ege Collapse olarak da gerçeği sanılıyor demir araçları daha yaygın hale geldi sona erdi teneke ticaret için ana gerekçe ve bu ticaret ağı bugün eskisi gibi işlev durdurdu. Minos imparatorluğun kolonileri daha sonra kuraklık, kıtlık, savaş veya bu üçünün bir kombinasyonunun acı ve kolayca kurtarmak olabilir hangi bir imparatorluğun uzak kaynaklara erişimi vardı.
Thera patlaması Ege çöküşü Girit, 110 km (68 mil) kuzey etrafında meydana geldi. Spekülasyon bir içermektedir tsunami (daha yaygın Santorini olarak bilinen) Thera dan tahrip Giritli şehirler. Bir tsunami Giritli tahrip olabilir donanma sonra önemli deniz savaşları kaybetmiş olan ev liman içinde; böylece de LMIB / LMII olay (c.  1450 M.Ö.) şehirler Girit yanmış ve Miken uygarlığı devralan Knossos . Patlama 17. yüzyılın sonlarında M.Ö. (çoğu chronologists şimdi düşünüyorum) daha sonra anında etkilerinin Geç Tunç Çağı geçiş Orta ait değil, Geç Tunç Çağı'nın sonuna oluştu ise; ama genel Tunç Çağı toplumun ilk Knossos ve ardından yıkılmasına yol açan istikrarsızlık tetiklemiş olabilir. Bu tür bir teori imparatorluğu, post-Thera yönetmede Giritli uzmanlık rolünü vurgulamaktadır. Bu uzmanlık Girit'te konsantre edilmiş, sonra Mykenler Giritli imparatorluğu yönetmek siyasi ve ticari hatalar yapmış olabilir.
Thera adasında de yer aldığı arkeolojik bulgular, patlama sırasında Minos Medeniyeti merkezi Thera ziyade Girit aslında düşündürmektedir. Bu teoriye göre patlama ile siyasi, idari ve ekonomik merkezi felaket kaybı yanı sıra sahil kentleri ve Girit köylere tsunami verdiği zarar Minoalıların gerilemesine neden olmuştur. Azaltılmış ekonomik ve askeri yeteneği ve efsanevi zenginlikleri ile zayıflamış siyasi varlık sonra insan avcılar karşı daha savunmasız olurdu. Gerçekten de, Santorini sürmesi genellikle c tarihli.  1630 BC, Miken Yunanlılar ilk birkaç yıl sonra tarihi rekor girmek ederken, c.  1600 BC. Böylece, Girit (c. Daha sonra Miken saldırılar  1450 BC) ve Troy (c.  1250 BC) zayıflamış Minos dünyaya Rumların sürekli tecavüzlerine salt devamından olarak ortaya çıkar.

Orta Avrupa

Nebra gök tekeri
Marmesse gelen Cuirasses
Bronz Nuragic heykelcik
Tunç Çağı kılıç
In Orta Avrupa , erken Tunç Çağı Unetice kültürü (1800-1600 BC) gibi çok sayıda küçük gruplar içeren Straubing , Adlerberg ve Hatvan kültürler. Böyle bulunan biri olarak bazı çok zengin mezarları, Leubingen Unetice kültüründe zaten mevcut sosyal tabakalaşma artışa altın, noktadan hazırlanmış mezar hediyeler ile. Sonuçta, bu dönemin mezarlıklar nadir ve küçük boyuttadır. Unetice kültür orta Bronz Yaş (1600-1200 BC) tarafından takip edilir Höyü¤ü kültür içinde gömme gömülere ile karakterize edilir, tümülüs (arabaları). Doğu yılında Macar KOROS kolları erken Tunç Çağı ilk tanıtımı gördüm Mako kültürü ardından Otomani ve Gyulavarsand kültürler .
Geç Tunç Urnfield kültürü (1300-700 BC) yakma topraklama ile karakterize edilir. Bu içerir Lusatian kültürü doğu bölgesi Almanya'ya ve Polonya kadar devam (1300-500 M.Ö.) Demir Çağı . Orta Avrupa Tunç Çağı, Demir Çağı takip eder Hallstatt kültür (700-450 BC).
Önemli siteler şunlardır:
Orta Avrupa'daki Tunç Çağı Alman Tarih öncesi kronolojik şemada tarif edilmiştir Paul Reinecke . Bronz A2 (Bz A2) nokta (1950-1700 BC: Metal kabzası kamalar, flanşlı eksenleri O, bronz A1 (Bz A1) nokta (üçgen kama, düz eksenler, taş bilek korumaları, çakmak ok uçları 2300-2000 BC) tarif edilen , halberdlari, delikli küresel başlı, katı bilezik) ve fazlar Hallstatt A ve B (Ha A ve B) ile pimleri.

Güney Avrupa

Apenin kültür (aynı zamanda İtalyan Tunç Çağı olarak adlandırılır) kapsayan orta ve güney İtalya'nın bir teknoloji karmaşık Kalkolitik doğru ve Tunç. Camuni belirsiz kökenli eski bir halk vardı (göre Pliny the Elder olduklarını Euganei ; e göre Strabon olduklarını Rhaetians ) yaşamış Val Camonica - şimdi kuzey ne de Lombardiya - sırasında Demir Çağı ait olmasına rağmen insan grupları avcılar, çobanlar ve çiftçiler bu yana bölgede yaşadığı bilinen Neolitik .
Bulunan Sardunya ve Korsika , Nuragic medeniyet adaları zaten Romanized edildi MS 2. yy, erken Bronz Çağı'na (18 yy) sürdü. Onlar inşa önceden varolan megalitik kültürün evrimleştiği karakteristik nuragic kuleleri, isimleri almak dolmenler ve menhirs . Nuraghe kuleleri oybirliğiyle Avrupa'nın en iyi korunmuş ve en büyük megalitik kalıntılar olarak kabul edilir. Bunların etkin kullanımı hala tartışmalıdır: Bazı alimler anıtsal mezarların yanı diğerleri gibi onları kabul Giants Houses diğer kaleler gibi metal füzyon için fırınlar, hapishaneler veya bir güneş kültü için nihayet, tapınaklar. 3. binyıl sonuna civarında, Sardinya, Sicilya doğru ihraç Kültür onu “Cava dei Servi” nin Sicilya dolmen tespit edildiği gibi mezar olarak görev yaptı küçük dolmenler, trilithic veya çokgen şekilli inşa. Bu bölgede itibaren onlar Malta adası ve Akdeniz havzasının diğer ülkeleri ulaştı.
Terramare erken oldu Hint-Avrupa şimdi ne alanındaki medeniyet Pianura Padana gelmeden önce (kuzey İtalya) Keltler ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde. Onlar ahşap kare köylerde yaşayan uzunbacak evlerde . Bu köyler ancak genellikle bir dere yakınında, yollar ile, karada inşa edildi dik açılarla birbirini geçti . Tüm karmaşık bir takviye yerleşim doğasını ifade etti. Terramare (özellikle birlikte Pianura Padana derece yaygın olduğunu Panaro arasında, nehir Modena ve Bologna ) ve Avrupa'nın geri kalanında. 17. ve 13. yüzyıllar yılları arasında, Orta ve Geç Tunç Çağında geliştirilen uygarlık.
Castellieri kültürü gelişti Istria Orta Tunç Çağı'nda. Bu M.Ö. 3. yüzyılda Roma fethine kadar 15. yüzyıl M.Ö., daha bir milenyum sürdü. Bu takviye boroughs (adını alır Castellieri , Friulian : cjastelir kültürü karakterize edilir).
Canegrate kültürü içinde Demir Çağı'na kadar orta Tunç Çağı (13. yy) geliştirilen Pianura Padana şimdi batı ne de, Lombardiya doğu, Piedmont ve Ticino . Bu ilçesi adını alır Canegrate 20. yüzyılda, seramik ve metal nesnelerin bazı elli mezarlar bulundu. Canegrate kültür Alps kuzeybatısına göç ve soyundan Pianura Padana geçer ve Ticino Swiss Alplerden.
Golasecca kültür geç Tunç Çağı'ndan itibaren geliştirilen Po Ovası'nda . Bu Golasecca, yanındaki mevkiinde adını alır Ticino , 19. yüzyılın başlarında, başrahip Giovanni Battista Giani ilk bulgularını (seramik ve metal nesnelerin bazı elli mezarlar) kazılan. Golasecca kültür kalıntıları, c bir alanı kapsar. Po arasındaki güney Alpler 20.000 kilometrekare, Sesia ve Serio MÖ 4 9 kalma nehirler,.

Batı Avrupa

Atlantik Tunç Çağı
Adet dev dirk (1500-1300 BC)
Altın kask (Leiro, Galiçya)
Atlantik Tunç Çağı Portekiz, Endülüs, Galiçya ve Britanya Adaları'nın farklı kültürleri içeren yaklaşık 1300-700 MÖ dönemin kültürel bir komplekstir. Bu ekonomik ve kültürel değişimi ile işaretlenir. Ticari kontaklar Danimarka ve Akdeniz'e uzanmaktadır. Atlantik Tunç Çağı, ürünlerinin bazılarının düzenli denizcilik exchange tarafından birleşik metal üretiminin farklı bölgesel merkezler, bir dizi tanımlandı.
Büyük Britanya
Gelen Büyük Britanya , Tunç Çağı 750 MÖ 2100 civarında gelen dönem olduğu kabul edilir. Göç kıtadan adalara yeni insanlarla getirdi. Etrafında erken Tunç Çağı mezarlarında bulunan organlar üzerindeki son diş minesi izotop araştırmaları Stonehenge göçmenlerin en azından bazı modern alanında geldiğine işaret İsviçre . Başka bir örnek sitesi son zamanlarda hiç bulunacak en eksiksiz Tunç Çağı tekerleğe ev sahipliği yapmıştır Whittlesey, yakın Çiftliği Must olduğunu. Beher kültürü önceki farklı davranışlar görüntülenen Neolitik insanların ve kültürel değişim anlamlıdır. Erken birçok olarak Entegrasyon, huzurlu olduğu düşünülmektedir henge siteleri görünüşte yeni gelenler tarafından kabul edildi. Zengin Wessex kültürü şu anda güney İngiltere'de gelişti. Ayrıca, iklim bozulan vardı; Hava sıcaktı ve uzak kolayca gelen nüfus zorlayarak, bu Tunç Çağı devam kadar nemli hale kuru bir kez nerede tepelerde ve bereketli içine siteleri savundu vadiler . Alçak geliştirilen ve görünür Büyük hayvan çiftlikleri ekonomik büyüme ve ilham artan orman açıklıkları katkıda bulunmuş için. Deverel-Rimbury kültür Orta Tunç Yaş (c. İkinci yarısında ortaya çıkmaya başladı  1400 bu koşulları yararlanmaya -1100 BC). Devon ve Cornwall en önemli kaynakları olan teneke Batı Avrupa'nın büyük bölümünde ve bakır gibi sitelerden ekstre edildi Great Orme kuzey mayın Galler . Toplumsal gruplar belirgin hale aşiret ama karmaşıklığı büyüyen ve hiyerarşileri olmuştur görünmektedir.
(Bu süre kadar, genellikle ortak olmuştu ki,) ölülerin defin daha bireysel hale geldi. Neolitik büyük oysa Örneğin, odacıklı cairn veya uzun el arabası muhafaza ölü, Erken Tunç Çağı insanların bireysel içinde ölülerini toprağa arabaları (aynı zamanda yaygın olarak bilinen ve modern İngiliz üzerinde işaretlenmiş Ordnance Survey olarak tümülüsler haritaları), ya da bazen de lahitlerden toplana kaplı cairns .
Bronz nesnelerin büyük miktarlarda İngiltere'de keşfedildi Doğu Cambridgeshire en önemli buluntular ele geçirildiğinden, Isleham (birden fazla 6500 adet ). Çinko veya kalay ile bakır alaşımlarının yapılması yapmaya pirinç veya bronz bakır kendisi keşfinden hemen sonra uygulanıyordu. One bakır madeni Büyük Orme North Wales, 70 metre derinlikte uzatıldı. At Alderley Edge içinde Cheshire , karbon tarihleri (% 95 olasılık ile) 1890 M.Ö. yaklaşık 2280 de madencilik kurduk. En erken tanımlanan metallerin işlenmesi sitesi (Sigwells, Somerset) yaklaşık 12. yüzyıla kadar Küresel Urn tarzı çömlek tarafından tarihli, çok daha sonra olduğunu. 500'den fazla kalıp parçalarından tanımlanabilir seramik parçaları Somerset İlçe Müzesi'nde düzenlenen Wilburton tarzında bir kılıç kabzası mükemmel bir uyum dahil.
İrlanda
İrlanda Tunç bakır kalay ile alaşım ve imalatı için kullanılan zaman, yaklaşık 2000 BC başlayan Ballybeg tip düz eksenler ve ilgili doğramacılık. Önceki dönem olarak bilinen Bakırçağı'nın ve üretimi ile karakterize edilir düz eksenler , kamalar , halberdlari ve bız bakır. : Süresi üç aşamaya ayrılır Tunç Yaş (2000-1500 BC), Orta Tunç Yaş (1500-1200 BC) ve Tunç Yaş (1200, c.  500 BC). İrlanda da Erken Tunç Çağı mezarlarına nispeten çok sayıda tanınır.
İrlanda Tunç Çağ artefakt karakteristik türlerinden biri, düz baltadır. : Düz eksenler beş ana tipi vardır Lough Ravel (c.  2.200 (c. BC) Ballybeg  2000 BC) Killaha (c.  2.000 BC) Ballyvalley (c.  2.000 -1600 BC) Derryniggin . (C  1.600 BC ) ve eksenler şeklinde metal külçeler bir dizi.

Kuzey Avrupa

Trundholm güneş arabası, Danimarka, c.1400 M.Ö.
Kuzey Avrupa'da Tunç Çağı tüm yayılan MÖ 2 ( Unetice kültürünü , Urnfield kültürü , Tümülüs kültürü , Terramare kültürü , Lusatian kültür c kadar süren).  600 BC. Kuzey Tunç Çağı dönemi ve İskandinav öncesi tarih, c bir Tunç Çağı kültürü hem de oldu.  1700 -500 M.Ö., Estonya gibi uzak doğu ulaştı siteleri ile. Geç Neolitik kültürü başaran etnik ve dilsel yakınlıkları yazılı kaynakların yokluğunda bilinmemektedir. Bu izler Öncesi Roma Demir Çağı .
Kuzey Avrupa Tunç Çağı kültürleri nispeten geç ve ticaret yoluyla ortaya çıktı rağmen, siteler yün, ahşap ve ithal Orta Avrupa bronz ve altından yapılmış zengin ve iyi korunmuş nesneler sunuyoruz. Birçok taş oymaları gemileri tasvir ve taş gemileri olarak bilinen büyük taş mezar anıtlar nakliye önemli bir rol oynadığını düşündürmektedir. Kaya oyma Binlerce büyük olasılıkla savaş, balıkçılık ve ticaret için dikilen tahta inşa kano temsil gemileri betimliyor. Bunlar kadar geriye neolitik dönem olarak bir geçmişi var ve gösterdiği gibi, Ön-Roma Demir Çağı içine devam edebilir Hjortspring tekne . Birçok höyükler ve döneminden kaya oyma site var. Bronz ve altın sayısız eserler bulunmuştur. Hiçbir yazı dili bronz çağında İskandinav ülkelerinde vardı. Kaya oyma tasvir eserler ile karşılaştırılarak tarihli edilmiştir.

Kafkaslar

Arsenikli bronz eserler Maykop kültürü içinde Kuzey Kafkasya 4 binyıl etrafında tarihli edilmiştir. Bu yenilik, güney ve doğu Avrupa üzerinde arsenikli bronz teknolojisinin dolaşımda sonuçlandı.

Pontus-Hazar step

Yamnaya kültürü bir Geç Bakır Çağ / İlk Tunç Çağı kültürü Güney Bug / Dinyester / Ural bölgesi ( Pontus step 36-23 yüzyıllarda M.Ö. kalma). Adı da Pit-Grave Kültür veya Toprak-Mezar Kültürü olarak İngilizce görünür. Catacomb kültürü , c.  2800 -2.200 M.Ö. birkaç ilişkili Erken Tunç Çağı kültürleri halen ne olduğunu işgal içermektedir Rusya ve Ukrayna . Srubna kültürü bir Geç Tunç Çağı (18. 12. yüzyıllar arası) kültür oldu. Bu Yamnaya ile daha başarılı olduğunu Poltavka kültürü .

Afrika

Sahra-altı Afrika

Demir ve bakır eritme Afrika'nın birçok yerinde aynı zamanda etrafında ortaya çıktı. Böyle, en itibariyle Afrika medeniyetleri dışında Mısır ayrı Tunç deneyimi yoktu. Demir eritme için kanıt erken dönemde ortaya çıkan ya da aynı zamanda bakır ergime olarak Nijerya c. 900-800 BC, Ruanda ve Burundi c. 700-500 M.Ö. ve Tanzanya c. 300 MÖ.
bakır ve demir metalurji hem geliştirilmesi, bağımsız Sahra altı Afrika'da geliştirilmiştir ya da Kuzey Afrika'dan ya da Hint Okyanusu'ndan Sahra Çölü karşısında dışarıdan tanıtıldı olup olmadığı hakkında uzun süredir devam eden bir tartışma vardır. bağımsız gelişme teorilerine ve dış tanıtım için kanıt kıt ve aktif bilimsel tartışmalara tabidir. Alimler Sahra altı Afrika'da arkeolojik araştırmaların yanı sıra uzun süredir önyargılar göreli kıtlık hem sınırlandırılabilir veya kıtada tarih öncesi metalurji anlayışımızı önyargılı olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bir bilim adamı gibi tarihsel bilgi durumunu karakterize: “Sahra altı Afrika'da metalurji tarihinin belki bir az olduğunu karmaşık olduğunu söylemek için.”
Nubia
Tunç Çağı Nubia kadar erken 2300 M.Ö. olarak başladı. Bakır eritme ait Nubiya şehre Mısırlılar tarafından tanıtıldı Meroe günümüz içinde, Sudan 2600 M.Ö.,. Bronz döküm için bir fırın içinde bulunmuştur KERMA M.Ö. 2300-1900 tarihlenmektedir.

Batı Afrika

Bakır eritme bölgede demir eritme görünümünü öncesinde Batı Afrika'da gerçekleşti. Bakır izabe fırınları için kanıt yakınlarında bulundu Agadez gibi erken 2200 M.Ö. tarihli edilmiş, Nijer. Bununla birlikte, 1000 yıllarda önce bu bölge içinde bakır üretimi için kanıt tartışılmaktadır. Bakır madenciliği ve eritme kanıtı olarak bulunmuştur Akjoujt , Moritanya küçük ölçekli bir üretim c göstermektedir.  800 400 M.Ö..

Amerika

Moche medeniyet Güney Amerika'da bağımsız keşfedilen ve bronz eritme geliştirdi. Bronz teknolojisi ile daha da geliştirildi İnkalar ve faydacı nesneleri ve heykel için hem geniş anlamda kullanılmıştır. Batı sınırlı bronz eritme Bir sonraki görünümü Meksika ile o bölge her iki temasını önermektedir And kültürleri veya teknoloji ayrı keşif. Calchaquí Kuzeybatı halkı Arjantin bronz teknolojisine sahipti.

Ticaret ve sanayi antik Tunç Çağı medeniyetler gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Ait eserler ile İndus Vadisi Uygarlığı antik bulunan edilmektedir Mezopotamya ve Mısır , medeniyetler birbirleriyle iletişim halinde değil, aynı zamanda birbirleriyle ticaret sadece olduğu açıktır. Erken uzun mesafeli ticaret baharat, tekstil ve değerli metaller gibi lüks mallara neredeyse sadece sınırlıydı. Sadece bu son derece zengin ama aynı zamanda tarihinde ilk kez kültürlerin arası karışarak yol açtı bu ürünlerin bol miktarda şehirler yapmak etmedi.
Ticaret yolları arazi üzerinde değil, aynı zamanda su üzerinde sadece idi. İlk ve en kapsamlı ticaret yolları gibi nehirler üzerindeydi Nil , Dicle ve Fırat bu nehirlerin kıyısında şehirlerin büyümesine yol açmıştır. Daha sonra deve evcilleştirilmesi de Akdeniz ile İndus Vadisi bağlayan arazi üzerinde ticaret yollarının kullanımını teşvik yardımcı oldu. Bu da sayıların herhangi yukarı filizlenme kasabalarda yol açtı ve her yerde bir çukur-stop veya karavan gemiye karşı limanı vardı.

Ayrıca bakınız

gemicilik

notlar

Referanslar

daha fazla okuma

Dış bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder