Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Yezidiler’in Cama Bayramı için Laleş’e gitti.
Duhok’un Şeyhan ilçesindeki Laleş Tapınağını ziyaret eden Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Yezidiler’in Cama Bayramı’na ilişkin Tba’ya konuştu.
Karaçay, “Cama Bayramı Yezidiler için çok önemli bir bayram. Bu bayramın kutlanması için dünyanın dört bir tarafından Laleş’e gelmekteler ve bu yer dünyadaki bütün Yezidiler için kutsal bir mekan.” dedi.
Başkonsolos Karaçay, “Geçtiğimiz yıllara kıyasla bu sene katılımı biraz daha yoğun olduğunu gözlemledim. Bilindiği gibi Yezidilerin bazı sorunları var. Bu sorunların başında da özellikle Duhok vilayetinde kamplarda kalan 300 bin üzerinde Yezidi’nin evlerine geri dönememeleri.” ifadelerinde bulundu.
“2014’te başlayan DEAŞ terörü zulmü nedeniyle Yezidiler birkaç sene bu bayramlarını bile kutlayamadılar ama şu anda kutlayabiliyorlar.” diyen Karaçay, DEAŞ zulmünden kaçan Yezidiler maalesef şu anda bir başka terör örgütü olan PKK’nın zulmü, barbarlığı ve baskısı nedeni ile Sincar’a geri dönemiyorlar.” dedi ve şöyle devam etti:
“Bu sorunun halledilmesini bekliyorlar ve kendileri de Sincar’daki bu durumdan rahatsızlar. Bizimde temennimiz gittikçe kötüleşen Sincar’daki durumun biran önce normalleşmesi ve terör örgütünün oradan atılması. Bu sayede belki Yezidiler de kendilerini güvende hissederek evlerine dönebileceklerdir.”
Söz konusu bayrama ilişkin Tba’ya konuşan Yezidilerin Ruhani Konseyi Üyesi Kerim Süleyman, “Cama Bayramı Yezidiler içerisinde çok önemli bir bayram. Belki de Yezidiliği anlamak için esas anahtarlardan birisi kabul edilen bir bayram.” şeklinde konuştu.
Yezidilerin Ruhani Konseyi Üyesi Kerim Süleyman, “Yezidilerin ilkbahar sonbahar yaz kış farklı farklı bayramları var. Şu anda Cama Bayramı’ndayız. Bu bayram Ezidilerin en uzun bayramı olarak bilinir ve 7 gün sürer. Her yıl 6 Ekim’de başlar ve 13 Ekim’e kadar devam eder. ” dedi.
“Bayramda çok eskilere dayanan adet ve ritüeller yapılır. Bu ritüeller Ezidilerin Ortadoğu’da ne kadar eskilere dayandığının belirtisidir.” diyen Süleyman, şöyle devam etti:
“Cama Bayramının ilk dört günü normal ritüeller yapılır örneğin (Saba) (Beyta Sube) (Beyta Hevari) (Girana kantare). Girana Kantare merasimi bir dini hoca tarafından yapılır ve Laleş’te bulunan bazı mezarlar tavaf edilir. Beşinci altıncı ve yedinci günde ise bazı farklı ritüeller yapılır. Beşinci güne Parya günü (melek günü) olarak bilinir ve gökten 7 tane melek yeryüzüne iner ve her birinin adına bir melek vardır. Bu melekler Kani Spi denilen dereyi mühürlerler ve içerler. altıncı gün ise (Kabak) adında başka bir ritüel gerçekleştirilir. Bu ritüelde Güneş tanrısına bir inek kurban verilir. Bu ritüel aslında Ezidilerin Mitrailere dayandığını bize açıklıyor. Son gün ise hafta günü olarak bilinir ve bir diğer ritüeli vardır. O ritüelde (Beri Şubake) olarak bilinir. Bu ritüelde her yıl özel tasadan sandukaya benzer bir kutu yapılır ve Laleş mabedine konulur ve (Ava Kaloke) olarak bilinen bir derenin suyu ile mühürlenir ve içilir. Bu sene özellikle Şengal’den çok insan Laleş’e gelerek ibadetlerini yerine getirdiler ve bu sene bu bayram farklı bir havada kutlandı.”
Laleş Tapınağı ve Baba Şeyh’in Müridi Şeyh İlyas Şeyh Sadrettin, “Bugün Cama Bayrımı’nı kutluyoruz. Millet olarak dualarımızı ediyoruz. Buradan başta Baba Şeyh olmak üzere bütün Yezidilerin bayramım kutluyorum. Ayrıca Yezidilerin Mir’i Mir Hazım Tahsin Beg’in bayramını kutlamak istiyorum.” değerlendirmesinde bulunda.
“Bayramın hatırlara vesile olmasını diliyorum. Ben Baba Şeyh’in yanındayım ve onun hizmetinde çalışıyorum.” diyen Şeyh İlyas Şeyh Sadrettin, “Avrupa’da ve dünyanın her yerinde bulunan Yezidilerin bayramını kutluyorum. İnşallah halkımızın eskiden gördüğü durumlardan kurtulur ve refah içerisinde yaşar. Bütün tarafların birlik içerisinde kardeşlik ilkesi altında yaşamalarını diliyorum. Bugün halkımız Laleş’te hayırlar yapıyor kutsal sudan içiyor ve ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar.” diye konuştu.
Tba-Duhok
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder