11 Ekim 2019 Cuma

HİNDİSTAN'I TARİH BOYUNCA TEK BAYRAK ALTINDA TOPLAYAN İLK DEVLET BABÜR İMPARATORLUĞU


Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve açık hava

HİNDİSTAN'I TARİH BOYUNCA TEK BAYRAK ALTINDA TOPLAYAN İLK DEVLET BABÜR İMPARATORLUĞU

Tarih boyunca Hindistan'da merkezi güçlü bir devlet olmamıştır. İlk kez tüm Hindistanı yöneten devlet Türk-Moğol kökenli Babür İmparatorluğu oldu. Kuruluşu 1526, yıkılışı 1857 olan Babür İmparatorluğu Hindistana 231 yıl hükmetmiştir.
Türkler Orta Asya'da yaşıyorlardı. Doğularında ise Çin vardı. Sarı Nehir kıyısındaki Çin nüfusunu ve teknolojisini arttırdığından Türkleri Orta Asya'da yaşamak zorunda bırakmıştır.
Yazların çok sıcak ve kısa sürmesi, kışların ise çok soğuk ve uzun sürmesi nedeniyle tarıma elverişli olmayan Orta Asya'da tek ve en önemli geçim kaynağı hayvancılık idi. Ancak çok soğuk ve kurak mevsimlerde sürülerdeki hayvanlar hastalanıp ölüyor, otlak ve su bulmak için yapılan yolculuklar hayvanlar için işkenceye dönüşüyordu. Ayrıca, Orta Asya'da ürün çeşitliliği de azdı ve nüfusun arttığı dönemlerde halkı doyurmaya yeterli gelmiyordu.
Çin'le ve boylar arasında yaşanan rekabet sonucu çıkan çatışmalar Türklerin varlıklarını koruyabilmek için batıya doğru göç etmelerine ve egemenlik alanlarını o yönde genişletmelerine neden olmuştur. Türklerin bir kısmı Hazar Denizi’nin kuzeyinden Avrupa içlerine doğru gitmiş, diğer kısımı ise Hazar Denizi’nin güneyinden Ortadoğu ve Anadolu’ya gelmiştir.
Sonuç olarak, Türklerin batı yönüne göç tercih etmelerinde verimli topraklar, zengin şehirler ve İpek Yolu’nun denetimi sayesinde ticaretten elde edilecek gelirin yanı sıra coğrafi ve iklimsel sebepler de bu seçimlerinde çok etkili olmuştur.
Orta Asya'da Türkler güneye inmeyi zorunluluk olmadıkça tercih etmemişlerdir. Aslında Hindistan, Türklerin mücadele ettiği bölgelere nazaran ele geçirilmesi çok daha kolay ve çok daha zengin bir bölge idi. Burada merkezi güçlü bir devlet bulunmamasından dolayı karşılarına çıkabilecek güçlü bir ordu da yoktu. Hindistan büyük zenginliklerle dolu olmasına karşın iklimin aşırı yağışlı, çok sıcak ve nemli olması nedeniyle Türkler zorda kalmadıkça buraya yerleşmeyi düşünmemiştir. Sadece fırsat buldukça yağma ve talan akınları düzenlemiştir.
Aslında Babür, atası Timur'un toprakları Herat ve Semerkand'ı ele geçirmek istiyordu. Ama En büyük rakibi Şeybaniler idi. Aynı dönemde Şah İsmail de Şeybanilere karşı olduğundan amaç birliği iki hükümdarı ortak düşmanda buluşturdu. Babür, Şah İsmail'in desteğiyle 1511'de Semerkand'ı ele geçirdi. Ama Şah İsmail, Osmanlılar ile de mücadele etmekteydi. Bu sebeple Babür, Şeybanilere karşı tek başına savaşmak zorunda kaldı ve fazla direnemedi.
Atalarının topraklarından ümidini kesen Babür Şah, güneye doğru gitmeye karar verdi. 1526 yılında Panipat yakınlarındaki savaşta galip gelerek Agra ve Delhi şehirlerini ele geçirdi. Böylece Başkenti Agra olan, Babür İmparatorluğunu kurdu. İlerleyen yıllarda bütün kuzey Hindistan'ı kontrolünü ele geçirdi. 1530 yılında hastalandı ve oğlu Hümayun'u tahta vasiyet ettikten sonra öldü.
Babür İmparatorluğundan günümüze bir çok eser kalmıştır. Bunlardan en bilineni Taç Mahal'dir. Ama onun dışında çok sayıda eser vardır. Kızıl Kale, Hindistan'daki Delhi şehrinde yer alan tarihi bir kaledir. Camiiler, mezarlarda bu gün Babür İmparatorluğunun yaşayan miraslarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder