5 Aralık 2019 Perşembe

ASUR İMPARATORLUĞU;

Fotoğraf açıklaması yok.


ASUR İMPARATORLUĞU;


Asurlar Kimdir ? Asurlardan önce M.Ö 2334-2150 yılları arasında mezopotamya’da Akad İmparatorluğu varlığını sürdürdü. Sami kökenli olan Akadlar Afrika Kökenli Samilerdir ve Mezopotamya’yı istila edip,Aryan boylarına büyük katliamlar yaptılar. Asurlular Haritası;
Akad İmparatoru Naram-Sin döneminde Zagroslardaki Aryan olan Lullubi ve Guti Klanlarına büyük soykırım yapıldı..Akkad Kralı Naram Sin Gutiler hakkında şunları yazar; “…onlar dağların arasında büyüdüler, güçlendiler, boy pos kazandılar…”
Lullubilerin desteğini alan Gutiler Akadları M.Ö 2154 yılında yıktılar. Akadlardan sonra Gutiler Mezopotamya’ya uzun yıllar hükmettiler, Sümer şehir devletlerini istila ettiler ve Sümerleri vergiye bağladılar..Sümer Tabletlerinde Guti Kral Listesi mevcuttur.
Akadlar’dan sonra sami kökenli klanlar birleşip (M.Ö 2025) Asur İmparatorluğunu kurdular. Asurlar Akadların devamıdır. Zaten hem Akadlarda hemde Asurlarda Kral Sargon ismi mevcuttur. Asurlar 1400 yıl boyunca Mezopotamya’ya hükmettiler.
Asur İsmi Üst Kimliktir ve Çatısı Altında bulunan; Süryani( Suriyani,Syriac,Assyriac) Arami ve Uzaktan Akraba Arapları barındırır. Asurların yöneticileri Süryanilerdir. Aramiler Asurlara bağlı olmuştur ama Aristokrat ve yönetici kesim Suriyanilerdir.
Asurlar Mezopotamya’da birçok Ulus’a soykırım yaptılar,birçok Antik Şehri yok ettiler,Aryan boylarına ve Yahudilere büyük katliamlar yaptılar. Asurların savaş karneleri kabarıktır.
Asur Kralı Shalmaneser, Mitanniler’e sefer düzenlemiş ve Mitanniler’i yıkmıştır..Mitanniler’e karşı zaferini Gutiler’e karşı zafer olarak kabul etmiş ve demiştir ki; “Ararat sınırından Tur Âbidin’e kadar bu ülke içinde su gibi Guti kanı aktı.”
Ur Şehrinin üçüncü hanedanının Elamitler ve Amoritler tarafından M.Ö. 2003 yılında düşmesinden sonra,Asurlar (Süryaniler) siyasi bağımsızlıklarını ilan ettiler, M.Ö 2025 yılında Tüm Şehir Devletlerini tek çatı altında birleştirip imparatorluğun temelini attılar.
Herodot, ilk Med birliğinin Dayakku adlı bir bilge tarafından kurulduğunu (M.Ö.728-673) belirtir. Dayakku altı büyük Aryan aşiretini Méd Aşiretinin önderliğinde birleştirerek Aryanları yeniden organize etmiştir. Bu krallık doğarken Asur tahtında 2.Sargon bulunmaktaydı.
Yeni krallığı tehdit unsuru sayan 2.Sargon, Medya bölgesine saldırarak tüm bölgeyi işgal eder ve kral Dayukk’u sürgüne gönderir. Sargon Medyayı işgal ettikten sonra kuzeye yönelerek Xaldi’nin kutsal kenti Musaşir’e (Gever) yönelir.
Kenti ve Xaldi tapınağını yağmalayarak yerle bir eder. Xadilerin bilim ve kehanet kenti olan Musaşir/Gever’in yağmalandığını duyan Xaldi kralı 1.Rusa’nın bu haber üzerine intihar ettiği Asur anılarında yazılmıştır.
2.Sargon’un M.Ö.715 yılında yaptığı bu saldırı sırasında Medya da henüz kuvvetli bir merkezi otorite yoktu.. Asur ordusu Medya alanlarından çekildikten sonra Medler tekrar birlik sağlamaya çalışmışsa da kuzeyden gelen İskit ve Kimmer saldırıları sonucu bozguna uğramıştır.
Kuzeyden gelen İskit ve Kimmer akınları sonucu Xaldi tamamen dağılmış ve Medler de ikinci bir yenilgi almışlardı. Bazı kaynaklarda Medya ve Xaldi krallıklarını çökertmek için İskitlerin Asurlularca davet edildiği yazılmaktadır.
Anadolu’da Başlıca Kimmer Akınları! (‘Barbar Conan’ı bilmeyen yoktur’)
Dayukk’un oğlu Fratoes (Ferat) Asur saldırılarına karşı gelerek Asur topraklarının bir kısmını da işgal eder. Ancak savaş sırasında öldürülünce Medya ordusu Zagroslar’a geri çekilmek zorunda kalır..Fratoes’in öldürülmesinden sonra oğlu Kyaksares geçer.
Med İmparatoru Kyaksares; Çağın barbar ölüm makinesi olan Asur imparatorluğunu yok etmek için Medya birliğini sağladı ve bir başka Aryan boyu olan Lolobi hanedanını kendine bağlayarak Asur’a giden yolu güvenceye aldı. Bu dönemde Asur tahtında kral Şin-Şar-İşkun bulunuyordu.
Aynı zamanda Babil devleti de Asur’un yıkılmasını hedefliyordu fakat Asur’a karşı yaptığı tüm seferlerde başarısız olmuştu. M.Ö.615 yılında Med kralı Qeyser Kerkük bölgesini ele geçirerek Ninova’yı (Musul) kuşatır.
Ninova kuşatması uzun sürünce Med ordusu güneye yönelerek diğer Asur kentlerini ve Asur’un başkentini ele geçirir. Babil devleti bu savaştan zarar görmemek için Asur’u işgal eden Med ile akrabalık ve ittifak kurarak Asur’a karşı büyük bir güç oluşturulmasını sağlar.
Bazı kaynaklarda Babil ordusunun Medlere yardım ettiği bu ittifak ve akrabalık ilişkisine dayandırsa da bunun doğruluğunu gösteren belgelere henüz rastlanmadığı bildirilmektedir..Bu savaş sonrası Asur imparatorluğu tümden Medlerin eline geçer.
Ancak Harana kaçan Asur asilzadelerinden Asurbalit’in yeniden devlet kurmaya çalıştığı haberi üzerine Qeyser, Harran üzerine yürüyüp Kargamış’ı ele geçirir.
Asurbalit’in yardımına akraba Mısır ordusu gelir, ancak müttefik ordular Med ordusu karşısında büyük bir yenilgiye uğrar ve Asur uygarlığı tarih sahnesinden silinir.
Asurlar yani Süryaniler, Hristiyanlığı kabul ettikten sonra milli benliklerinden uzaklaşmışlardır ve 2000 yıl boyunca farklı Ulusların hakimiyetleri arasında varlıklarını sürdürmüşlerdir.. Süryaniler safkan Asurlulardır ve Asurların torunlarıdır.
Bugün halen Mezopotamya’da Asurlar ( Süryaniler) yaşamaktadır. Suriye isminin kökeni de Asurlara dayanır. Orjinal Suriyeliler Asurludur. İslamiyetin kabülünden sonra Emevi Arapçılığı ile Asurların büyük bir çoğunluğu kılıç zoruyla Araplaştırılmıştır,bu bilinen bir gerçektir.
Asurlar Mezopotamya’ya hükmederken,Araplar bu topraklara sadece ticaret için gelebiliyorlardi. Emevi Arapçılığı ile Araplar Mezopotamya’ya yerleştirilmistir. Aramiler Asur egemenliği altındaki sami bir Halktır ama Asur İmparatorluğu Hanedanı Süryanilerdir Aramiler değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder