17 Ekim 2019 Perşembe

HEREDOT'A GÖRE PERSLERİN BABİLON ZAFERİ

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve açık hava

HEREDOT'A GÖRE PERSLERİN BABİLON ZAFERİ

MÖ. 539 yıında Babilon kenti, 2. Kyros altında Pers'lerin kontrolüne geçer. Tarihçi yunanlı Heredot, bu tarihi olayı aktarmıştır ve onun aktarımı şu şekildedir. Persler, Babilon kentini normal şartlar altında alamayacaklarını düşünüp, bir kurnazlık peşine düşmüşler. Babilon fazlası ile korunaklı bir kent imiş, fevkalade kalın duvarları varmış, ayrıca da bu duvarların önünde, sağlı ve sollu Fırat ırmağı ikiye bölünmüş şekilde akarmış. Üçüncü bir kol ise, direkt şehir duvarının içinden adeta bir tünel içinden geçer gibi akar, ve de gece vakti ağır bir demir çubuk perde salınırmış, suyun üstüne varacak ve geçmesi istenilmeyen teknelerin geçişlere mani olacak şekilde. Ama kurnaz Persler, Fırat'ın kuzeyinde bulunan bir göle, Fırat'ın sularını içine boşaltacak şekilde bir tünel kazıp,suları göle yönlendirip, ırmağın kurumasını sağlamışlar. Kuruyan dere yatağından da orduları ile şehrin içine girip kenti fethetmişler.

Bugün biliniyor ki, kent gerçekten kalın duvarlarla korunmakta idi, Babilon'un sağından, solundan Fırat akmakta idi, ve ortasından da bir kanal geçmekteydi, hatta ufak da bir limanı vardı Babilon kentinin. Basra körfezine kadar su yolu açıktı. İrili ufaklı bir sürü de tekne vardı Babilon kentinde.
Ama Babilon'un Perslerin eline geçmesine dair bir çok başka belge ve bllgi de vardır. Buna göre Babilon kenti kavgasız ve çatışmasız bir şekilde Perslerin eline geçmiştir, buna yol açan sebepler bilinmese de. Tarihçileriin bir varsayımına göre, kentin Marduk rahipleri de, halk da Kral Nebohid'e çok kızgın ve yönetiminden o kadar mutsuzdular ki, Pers ordusu geldiğinde şehrin kapılarını düşmanlara açtılar. Pers'lerin de, günümüz şartları ile bile baktığımızda, yabancı halklara ne kadar toleranslı davrandıkları bilinmekte olduğundan, bundan sakınca ve endişe duymamışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder