23 Şubat 2020 Pazar

Eski Türkler ve 'Türk' sözü ‘Türkler’ ismi ilk defa, ilginçtir ki,m.ö. II ve I-binyıllıklara ait akadlı, asurlu ve urartulıların çivi yazılarında bulunmuştur. Bu kaynaklar onları eski Azerbaycan ve güney-doğu Anadoluda yaşayanlar olarak dile alıyor.


Fotoğraf açıklaması yok.

Eski Türkler ve 'Türk' sözü
‘Türkler’ ismi ilk defa, ilginçtir ki,m.ö. II ve I-binyıllıklara ait akadlı, asurlu ve urartulıların çivi yazılarında bulunmuştur. Bu kaynaklar onları eski Azerbaycan ve güney-doğu Anadoluda yaşayanlar olarak dile alıyor.
M.Ö. II-yıllıklarındaki Akad ve asurlıların yazılarında ‘türk’ etnonimi ‘turkku’ olarak adlandırılmıştı. Bu kaynaklardan bildiğimiz kadarıyla, onlar Aratta’nın esas nufüsünü teşkil etmişlerdi, ki bu devlet eski Azerbaycan sınırları arasında olmuştur ve eski Sümerliler tarafından da bilinmiştir. Sümerliler onlarla yakından kulturel, siyasi, diplomatik ve ticari ilişkilerde bulumunuşlardı. O çivi yazılarından şu da anlaşılıyor ki, turukkular yani Türkler, Asurlarla yakın memleketler için savaşlar içinde bulunmuşlardır.
Aynı etnonim m.ö. I-binyıllıkların çivi yazılarında da ‘turuhi’ olarak geçiyor. Araştırmacı Z.Yampolski tarafından XX yy. başında ‘turukku’, ‘turuhi’ ve ‘türk’ sözlerinin arasındaki bağlantı öne sürülmüştü.
Bu teori sonradan Azeri araştırmacılar Y.Yusifov, G.Geybullayev, F.Djalilov (F:Agasioglu), T.Gadjiyev, S.Aliyarov, M.H.Tantekin, Y.Mahmudov, A.Tagirzade, H.Hudiyev, G.Kyazimov taraflarından da onaylanmıştır. Hotan metinlerinde türk etnonimi ‘ttrruhu’, Tibet yazılarında ise ‘drug’ ve ‘druga’ olarak okunuyor.
Bahtiyar Tuncay
( çeviri Nodira Güçsav )















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder