13 Şubat 2020 Perşembe

ÇİN SEDDİ'NDEN SONRA GELEN DÜNYA'NIN EN UZUN SEDDİ-DİYARBAKIR



Görüntünün olası içeriği: bitki ve açık hava

ÇİN SEDDİ'NDEN SONRA GELEN DÜNYA'NIN EN UZUN SEDDİ-DİYARBAKIR
Diyarbakır surları, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun surlardır. Tarihi net olarak bilinmese de bazı kaynaklarda MÖ.3.000-4.000 yıllarında Huriler tarafından bugünkü İçkale’nin olduğu yerde yapıldığı belirtilmektedir. Bununla birlikte M.Ö. 349 yılında, Bizans İmparatoru Costantinus tarafından yenilendiği de yine kaynaklar arasında yer alan bilgilerdendir.
Güneydoğu Anadolu bölgesinin metropol kenti Diyarbakır, modern yüzü ile birlikte tarihe tanıklık eden surlarıyla da meşhur bir ilimizdir. Dünyanın en eski uygarlıklarına tanıklık eden surlar, eski olmasının yanında dünyanın en dayanıklı surları arasında da yer almaktadır. 5,700 metre uzunluğundaki Diyarbakır Kalesi, yer yer 10-12 metre yüksekliğindedir. 3-5 metre,82 adet burcu,4 yöne açılan ana kapıları bulunan kale içerisinde yer alan burçları ile dikkat çekicidir. Burçlar üzerine yapılan görkemli kabartmalar, hemen her yerde görülebilmektedir. Dünyanın ender kalelerinden biri olan ve Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun surları olarak kabul edilen Diyarbakır Surları, tarihe tanıklık eden yönü ve turizme sunduğu değeri ile görülmeye değer en nadide yerler arasındadır.
Diyarbakır surlarında bulunan döner çiçek Pağan inancında Tanrı Ar'ı temsil eder..O yıllarda Diyarbakır halkı çocuklarına tanrısal isim olan Arsaluys,Arman,Ararat ve Arsak gibi gibi isimler koymaktadır.Ermeni mitolojisinde ''Panteonda ''en büyük baş tanrı idi. Güneş ve ışığı temsil ederdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder